Vindkraft, installerad effekt vs producerad energi

Enligt svensk vindkraftföreningen så fanns det 2006 516MW installerad vindkraft och de producerade 0.9TWh.
En produktionskapacitet på ungefär 20%.

Kärnkraften producerar 75TWh och det finns 9100MW installerad. 95% produktionskapacitet.

Om vi ska ersätta kärnkraft med vindkraft måste vi då alltså bygga runt 42 000MW vindkraft! Om inte mer eftersom alla kraftverk inte kommer stå i gynsamma vindförhållanden. Ett modernt vindkraftverk har en effekt på 2MW så det behövs alltså runt 24 000 vindkraftverk. Men det är nog förmodligen en optimistisk siffra. De 18 000 vindkraftverk som tyskland har producerar 30TWh. Går vi efter de siffrorna behövs det 45 000 vindkraftverk i Sverige för att producera 75TWh.

Sen kommer ju problemet med hur vi ska hantera de stora svingarna i elproduktion. Under vindstilla dagar kommer vindkraften producera nada. Vad gör vi då om det är en iskall dag då vi har enormt elbehov? Förlita oss på import? Ha en massiv mängd fossil(gas? kol?) backup kraftverk redo att kicka igång? Bygga ut vattenkraften?

Det SNF med flera vill är typ att vi ska gå från cirka 700 vindkraftverk idag till 24 000-45 000 vindkraftverk, de kanske inte säger det rent ut, men det är nog det som krävs oasvett hur vi försöker bespara. Är det realistiskt? Men framförallt är det nödvändigt? Kärnkraften är billigare, enklare och behändigare. Så varför besvära sig med att ersätta den?

Tyska energimyndigheten kritiserar nu den tyska vindkraftsutbyggnaden som oeffektiv och dyr.
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=14289
Bara utbyggnaden av elnätet till alla dessa vindkraftverk kommer kosta tyska skattebetalare över 1 miljard euro. Hur ska vi, ett land vars ekonomi är puttefnask jämnfört med tysklands, kunna finansiera detta?
Märkligt föresten att energimyndighetens rapport inte fått någon media uppmärksamhet, men problemen med olkiluoto-3 är överallt i media. Det visar nog bara hur välsmord och effektiv miljöföreningarnas stora propagandamaskin är. Sanningen är sekundär, det man lurar i folk är viktigast.

image101

Kommentarer
Postat av: Heiti Ernits

Tekniken går frammåt, de vanligaste vindkraftverk som levererar idag är på 2.5MW, 6MW finns på marknaden, medan 10MW finns på ritbordet och kommer finnas på marknaden inom några år.
Ett 10 megawatts aggregat kan leverera ca 25000MWh = 25GWh = 0.025TWh
75TWh (kärnkraftsproduktion) motsvarar således (75 / 0.025) 3000 vindkraftverk. Now we talkning =)
Det måste finnas energimix, vindkrafverk är bara en del; Det måste även finnas solkraft (ej solceller), vågkraft, kraftvärmeanläggningar(sopförbränning) etc. etc. Man måste även satsa på energilagring och energieffektivisering. Vi förbrukar fruktansvärt mycket energi / capita i Sverige.

Postat av: Johan Simu

Jag förespråkar energimix mer än någon annan. Problemet är nog snarare att ni(mp, SNF ect) är för avgränsade i vad ni vill tillåta i mixen.
Kärnkraft är lika grön som vind och sol och betydligt grönare än biobränslen. Det går inte att förneka om man ser på alla livscykelanalyser med öppna ögon.
Att ha en hög energiförbrukning är inte något negativt, det är endast negativt om energin producerar på ett miljöfarligt sätt.
En hög energikonsumption är snarare grundpelare som det moderna samhället står på. Ju mer energi vi har tillgång till ju bättre blir våra liv.
Jag har starka tvivel på att förnyelsebar energi ensamt kommer kunna stödja en global ökning av levnadsstandarden. Då behövs definitivt kärnkraft och kanske "clean coal" ifall det någonsin realiseras.

2007-06-04 @ 17:31:07
URL: http://gronarealisten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback