Är sverige en miljöbandit?

Sverige

Åsikterna går isär. Den sittande regeringen anser att vi är väldigt bra redan men miljöorganisationerna tar varje tillfälle de kan att ösa galla över sverige och vår miljöpolitik. Vilka har rätt egentligen?

Det största hotet mot miljön är förmodligen klimatföränding och den största boven i det dramat är koldioxid. Då kan man fråga sig hur Sverige står relativt andra länder när det gäller koldioxidutsläpp. Är vi rena ligisterna som USA? Hur är det med vårt nordiska grannland Danmark som ofta lyfts upp som en förebild för förnyelsebar energi?

Här nedan är en lista av koldioxid(ton per capita) utsläpp för en del industrialiserade länder. Data hämtar från UN statistics division.

USA 19.8
Australien 18.0
Canada 17.9
Estland 13.6
Finland 13.0
Tjeckien 11.4
Israel 10.6
Irland 10.3
Ryssland 10.3
Danmark 10.1
Norge 9.9
Tyskland 9.8
Japan 9.7
Sydkorea 9.6
Storbritannien 9.4
Holland 8.7
Grekland 8.7
Österike 8.6
Belgien 8.3
Polen 7.9
Italien 7.7
Island 7.6
Spanien 7.3
Frankrike 6.2
Sverige 5.9
Schweiz 5.6

När man tittar på den listan så kan man fråga sig varför miljöorganisationerna höjer Tyskland och Danmark till skyarna medan de öser galla över Sverige och Frankrike? Det är plågsamt uppenbart att Sverige, Frankrike och Schweiz är förebilder. Vad må tro har dessa tre länder gemensamt? Jo en himmla massa kärnkraft. Varken vi svenskar, Fransoserna eller Schweizarna förlitar sig på fossila bränslen för vår elproduktion. Resultatet blir att vår elproduktion är fri från inte bara koldioxidutsläpp, men den är också helt fri från utsläpp av miljögifter. Vi kan gå ut och andas friskt luft på grund av vår kärn och vattenkraft.

I vilken värld är det då logiskt att avveckla kärnkraften? Ifall vi vill ersätta kärnkraft med vindkraft så måste vi även bygga ut en enorm gas eller kolkrafts kapacitet som backup för vindkraften. Det kommer enbart innebära att vi höjer våra koldioxidutsläpp, För att inte tala om att det kommer göra oss beroende av Ryssland som gasleverantör.

Vi svenskar är dock inte enbart änglar. Med tanken på hur stort vårt land är så måste vi naturligtvis transportera allt långa sträckor. Det innebär att vår transportsektor är en miljöbov. Men vad är lösningen på det? Inte är det då att gå över till etanol, ifall vi inte vill göra flis av hela våra svenska skogar eller göra halva sverige till en åker. Nej svaret ligger i vätebränsleceller.

Enda problemet med vätebränsleceller är naturligtvis att vi måste producera vätet på något sätt. Men där kommer vår rena elproduktion in i bilden! Om vi bygger ut det vi vet fungerar, dvs kärn och vattenkraft, så kommer vi ha gott om el till att producera väte.

Sverige, Frankrike och Schweiz har alla förutsättningar i världen för att bli de första länderna att bryta oljeberoendet och bli enastående miljöförebilder. Det är dags att utnyttja den potentialen. Utveckla kärnkraft, satsa på bränsleceller och batterier. Det är det som är framtiden.

Tyvär så hindras vi av att båda våra regeringsalternativ tvingas samarbeta med faktaförnekande ekofanatiker som miljöpartiet och centern. När de vaknar till och ser verkligheten som den är, först då kan vi få något gjort för miljön! Våra politiker måste få ett klart medelande från folket att ignorans gällande energipolitik inte längre tolereras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback