**Sarkasmvarning** Vilken överraskning!

Folk tycker inte som journalister

I artikeln jag länka till ovan kan man bland annat läsa följande.
Sänkt skatt och bibehållen kärnkraft. Det är förslag som allmänheten skriver under på men som svenska journalister i högre utsträckning säger nej till.

Sympatier för miljöpartiet, vänsterpartiet och folkpartiet är starkare inom journalistkåren än hos folk i allmänhet.



Journalister har i mina ögon helt gått ifrån sin roll som granskare och har istället förvandlats till hyenor som desperat söker något de kan vrida till en skandal för att sälja så många tidningar som möjligt. Det verkar inte finnas någon heder kvar hos journalistkåren, de bryr sig inte för ett ögonblick om det de skriver är sant eller ej. Bara det blir fina rubriker och sen är det hela glömt om 2 veckor. Det är tragiskt och äckligt.

Pressen borde få trycka vad de vill, men de borde även vara tvungen att stå till svars för lögner och felaktigheter. Om de skapar stora rubriker om något som är helt fel borde de vara tvugna att i efterhand göra lika stora rubriker om att de hade fel. Då kanske de hade tänkt sig för litegrann iallafall.

Den granskande journalistiken måste komma tillbaka medans rubrikhysterin borde försvinna. Men i slutändan är det läsarna som måste sluta köpa skitnyheterna! Bojkotta svammel och kräv lite innehåll istället. För tidningarna gör bara det som säljer. Vill vi läsare verkligen mest intresserade av att läsa att Britney "råkade" visa musen? Eller att skådis x eller sångare y körde full eller snackade skit om judar?

Kommentarer
Postat av: Justin

Det är viktigt att inte förväxla journalistik med politik och demokrati.
Om ett parti väljer att driva vissa frågor så kan de få rätt eller fel beroende på hur väljarna röstar. I princip förlorar de om de har en minoritet (lite förenklat).
Med journalister är det marknadskrafter som styr. Även om en tidning, t.ex. Aftonbladet, får mindre än halva svenska folket som köpare så har de vunnit. För att tjäna pengar behöver man bara ha en tillräckligt stor målgrupp. Dessutom kan ju folk köpa både Aftonbladet och Expressen.
Därför behöver journalister inte varken övertyga eller vara ärliga. Det räcker om de säljer en tidning.
Så länge det finns folk som går på löpsedlar och snasknyheter kommer det finnas journalister som är villiga att skriva om det.

Postat av: Marie-Louise

Skyll inte på oss journalister. Det skrivs enorma mängder bra artiklar i svenska tidningar varje dag. Kanske bara inte i de du läser. Om du tycker att kvällstidningarna är struntblaskor, så sluta köpa dem. Och sluta gå in på deras hemsidor. Surfa in till lite internationall press, så får du nya perspektiv och infallsvinklar.

2007-09-26 @ 23:06:08
Postat av: Johan Simu

Justin, så sant!
Marie, jag bojkottar i princip varenda tidning. Speciellt aftonbladet och expressen, tar inte i skiten ens om jag får betalt. Läser GP endast för att jag får den gratis på gymmet. Annars är det internationella nyhetssidor som får mina besök.
Men anser du som journalist att ni har ett ansvar för att det ni skriver ska vara sanningsenligt och att det borde vara en plikt att dementera tidigare felaktigheter? Och dementera ordentligt, inte som en mikroskopisk notis på sida 51...

2007-09-27 @ 08:36:35
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Oskar

TT är ju ansvarig för stora delar av innehållet i svenska tidningar. TT är inte opartiska utan vinklar och har sig så fort de får möjlighet. Det är tragiskt.. :/
Se bloggen http://tt-kritik.blogspot.com/ för en nyhetsgenre som blir förvrängd varje gång.

2007-09-27 @ 20:16:18
URL: http://tt-kritik.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback