Mer jämförelser, uran vs olja.

image255













De som läser min blogg regelbundet har nog märkt vid det här laget att jag gillar jämförelser. Jämförelser är det enda väsentliga, vi värderar alltid allting i jämförelse till något annat. Nästan ingent har något värde på egen hand. Ord som "bättre", "miljövänlig" etc måste givetvis också sättas i jämförelse med något annat. Det här inlägget ska inte handla om miljö, utan ännu en jämförelse som ger lite insikt i hur enormt mycket energi som finns i uran.

Olja är basen till hela vår livstid, under de senaste århundradet har mänskligheten konsumerat fantastiska mänger olja. På köpet har vi fått allt vi ser runt oss, man kan inte påstå att olja är något dåligt. Vi har oljan att tacka för allt, precis allt. Men tyvär så har oljan givetvis sina nackdelar. Dels då växthuseffekten men oljan har även den otrevliga egenskapen att den håller på att ta slut, något som prompt kan förstöra vår livsstil och vårt moderna samhälle. Men jag ska inte heller skriva om det, det jag ska skriva om är som sagt energi.

Hittils har vi konsumerat ungefär 10^12 fat olja. Dvs 1000 miljarder fat. Ett fat är ungefär 160 liter så det blir nätta och fina 160 000 miljarder liter olja. Åtskilliga tiotusentals liter per individ världen över. Varje fat olja innehåller 1700 KWh energi eller 6.12*10^9 Joule ifall man gillar Joule vilket jag gör! Vi har alltså gjort av med ungefär 6*10^21 Joule energi från olja. Det är i och för sig bara 15 mikrosekunder av solens totala energiproduktion(dvs all energi solen producerar, inte den ohyggligt lilla bråkdelen som träffar jorden). Men med astronomiska mått mätt så är allt vi människor gör rätt fjantigt. Hur som helst är 6*10^21 Joule en jävla massa energi.

Hur mycket uran motsvarar det då? I en vanlig tråkig konventionell lättvattenreaktor där man ej upparbetar uranet så får man ut ungefär 5*10^15 J/ton bränsle. Men det går åt ungefär 8-10 ton naturligt uran för att producera ett ton bränsle. Så det blir alltså bara 5*10^14 J/ton naturligt uran. I vanliga reaktorer så motsvarar alltså all olja vi konsumerat  samma energimängd som vi får ut från 12 miljoner ton uran, ungefär 160 år med dagens konsumtionstakt. Som jag skrivit om 
här och här så finns det mest troligt åtskilliga miljarder ton uran och torium tillgänligt i det långa loppet, det innebär att den totala mängden energi ur kärnbränsle är flera storleksordningar större än den totala mängden energi tillgänlig från olja(man räknar med att det finns ungefär lika mycket olja kvar som vi redan har utvunnit hittils). Kärnenergi är en fullgod ersättare till olja med andra ord, även med dagens bristfälliga och oeffektiva teknik.

Men hur är det om vi istället tänker oss generation-4 teknik. Dvs reaktorer där man kan utnyttja all energi i torium och uran istället för enbart en bråkdel? I sådana reaktorer med slutna bränslecykler så är teoretiska maxgränsen för energin man kan utvinna runt 8*10^13 jJ/kg. Men för att vara konservativa så antar vi att vi kan utvinna en tredjedel av det. Då har vi alltså 2,6*10^16 J/ton. Den mängd uran som motsvarar all olja vi använt är då endast 230 000 ton. Ungefär så mycket uran som produceras på 5 år i dagens gruvor. Det ger lite intryck om hur överlägset uran är som energikälla. 230 000 ton kan ersätta 1000 miljarder fat olja. 230 000 ton låter som mycket, men volymmässigt är det bara en kub som har sidlängden 23 meter. Samma energimängd i olja däremot kan fylla Vänern och ändå är det 7 kubikkilometer olja över! I jämförelse med det är en kub med 23 meters sidlängd verkligen litet. Vänern fylld med olja är nästintill ofattbart, ändå är det så mycket olja vi förbrukat. Någon kan ju ta och roa sig med att räkna ut hur mycket grödor eller skog som krävs för att producera en lika stor energimängd. Det krossar biobränsleillusionen rätt så fort....

image256

Kommentarer
Postat av: Lars Jonsson

Det vore intressant att höra din åsikt om energilampor (jämförelse vanliga lampor vs energilampor) Tjänar man någonting ?
Med tanke på kvicksilver innehållet (återvinning tex) den värme som avges på vanliga lampor
Skulle tro att du kunde få ut mycket av detta .
Kanske det visa sig att detta inte är en besparing

2008-04-25 @ 07:39:45
Postat av: Johan Simu

Hmm har inte funderat på det så mycket så är nog inte rätt man att kommentera. Men jag tror inte besparingen kommer bli märkbar. För villor som värms upp med el är det ingen besparing under största delen av året. För villor med fjärrvärme så blir det en besparing.

Totalt sett blir det nog en väldigt marginell besparing misstänker jag. Kommer inte göra någon skillnad i det stora hela.

Kvicksilvret är hyffsat otrevligt, jag hoppas LED lamporna slår igenom snart så man slipper undan det.

Postat av: Lars Jonsson

Kan Du skriva mer om Pius Secure , det var intressant . Har Du mer information ?

2008-04-25 @ 14:41:10
Postat av: Johan Simu

Japp det kan jag göra :) Jag är inte så insatt i PIUS men jag har studerat grundprinciperna som är väldigt eleganta. Vet dock inte när jag kommer ha tid att skriva ett inlägg om PIUS men det kommer så fort som möjligt!

2008-04-25 @ 14:46:25
URL: http://gronarealisten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback