Ännu en indikation..

image257

Ännu en indikation på att förnyelsebar energi helt enkelt inte räcker till i verkligheten, det krävs mer.

Europe returns to Coal: Italy to increase reliance on coal for power generation to 33% from 14% despite climate change concerns

Europe returns to coal and in Italy, major electricity producer, Enel, is converting its massive power plant in Civitavecchia, northwest of Rome, from oil to coal, the dirtiest fuel on earth. A report in the New York Times today says that over the next five years, Italy will increase its reliance on coal to 33% from 14%. Power generated by Enel from coal will rise to 50%.

Germany and Italy, there is a ban on building nuclear power stations and some environmentalists who advocate anti-climate change measures do not accept that where oil is more expensive than coal, which has a reserve life of 200 years compared with up to 50 years for oil, choices have to be made in the real world
.

Som jag skrivit om tidigare så kommer Tyskland förmodligen be om uppskov med co2 målen eftersom de helt enkelt måste bygga mer kolkraft. Nu ska även Italien alltså bygga mer kolkraft. Endast England och Finland verkar agera rationellt genom att sats på kärnkraft istället för kolkraft. Kärnkraft + förnyelsebar energi är en vinnande kombination. Förnyelsebar energi på egen hand däremot är otillräckligt. Synd bara att miljörörelsen heldre lägger pengar och energi på att bekämpa kärnkraft än kolkraft. De väljer att på rent ideologisk grund utan en smulat vetenskaplig motivering motarbeta kärnkraft som inte dödar någon och som är nästintill utsläppsfri. Samtidigt är de mycket mer avslappnade till kolkraft som dödar över en halv miljon människor årligen. Väldigt bra prioriteringar...

Kommentarer
Postat av: Heiti Ernits

Mer av samma sak är inte lösningen. Frågan är felställd.... Vi måste minska vår energiförbrukning. Vi måste lagra mer energi. Vi måste effektivisera energianvändningen. Energispillet är fruktansvärt stor idag, till ingen nytta...Enerianvändningen är ohållbar, oavsett om vi har kärnkraft eller inte, speciellt med tanke på att vi har många utvecklingsländer som kopierar vår (=industriländer) levnadsstil...

"Samtidigt är de mycket mer avslappnade till kolkraft"

Miljörörelsen är lika kritisk även mot kolkraften.

Postat av: Johan Simu

Visst tycker även jag att energieffektiviseringar är viktigt. Men energieffektiviseringar kommer inte lösa problemen. Dels för att effektiviseringar oftast leder till ökad totalkonsumption(Jevons paradox). Men främst för att man bara kan effektivisera och spara till en viss gräns innan det innebära en minskning av levnadsstandarden.

Människor i allmänhet kommer inte gå med på förändringar som förvärrar deras egna situation, det går helt emot mänsklighetens natur. Alla gillar miljön, tills det börjar svida i plånboken och då är det inte lika intressant längre. Det är en realitet vi måste anpassa oss till för det är så människor fungerar.

Det är betydligt "lättare" att göra energiproduktionen ren än det är att ändra mänsklighetens natur.

Energiförbrukningen är inte ohållbar, det är enbart dagens energiproduktion som är ohållbar. Vi skulle kunna producera 100ggr så mycket energi som idag med kärnkraft + förnyelsebar energi och ändå ha mindre miljöpåverkan än med dagens energiproduktion. Vi behöver dessutom mycket mer energi ifall vi ska kunna bemöta problem som brist på vatten och att kunna hålla igång jordbruket när olja och gas börjar sina. Det går inte effektivisera sig bort från de kriserna.

När det gäller miljörörelsen och kolkraft så beskriver jag bara vad jag observerat. Det är mer demonstrationer mot kärnkraft, mer ramaskin när det kommer förslag på nya reaktorer. Det är ett ständigt snack om tjernobyl, men jag har inte hört en enda från greenpeace, SNF eller mp tala om att 500 000 människor dör årligen pga kolkraft! Ingen från miljörörelsen säger ett ord när folk dör i kolgruvor, men urangruvorna är under konstant uppmärksamhet. Nyser någon på ett kärnkraftverk blir det ett jäkla liv, men händer något på ett kolkraftverk så är det tyst.

Föresten, hann du någonsin med att läsa artiklarna jag mailade :)?

2008-04-24 @ 19:05:44
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Johan Simu

Det jag tror behövs är främst de här saker.

1. Gör energiproduktionen så ren som möjligt, bort med kol först och främst och ersätt det med allt som man kan. Till och med naturgas är kortsiktigt anständig ersättning till kol.

2. Se till att det finns någon ersättning till bensin och diesel fort. Det finns inte så mycket tid att ställa om längre och snart kommer oljepriserna börja stiga dramatiskt. Bäst vore elhybrider men biobränslen duger även de ifall man kan hitta något hållbarare sätt att producera biobränslen. Att hugga ned skog eller odla upp mark för biobränslen känns dock inte särskilt attraktivt, alger eller bakterieodlingar specialdesignade för ändamålet är nog betydligt hållbarare i längden.

3. Gör energisnålare alternativ lika bekväma som dagens alternativ. Ingen som kör bil idag kommer välja lokaltrafik över bilen ifall inte lokaltrafiken är nästan lika bekvämt, lättillgänglig överallt och billigare än bil.
Se till att höghastighetståg ersätter flygplan på de sträckor där det är realistiskt, börja bygg NU! Helst maglev. Lagstadga att alla nya byggnader som byggs ska vara passivhus. Stimulera till att elektronikprodukter blir energisnålare.

2008-04-24 @ 19:20:18
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Frida

Hej Johan!

Har läst din blogg och är mycket imponerad av dina inlägg i miljödebatten! Själv är jag biolog som jobbar med miljöfrågor på en kommunikationsbyrå i Stockholm. Vi anordnar miljöbloggträffar med lite olika NGO:s, politiker och bloggare för att bredda debatten. Om du skulle vara intresserad av att träffa lite andra likasinnade så skulle jag kunna skicka ut en inbjudan till dig!

Mvh/ Frida

2008-04-28 @ 14:00:53
URL: http://miljodebatt.wordpress.com
Postat av: Johan Simu

Hej Frida!

Tackar tackar, det låter definitivt intressant, skicka gärna en inbjudan till johansimu@gmail.com

Vänliga hälsningar
Johan

2008-04-28 @ 15:14:32
URL: http://gronarealisten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback