Ett steg i rätt riktning

image113


Man kan läsa om G8 mötet i lite olika artiklar

DN -Europa förlorade initiativet i klimatfrågan
SvD Klimatuppgörelsen klar på G8 mötet
DN Greenpeace gnäller
DN toppmötet framgång för Merkel

Varför är G8 mötet ett steg i rätt riktning? Jo för nu är iallafall USA med och snackar, Bush säger åtminstone att USA vill sänka co2 utsläppen. Visst är det är tråkigt att USA inte vill skriva under på någon procentuell säkning. Men det är ändå ett steg i rätt riktning.

Inte föga förvånande så öser Greenpeace galla över mötet, enda sättet Bush hade kunnat göra dom nöjda är väll om han lovar att stänga alla kolkraftverk i USA inom 10 år och att förbjuda all försäljning av bensin. Men även då hade nog greenpeace gnällt för de älskar att hata USA. Eller snarare greenpeace älskar att hata allt som har med vinst, globalisering och pengar att göra. Tjäna pengar är fult, i äkta kommunistisk anda. Men inget land kommer försöka tvinga sina invånare att skrota sina bilar, odla sin egen mat och få alla att sätta sig i en stor ring och sjunga kumbaya. För alla utom greenpeace och kommunister vill tjäna pengar och må bra.

USA tänker främst med plånboken, vilket är vettigt till viss del. Välfärd och trygghet existerar inte utan god ekonomi och endast ett land som är rikt och har trygga invånare kan ta itu med klimatproblen. Om du sliter röven av dig för att få ihop mat nog för överlevbad och lever underkuvad så bryr du dig inte för fem öre om klimatet. Så är det bara. Varför oroa sig om nått som kan hända om 50 år då överlevnaden för veckan är hotad?

En sak som stör mig lite i artikeln är rubriken, "Europa förlorade initiativet". Vem bryr sig? Sen när blev miljöfrågan en duktighetstävling? Det spelar ingen roll vem som tar initiativet, bara det blir gjort storskaligt och globalt. Det speglar på europeisk skala MP's konstiga inställning att Sverige måste bli bäst. Det handlar inte om att vara bäst! Det viktigaste är att ett inflytelserikt land har stafettpinnen.

Sverige är blott en liten bacill på en flugskit i en väldigt stor hög med gödsel. Hur mycket vi än försöker leda så bryr sig ingen. Om vi Sverige gör allt som MP vill så kanske vi kan ge oss själva en duktighetsmedalj och en liten guldstjärna. Men kommer det ha någon effekt på klimatproblemet? Nope. Vi kan köra vår ekonomi i backen, höja koldioxidskatter till 10ggr vad någon annan vill, driva vår industri ur landet med höga elpriser osv. Men allt det äts upp på några veckor av Kinas tillväxt.

Den bästa rollen Sverige kan ta är att fortsätta vara med och utveckla ny energiteknik, pusha och utveckla ny kärnteknik och investera i U-länder så att de kan utvecklas på ett smartare sätt än vi gjorde. Varje krona vi lägger på utsläppsminskingar i U-länder är värd 10 kronor satsade i Sverige. Det spelar helt enkelt inte någon roll vem som är bäst, bara det blir gjort. Det är det Reinfeldt inser och det Sahlin, Eriksson och Wetterstrand totalt missar. Inte så konstigt dock, då två sistnämda vill trots allt ändå ta bort Sveriges det lilla inflytande Sverige har genom att gå ur EU. De verkar köra med principen att har vi rent hus själva så kan vi skylla på andra när det går åt helvete, då har vi åtminstone ingen skuld. Jag tycker vi ska tänka större än att vara skuldfria.

Det positivaste i dagens läge är USA's enorma ego. När USA's befolkning känner att det är de som vill ha duktighetsmedaljen, då kommer saker och ting hända. Vi måste vädja till deras ego och nationalistiska tankar. Få dom att verkligen vilja bli bäst inom klimat till varje pris, för det är endast när USA ger sig in i leken som nått händer. De har resurser, pengar och vilja. EU är ännu bara en bunt länder som vill vara mäktiga men som har svårt att få tummen ur på grund av ständiga interna tvister, Kina, Indien och Brazilien har inte råd att bry sig. 

Istället för att ösa galla över det land som faktiskt kan göra en skillnad så måste vi uppmuntra dom. En morot gör mer nytta än en piska. Speciellt när det gäller Amerikaner som är allergiska mot piskan. Jag är förövrigt ingen USA kramare, men man är bra dum om man inte erkänner deras inflytande på gott och ont.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback