Energi frigör mänsklighetens potential.

image88


En sak som skrämmer mig väldigt i dagens debatter är hur ekofanatiker försöker framställa energikonsumption som en stor synd. Något skamligt, skadligt och förkastligt. De kanske inte säger det rakt ut med de orden, men de gör verkligen allt för att trycka på energibesparingshysterin och även våra politiker faller för denna idioti.

Sanningen är att energi frigör mänsklighetens latenta potential. Desto större mängder energi mänskligheten har tillgång till, desto större saker kan vi åstakomma, desto bättre blir våra liv. Energi utrotar fattigdom, förintar sjukdomar. Energi utvecklar och utbildar oss. Energi är det som gör oss till de vi är idag och vi har utvecklats hit under en väldigt lång tid.

Det första stora steget mänskligheten tog var när vi lärde oss utnyttja energin i vanlig eld. Vi lärde oss av naturen att det är möjligt att bryta simpla kemiska bidningar och därmed få värme och förmåga att laga mat. Det gjorde det möjligt för oss utvidgas, kolonisera alla områden på vår jord med mindre fördelaktigt klimat. Utan denna enkla upptäckt vore vi ännu förpassade till afrikas jungler och stäpper, alltid på vakt med svält, sjukdommar och lidande bakom varje hörn.

Med tiden så utvecklade vi denna förmågan, vi hittade nya saker vi kan elda. Vi började med denna energins hjälp smida saker, vi byggde upp samhällen, allt i den kemiska lågans tecken. Sakta men säkert växte byar till kungadömmen, kungadömmen växte till länder. Den tillgängliga energin gjorde att vissa kunde fokusera på annat än ren överlevnad. Vi började utveckla konst, vetenskap, litteratur. Sakta men säkert började civilisationen växa fram.

Nästa stora genombrott kom när vi upptäckte hur man kan omvandla den kemiska energin till mekaniskt arbete, ångmaskinen. På ett ögonblick så sveptes all gammal teknik under mattan. Segelfartyg blev a thing of the past, gruvbryning revolutionerades. Hela samhällen lyftes upp i industrialisationens tecken. Vi människor började lära oss att utnyttja energikällor med högre energitäthet än den simpla veden. Kol och olja tryckte fram utvecklingen. Allt fler människor kan använda sina intellekt till annat än ren överlevnad. Medicin och vetenskap revolutioneras, sjukdommar börjar utrotas. Allt fler lever allt längre.

Sen kom förbränningsmotorn. Att transportera både människor, boskap och produkter blev helt plöstligt väldigt enkelt. Oljan revolutionerade allt. Ångmaskiner sveptes åt sidan.  Vi kan handla allt vi behöver i affärer, vi behöver aldrig oroa oss för svält eller kyla. Den teknologiska revolutionen får verkligt grepp. Ingen lämnas opåverkad. Vi upptäcker också hur vi kan omvandla mekanisk energi till elektrisk energi. Helt plötsligt kan energi transporteras genom ledningar till varje hus och hem.

Men allt detta drivs ännu av att bryta primitiva kemiska bidningar. Trots allt utveckling så är vi ännu fast vid att elda upp saker för att få energi.

Men sen den 17 december 1938 upptäcker Otto Hahn och Fritz Strassmann något helt nytt. De upptäcker att atomkärnor kan klyvas. Lisa Meitner kommer snart på hur det fungerar och det dröjer inte länge innan alla begåvade vetenskapsmänn inser dess potential. För första gången i mänsklighetens historia så kan vi utvinna energi som inte är kemisk i sin natur. Vi kan utnyttja samma energikälla som driver stärnorna. 
Nästa steg på energiskalan närmar sig. En energikälla med en miljon gånger så hög energitäthet som olja och kol. Dörren till det riktiga högenergi samhället öppnas på glänt.

Nu 70 år efter den upptäckten så har vi inte lyckats öppna dörren något mer. Vi förlitar oss ännu till största delen på kemisk förbränning. Vi har inte vågat ta det fulla klivet in i högenergi samhället med allt det innebär. Den ultimata realisationen av mänsklighetens potential.

Det är därför dagens energibesparings hyster är så destruktiv. Vi är så nära att ta det sista klivet. Fusion står och väntar bakom horisonten, fissionen är här och väl utvecklad. Vi har potentialen och möjligheten att förpassa primitiv kemisk förbränning till historien. Nästa energi revolution är på väg.

Energi i sig är inte något negativt, att förbruka stora mängder energi är inte skadligt!

Energi är det vi behöver mest, energin är det som gör det möjligt att tillverka mediciner, att utveckla nya tekniker, att föra mat till våra bord. De rikedommar vi lever med idag är helt tack vare stora mängder billig energi. Vi kan inte backa ifrån det. Energin är det enda som blir värt mer ju mer man har av det!
Det som krävs är att vi börjar producera energin på ett sätt som är ekologiskt hållbart och att vi producera den i enorma mängder. Sen kan vi konsumera obegränsade mängder energi utan att det kommer föra med sig några problem.

Allt är möjligt om vi har nog med energi. En tiodubbling av vår nuvarande energiproduktion skulle föra med sig fantastiska saker. Vi kan börja förinta miljögifter genom att plocka isär molekyler, vi kommer kunna producera vad vi än behöver vi kanske kan börja göra nuvarande öknar bördiga genom massiva projekt för att avsalta vatten.
 Den utlimata målet att för evigt försäkra sig om människorasens överlevnad  kan realiseras genom att rymdfart blir något enkelt.
 
Datorkraft, nanoteknik, billig energi, nya mediciner, total kontroll över våra biologiska förutsättningar. Vi kan förse alla människor med mat, fattigdom kommer försvinna. Allt är inom räckhåll. De nästkommande 50-100 åren kommer totalt revolutionera mänskligheten. Teknik och biologi kommer integreras i en symbios. Sjukdomar, handikapp, kanske till och med självaste åldrandet, kan botas. Men dit kommer vi inte genom att försöka vända utvecklingen, dit kommer vi inte genom att försöka göra det smutsigt att använda energi.

Mänsklighetens potential är utan gränser, bara vi har energin som krävs för att realisera den! Varje gång vi hittat en ny energikälla så har samhället revolutioneras. Nu väntar den fullständiga realisationen av kärnenergins potential. Energieffektiviseringa är bra, men inte ett mål i sig. Det stora målet är att öka energin till var och varenda individ på denna jord.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback