Miljöpartiets vetenskapsförakt

Det har alltid förbryllat mig varför MP's ovetenskapliga utspel får sådant utrymme i media. Förklaringen kan möjligtvis finnas i det faktum att nästan 25% av journalistkåren stödjer MP...

Nu senast handlar det om ESS anläggningen som eventuellt ska byggas i Lund.

Spallation


ESS står för european spallation source och är en anläggning där man producerar och använder sig av neutroner i olika experiment. Till exempel för att studera hur material är uppbyggda.

En förklaring av hur anläggningen funkar kan vara på sin plats.

Det man vill få ut är neutroner och en himmla mass av dom. Som vi alla (borde) veta så finns neutroner tillsammans med protoner i atomkärnor. Oftast så sitter de väldigt bekvämt där och det ska fan till för att få dom att flytta på sig. För att lyckas med det konsstycket så accelereras protoner upp till höga energier i en partikelaccelerator. Sedan låter man dessa protoner bombardera ett strålmål som oftast består av någon tungmetall, tex kvicksilver. När protonerna krockar med tungmetall atomkärnorna så kan en rad olika saker hända. Det man främst är ute efter är helt enkelt att slå lös en jävla massa neutroner ut ur kärnan. På köpet flyger det givetvis ut protoner också och andra partiklar. Dessa partiklar kan i sin tur krocka med andra kärnor i strålmålet och excitera dom(ge dom högre energi). För att bli av med energin så kan de exciterade kärnorna spotta iväg lite neutroner eller protoner.

Slutresultatet blir iallafall att man får lös ett rätt stort antal neutroner per proton. Dessa neutroner låter man sen kollidera med de material man vill undersöka. Beroende på hur neutronerna sprids vid dessa kollisioner så kan man ta reda på exakt hur materialet är uppbyggt. Detta är oerhört viktigt för att utveckla nya material, material som används överallt, från medicin till processorer.

Detta har en nackdel dock. De atomkärnor som blivit träffade av neutroner är inte direkt lugna och sansade bara för att de spottat iväg lite neutroner. Oftast befinner de sig i exciterade tillstånd eller så har förhållandet mellan neutroner och protoner ändrats på ett sådant sätt att de är instabila. Instabila kärnor sönderfaller tills de blir stabila. De har med andra ord blivit radioaktiva.

Men det är här MP's logik faller sönder och samman

MP hör endast radioaktiv+tungmetall och då drar de direkt igång propagandatåget. De besvärar sig inte med att ta reda på de faktiska riskerna på grund av sin fobi för allt som är radioaktivt. Det de helt glömmet bort är att de radioaktiva restprodukterna efter spallation alla är relativt kortlivade och totalt sett bildas inte särskilt mycket högaktivt avfall. Det finns en lång internationell erfarenhet av att ta hand om sådant avfall. Vi har trots allt kört partikelacceleratorer i årtionden och detta problemet uppkommer vid alla partikelacceleratorer.

CERN som exempel är världens största partikelfysik anläggning. De har aldrig haft något som helst problem med avfallshantering och befolkningen runtomkring CERN utsätts endast för en extra årlig stråldos på 0.01 milli Sivert. Som jämnförelse är den stråldos vi alla får i oss naturligt varje år 1 milli sivert. Den extra stråldosen de får i sig per år motsvarar alltså 3 dagars normal bakgrundsstrålning.
Åker man flyg på semestern utsätts man för en större dos strålning eftersom det blir mindre atmosfär som skyddar mot den kosmiska strålningen.

Varför vill vill ha ESS i lund? Är det gynsamt för Sverige att lägga miljarder på ett sådant projekt? Svaret på det är utan tvekan JA!!! ESS kan profilera Lund och Sverige som ett betydelsefullt forskningscentrum precis som CERN gjort för Geneve och Schweiz. Det kommer stimulera forskning och utbildning i sverige något oerhört och kommer attrahera utländska talanger till svensk forskning. ESS kommer helt enkelt bli ovärdeligt för Lund.

Att MP nu försöker sätta käppar i hjulet för ESS är endast ett bevis på att de trots allt är ett vetenskapsfientligt och bakåtsträvande parti. De försöker aktivt motarbeta Sveriges framtid som en forskningsnation. Just därför har jag startat en protestlista mot deras utspel som jag ska cirkulera bland fysiker på våra universitet. Jag har redan fått den underskriven av närmare 20 professorer och doktorander enbart på Chalmers. Detta ska jag sen skicka till Peter Eriksson och även skriva en debattartikel till DN där jag belyser hur lite stöd MP har inom vetenskapliga kretsar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback