Intressant utveckling

Report: Total chief wants to become a nuclear power supplier

Total SA Chief Executive Christophe de Margerie said he expects the oil company to expand its activities and start supplying nuclear power.

In an interview published Wednesday in French business daily Les Echos, he said "in 20 years I don't see how we could be absent in the fields of nuclear power and clean fuel."

Jag har alltid funderat över varför inte de stora oljebolagen försöker ta sig in på kärnkraftsmarknaden, för det är uppenbart för vem som helst som inte drivs av ideologiskt motiverat motstånd att kärnkraft är den energikälla som kommer ta över när oljans tid är över. Jag kan förstå att kolbolagen inte vill ha med kärnkraft att göra för kärnkraft är kols värsta konkurrent, men oljebolagen har inte så mycket att vara rädda för, förutom för eldrivna bilar förstås.

Med en vinst på över 100 miljarder årligen och en omsättning på 1500 miljarder så har de verkligen potentialen att slå sig in på marknaden stort ifall de bestämmer sig för att lägga resurser på det. De får Areva att se ut som en liten mom and pop shop. Det jag hoppas är att ifall Total, Exxon, BP eller något annat stort oljebolag bestämmer sig för att satsa så ska det isåfall vara på ny och revolutionär teknik. Inte bara ännu ett företag som säljer en något bättre lättvattenreaktor. Utan att ha något baggage så finns det ingen anledning för de företagen att inte hoppa över lättvattentekniken helt och hållet. Om någon av de företagen skulle lansera en reaktor som uppfyller kraven jag skrev om här så skulle de i ett svep kunna ta över hela marknaden. Det är förmodligen tekniskt möjligt, men skulle kräva en rätt stor investering i forskning och utveckling. I och för sig, går man i vinst med 100 miljarder per år så är det inga problem att lägga några hundra miljoner på en sådan utveckling. Kanske dags att utveckla en bra ide och sen försöka sälja in sig hos dom som har feta plånböcker?

Det finns ju förstås också risk att de "bara" vill köpa och driva reaktorer, inte bygga dom.

För lite andra nyheter så har det nu lämnats in licensansökningar för att få bygga och driva 6 nya reaktorer i usa och 2 till har lämnats in nyligen. Totalt sett så planerar NCR att få in ansökningar på 32 reaktorer under detta året och nästa. Det är helt fantastiskt, efter att ingen ansökan lämnats in sen TMI så börjar det nu rulla igen! Håller tummarn för att minst 100 nya reaktorer kommer börja byggas i USA inom de närmaste 10-15 åren, något som inte verkar orealistiskt idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback