Källkritik

Gång på gång under blogg debatterande så stöter jag på människor som verkar ha en lite knepig syn på källkritik. Dvs de som har en så stor skepsis mot allt som har minsta industrikopplingen att de omedelbart avfärdar det. Men sedan så omhuldar de utan tvekan allt det greenpeace, friends of the earth eller liknande organisation skriver.

Inser inte dessa människor att greenpeace et al är så pass partiska att de inte kan författa en opartisk granskande studie av kärnteknik. Det är som att be al-qaida skriva en opartisk artikel om amerikas utrikespolitik.

Som jag ser det är det inga som helst problem med studier bedrivna av anslag från industrin. Så länge studien i fråga kan klara en granskning av oberoende experter. Det är det enda viktiga. Vem eller vilka som skriver en artikel och med vilka pengar är oväsentligt så länge det är god vetenskap som ligger till grund.

Miljörörelsernas MILKAS eller MKG är inte på något sätt trovärdigare än SKB. SKB granskas kontinuerligt av SSI och SKI. Det är omöjligt för SKB att mygla med resultaten för att tjäna pengar. Bara för att man tjänar pengar på något gör en inte opålitligt och bara för att en förening är idell så innebär det inte att den är opartisk.

Folk behöver verkligen en ordentlig läxa i källkritik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback