Suck

Lägre tillit för kärnkraftsindustrin

Förtroendet för kärnkraftsindustrin har minskat kraftigt, enligt en undersökning utförd vid Göteborgs universitet. Även rädslan för en stor kärnkraftsolycka har ökat.

Rekordlågt förtroende för kärnkraften

Rädslan för en stor kärnkraftsolycka i Sverige har samtidigt vuxit. Även den är nu den största sedan 80-talet.

Ja vad ska man säga, återigen verkar en hel del svenskar ha blivit lurade att tro att en katastrof kan ske i lättvattenreaktorer, det är väldigt tragiskt. Mest sorgligt är att SSI och SKI så grovt missköter sitt jobb att informera allmänheten. Det är kanske inte förvånande att varken SSI eller SKI går ut i media och förklarar exakt varför en stor olycka är omöjligt, det hade trots allt inte alla politiker som är kärnkraftsmotståndare uppskattat. Men att informera är en av de uppgifter som SSI och SKI har, synd att politiska omständigheter förhindrar dom att göra sitt jobb.

All uppmärksamhet runt kärnkraft är löjlig, varför ser man inte en oppinionsmätning över Göteborgares förtroende för oljeraffinaderiet på hissingen? Varför inte en om svenskars förtroende för vindkraft som en seriös energikälla? Kärnkraften måste sluta särbehandlas både av politiker och media. Det finns ingen anledning till att särbehandla kärnkraft, det är den utan tvekan säkraste storskaliga energikällan som existerar idag. En katastrof som Tjernobyl kan inte ske i en lättvattenreaktorn eftersom väldigt grundläggande naturlagar förhindrar det. Hur många decennier till måste världens lättvattenreaktorer rulla på utan att ha skadat en enda människa innan alla inser hur säkra de är? Hur många måste dö på grund av kolkraft medans vi väntar?

Nu kommer jag säkert få en kommentar där Tage Danielssons monolog citeras eller där någon dra till med ett "tänk om ringhals flyger i bitar och halva sverige blir radioaktiv ödemark". Då är min fråga bara denna, hur ska det gå till? Vilken process i reaktorn ska producera nog mycket energi för att kunna knäcka inneslutningsbyggnaden runt reaktorn som är konstruerad av metertjock förstärkt betong? Hur ska det gå till med enbart sönderfallsenergi från klyvningsprodukter som tillgänglig energikälla?


Kommentarer
Postat av: Johan L

Oj, du kanske missade incidenten på Forsmark förra sommaren?

2008-03-26 @ 10:45:25
Postat av: Bengt

Oj, du kanske missade att läsa vad Simu just skrev?

2008-03-26 @ 11:01:38
Postat av: Martin Tunström (s)

Eftersom jag alltid varit mer samhällsorienterad än naturvetenskapligt så undrar jag vilka naturlagar det är frågan om som hindrar lättvattenreaktorer från att ge upphov till en s.k. härdsmälta alá Tjernobyl? Jag har alltid pekat att vid en sådan olycka finns det en rad säkerhetsbarriärer vid de svenska kärnkraftverken som effektivt förhindrar att en sådan olycka ger upphov till samma förödande effekter. (Filter, stål och betongomslutningen av reaktorn mm.) En sak kärnkraftsindustrin hade kunnat göra i anslutning till incidenten vid Forsmark, var att skicka ut en informationsblad om händelsen till alla svenska hushåll och förklarat vad som hände och vad som hade kunna hända.

Postat av: Bengt

För att en reaktion ska ske måste det finnas en så kallad moderator. Vad moderatorn gör är att den bromsar ner neutronerna, slöa neutroner (kallas termiska neutroner) har större chans att klyva uranet.

I våra lättvatten reaktorer är moderatorn helt vanligt vatten, om effekten i en reaktor ökar så ökar även temperaturen och det i sin tur kokar vattnet, när vattnet övergår till ånga försvinner där av moderatorn vilket stoppar reaktionen kvickt.

Men i en reaktor av Tjernobyl typ (RBMK) har man grafit som moderator, grafit kokar inte bort. Vilket bidrar till att reaktionen kan skena iväg då moderatorn aldrig försvinner.

Olyckan i TMI var partiell härdsmälta (delar av härden var ett tag inte under vatten och bränslestavarna smälte), och Tjernobyl var en härdsmälta som övergick i en kriticitetsolycka (reaktionen skenar iväg). Man uppskattar att effekten på Tjernobyl reaktorn skenade iväg så pass att den skulle ha kunnat försörja hela norden med elektricitet en kall januari morgon.

2008-03-26 @ 11:55:02
Postat av: Michael Lundahl Karnerfors

Martin: Så trevligt av dig att fråga!

Reaktorerna vid "Tjernobyls kärnkraftverk till V.I Lenin's minne" var av så kallad RBMK-typ. Denna typ av reaktor använder grafit som den kritiska komponent som kallas moderator, och som är nödvändig för att kärnklyvningsreaktionen skall kunna fortgå.

RBMK-reaktorerna har en "design-bugg", om vi nu kallar det för det. Felet kallas "positive void coefficient". Det är en faktor som säger hur mycket snabbare kärnreaktionen går när det uppstår bubblor i kylvattnet. Det som händer är följande:

- Det uppstår en bubbla i kylvattnet. Med en positiv void coefficient beyder detta att kärnreaktionen ökar.
- När kärnreaktionen ökar så ökar temperaturen i reaktorn.
- När temperaturern ökar så kokar mer vatten, det vill säga bubblorna blir fler och större.
- Börja om från början tills dess att du fiskar bequereller i Dalälven.

Det var precis detta som hände i reaktor nummer 4 den 26 april 1986. Man fick för lite vatten, processen ökade, kokade mer vatten, processen ökade mer, kokade än mer vatten och så vidare tills man hade så mycket ånga att hela reaktorn och reaktorbyggnaden sprängdes som en ballong av ångtrycket. I princip allt kylvatten förångades på några sekunder i en lavin-artad process.

De svenska lättvattenreaktorerna använder inte grafit som moderator. I svenska reaktorer är det själva kylvattnet som modererar kärnklyvningsprocessen. De har en *negativ* void coefficient. Där händer istället följande:

- En bubbla uppstår i kylvattnet.
- Bubblan gör att kärnklyvningsprocessen minskar.
- När processen minskar minskar temperaturen i vattnet. Bubblan kyls ned och kollapsar.

Detta - Martin - är den fysikaliska proces som gör en Tjernobyl-smäll i Sverige omöjlig.

/Micke

2008-03-26 @ 12:14:31
Postat av: Johan Simu

Utmärkta förklaringar av både Micke och Bengt!

Johan L du kan ju förklara på vilket sätt Forsmark incidenten ens i den mest vilda fantasin hade kunnat leda till att en enda individ skadas? Man behöver bara peka på TMI olyckan i Harrisburg för att inse att inte ens en härdsmälta i en lättvattenreaktor är något att oroa sig för.

2008-03-26 @ 12:27:13
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: battery

good read

2008-03-27 @ 01:44:52
URL: http://www.bestebuy.cn.uk.com
Postat av: Kristian J

Forsmark
Det är ingenting ovanligt att transformatorer havererar eller rent av brinner. Vibrationerna tar till slut ut sin rätt. Då det händer på ett vanligt ställverk väcker det ringa uppmärksamhet.

Vid blåsprov som togs dagen efter som några av de inhyrda revisionsarbetarna hade haft en fest fanns det en del som hade för höga värden. Alltså inte så att kontrollrumspersonalen raglade omkring varje dag.

2008-03-28 @ 01:11:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback