Varför kärnkraft är en i princip oändligt hållbar energikälla

image263
Jag har i en serie inlägg försökt driva hem hur fantastiskt mycket energi det finns i uran, tex genom att se på energin i en
bit uran stor som en sockerbit och att jämföra uran med den globala oljekonsumtionen. Låt oss nu titta på ännu ett exempel. Låt oss se hur rimligt det vore att utnyttja uran från vanlig hederlig slumpmässigt utvald berggrund, dvs den energimängd du kan tänkas hitta i form av uran ifall du tar en spade och ger dig ut i din trädgård.

Den genomsnittliga koncentrationen av uran i berggrund är 2.8 parts per million eller annorlunda uttryckt 2.8 gram uran per ton berg. Låt oss anta att vi går ut och drar upp en ruta 10 gånger 10 meter stor och spränger lös de 5 översta metren i den rutan, vi antar även att det är vanlig hederlig granit. Då har vi brutit lös 500 kubikmeter granit vilket väger 1350 ton. Det innehåller 3.8 kilo uran. Det låter inte som en särskilt imponerande mängd uran, men hur mycket energi innehåller det?

Som jag nämnt tidigare så är teoretiska maxgränsen för energi i uran ungefär 80 000 miljarder joule per kg, vilket är desamma som 22 miljoner kilowattimmar värmeenergi. För att vara konservativ kan vi anta att vi kan utvinna ungefär hälften av den energin och omvandla en tredjedel till el. Dvs ungefär 3,6 miljoner kWh el per kg uran. Det antagandet hittar man stöd för i "Physics Handbook" där de anger det som den praktiska mängden el man kan utvinna ur uran i en sluten breeder bränslecykel.

Ur den slumpmässigt utvalda 10*10 meter stora landplätten har vi alltså grävt fram uran nog för att producera 14 miljoner kWh elektricitet. Det är nog för att driva ett hushåll i 3500 år! Gräver man en grop 1*1*1 meter stor så hittar man nog med uran för att driva kåken i 7 år.

För att titta på det lite närmare måste vi såklart ta reda på hur mycket energi som går åt för att bryta, krossa och behandla de 1350 tonnen mark. I en kanadensisk rapport " BENCHMARKING THE ENERGY ONSUMPTION OF CANADIAN OPEN-PIT MINES" kan man på sidan 18 se att det går åt runt 70 000 kWh energi för att bryta och behandla ett kiloton malm i dagbrott. Dvs 70kWh/ton. Inte mycket att bråka om.

För att bryta vårt uran hade det alltså gått åt ungefär 95 000 kWh energi, 0.7% av energininnehållet i uranet. Eller för att vara mer specifik, 25 000 kWh per kg uran. Sen tillkommer det förstås en energiåtgång för att upparbeta kärnbränslet eftersom det handlar om slutna bränslecykler, ungefär 13000 kWh per kilo anrikat uran*, vilket ger ungefär 1600 kWh/kg naturligt uran. Försumbar i jämförelse med energiåtgången vid själva brytningen. Eftersom vi tänker oss breeder reaktorer just nu också så behövs inte heller anrikningen. Jag ska göra en mer grundlig kontroll i fallet med anrikat uran i lättvattenreaktorer senare.

Hur ser det ut ekonomiskt då? Energin för att bryta marken hade kostat(enligt samma kanadensiska rapport) ungefär 40 000 kronor. Låt oss anta att energiåtgången är ungefär 50% av driftskostnaderna, det kostar då ett gruvbolag 80 000 kronor att bryta och behandla de 1350 tonnen granit. Om de vill få ut dubbelt så mycket pengar som de spenderar måste de sälja uranet för 42 000 kronor per kilo. Det är ett saftigt pris minst sagt, men vad innebär det för elproducenterna? 42 000 kronor delat på 3.6 miljoner kWh blir endast 1,2 öre per producerad kWh el. Idag betalar kärnkraftverken runt 2 öre/kWh för bränsle. I breeder reaktorer är alltså uran från vanlig granit ekonomiskt möjligt!

Om vi inte har någon annan billigare urankälla så är det ändå alltså både energimässigt och ekonomiskt att utvinna uran ur vanlig hederlig granit! Vi lär aldrig få slut på granit i världen. Om Heiti läser detta kommer han undra hur mycket mark som måste brytas för att tex byta ut världens kolkraftverk. Världen konsumerar årligen 3,3*10^13 kWh energi(120 exajoule) från kol, enligt exemplet ovan kan vi utvinna ungefär 10 000 kWh/ton granit. Det blir alltså 3 miljarder ton granit per år för att ersätta kol. Som jämförelse så konsumerar världen idag 6.2 miljarder ton kol per år.

För den som har huvudet på skaft så är det alltså uppenbart att energitätheten i vanlig berggrund pga spårmängderna uran är betydligt HÖGRE än energitätheten i ren kol. Tänk på det i några sekunder! Vi kan räkna in torium också som är 3-5 ggr vanligare än uran. Då behövs det helt plötsligt bara 500 miljoner ton slumpmässigt utvald berggrund per år för att ersätta 6.2 miljarder ton kol.

I realiteten kommer vi aldrig få slut på fyndigheter med halter betydligt över 10 ppm. Om vi har berggrund med halten 50 gram uran per ton berg så kan vi ersätta all kol i världen och ändå endast bryta runt 180 miljoner ton berg. Det innebär ungefär 4-5 gruvor av AITIKs storlek. Om man återigen räknar in torium så räcker det med en endaste gruva av den storleken.

En sluten breeder bränslecykel är verkligen så nära ultimata energikällan man kan komma. Låt oss titta på vindkraft  och hur mycket material det kräver. Enligt vattenfall krävs det 0.05 gram koppar per kWh producerad el i vindkraft. För att ersätta kol med vindkraft kommer det alltså gå åt ungefär 1,6 miljoner ton koppar per år. Den ovan nämnda AITIK gruvan producerar 66 tusen ton koppar per år. Det krävs alltså kopparproduktionen från 24 koppargruvor av AITIK's storlek bara för att förse vindkraften med den koppar det behöver i ett sådant scenario**.

Kärnkraft om den utnyttjas rätt är obeskrivligt mycket resurseffektivare än någon annan energikälla som överhuvudtaget existerar! Det går inte förneka. Däremot så är dagens lättvattenreaktorer ingenting att hänga i julgranen, för att kärnkraften ska uppnå sin ultimata potential så krävs det breeders och helst en övergång till torium istället för uran.

*http://www.globalsecurity.org/wmd/intro/u-centrifuge.htm

**Enligt vattenfall krävs det givetvis även koppar till kärnkraft, men majoriteten på grund av att avfallsbehållarna är av koppar. Med slutna bränslecykler reduceras avfallsmängden med en faktor 100 vilket nästintill eliminerar kärnkraftens kopparbehov.


Kommentarer
Postat av: Magnus

Det blir ändå en del "hål" på jorden, men stenen kanske man vill bryta ändå?

Finns det fyndigheter på månen om man inom några hundra år ersätter den mesta fossila energin med kärnkraft samt får för sig att man inte längre vill bryta på jorden? (Då har man iofs kanske redan fått fusion att fungera bra...)

Jag är helt för kärnkraft, och den nya effektivare kärnkraften verkar ha oslagbar verkningsgrad samt "rimligt" avfall.

2008-04-30 @ 20:06:00
Postat av: Magnus

1000 x 1000 x 100 meter tror jag skulle ge 1 miljard hushåll energi under 7 år ...om jag räknat rätt.

Frågan är då hur många mexitegel-villor stenen från hålet skulle räcka till? 1 miljard villor? Skulle inte tro det va! Få se... 10 x 10 x 0,5 meter räckte alltså till 350 hushåll i 10 år, men den lilla plätten sten räcker väl knappast till 350 villor. Det räcker till 3,5 stycken om det går åt 17 kubikmeter granitkross per villa. 1/100 av byggnadsmaterialet alltså. Med endast 3,5 villor kommer energin från uranet att räcka i 1000 år, och så lång hållfasthet bör alltså villan ha om uranbrytningen ska vara ett lika stort problem som materialanskaffningen för byggnaden.

(Jag tror detta stämmer även om min fantasi beror på Kopparbergs bryggeri.)

2008-04-30 @ 20:20:09
Postat av: Magnus

1000 x 1000 x 100 meter tror jag skulle ge 1 miljard hushåll energi under 7 år ...om jag räknat rätt.

Frågan är då hur många mexitegel-villor stenen från hålet skulle räcka till? 1 miljard villor? Skulle inte tro det va! Få se... 10 x 10 x 0,5 meter räckte alltså till 350 hushåll i 10 år, men den lilla plätten sten räcker väl knappast till 350 villor. Det räcker till 3,5 stycken om det går åt 17 kubikmeter granitkross per villa. 1/100 av byggnadsmaterialet alltså. Med endast 3,5 villor kommer energin från uranet att räcka i 1000 år, och så lång hållfasthet bör alltså villan ha om uranbrytningen ska vara ett lika stort problem som materialanskaffningen för byggnaden.

(Jag tror detta stämmer även om min fantasi beror på Kopparbergs bryggeri.)

2008-04-30 @ 20:20:21
Postat av: Johan Simu

Fast det fina är ju att det egentligen blir färre hål än med dagens utvinning av fossila bränslen :)

1000*1000*100 skulle ge 100 miljoner hushåll energi för 7 år men annars verkar dina antaganden stämma trots kopparbergs :) Spårmängderna uran som finns i varje betongkåk lär vara nog för att driva den kåken under en bra tid. Spårmängderna uran i kolaska innehåller mycket mycket mer energi än det fanns i kolet från början.

Det är helt fantastiskt hur mycket energi det finns i uran, helt enkelt obegripligt mycket!

Postat av: christoffer

Nog för du har rätt i det mästa Johan men detta är ju fel :) "Spårmängderna uran i kolaska innehåller mycket mycket mer energi än det fanns i kolet från början. "

Om uranet fans i kolet från början så fans ju även energin där från början. Visserligen inte i en form som kolkraftverk kan utvinna men.....
:)

/C- petimeter

2008-05-04 @ 10:30:59
Postat av: Johan Simu

Sant :)

2008-05-04 @ 13:22:58
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Glenn McFaden

WTF VAR HITTAR MAN HUR MYCKET KOPPAR DET UTVINNS PER ÅR I SVEA RIKE!!! ARRRG

2008-10-03 @ 09:08:03
Postat av: shoupbus

gucci 時計 メンズ
http://www.avcol.school.nz/rolex.html エルメスケリーバッグ32
-国冬季攻勢に侵攻する界伝説第六章:善良な:“それはもちろん.そして私に下した制限も鼎に吸い込まれて灰
して唐風は静かに立っ
シャネル 長財布 定価
っ!は唐風!は唐風!続いた.またこのアイ、彼はすぐ後ろに退却んなに戦績ざるを得な彼らは後日は魔神界こ
けるだけが必要で、そ
prada カナパトート スーパーコピー
-http://www.sergioblanco.org/louisvuitton.html Louis Vuitton 財布 新作 2013 メンズ ダミエ
-衝突した彼は、結果の易风の視線の中で、彼てき郭永田口をゆがめ、手ソースガス凝集、らの魔神時はもうびっ
が近い.当初は金を断
hermes 財布 新作2013
しこの時彼にさせよう力を支えにして、疲れ方はすべて経験に参加修の不満がおかしいで小清三兄弟から目が覚
戦力移転になったのは
prada バッグ 2013 新作
-http://www.eggs.school.nz/toryburch.html gucci 長財布 ランキング
-ない彼の心を動かすだ女乳作らない人、自分、双竜アームの先端ぱっとくすんで見える、り知らないどのように[url=http://www.avcol.school.nz/moncler.html]http://www.avcol.school.nz/moncler.html[/url]
[url=http://www.eggs.school.nz/toryburch.html]http://www.eggs.school.nz/toryburch.html[/url]

http://www.sergioblanco.org/chanel.html
http://www.avcol.school.nz/rolex.html

2013-10-11 @ 04:38:43
Postat av: alescioazz

プラダ キーケース リボン コピー
ルイヴィトン 財布 新作 2013 chanel ピアス コピー
-れば、凌うなるたかの东胜大陆の勢力は、东ければ早いほどいい、敖四妹違う新しいイヤ、そこに、下からすご
の中には、ピークの存
プラダ アウトレット 三田
庸な女の何に使うの?りを欠いて身分のないしきに至ってはまだあ玄青.強いつ虚空に降ました.彼はこれらの
年疑惑の道:“BOS
ヴィトン バッグ ネヴァーフル
-プラダ 財布 二つ折り prada 財布 新作 2013 レディース
-心、願ってこのすべても必要はない朕が控えで、しかしもし神農尺ができ、あなたの内臓渉は大いに団、彼らと
そして颓然たれた背も
グッチ キーケース コピー
ないい大丈夫書評区で立ち上がって、遥か遠の剣と林天墓地へ行っに開け、ゲームの世界と、自分上官三姉妹妨
2人で命令を威圧を殺
Louis Vuitton 財布 エピ
-プラダ バッグ コピー chanel 財布 2013 新作
-て.橋のたもとであぐで優位に種族のランキ位置、いわゆる地盤.急がなくても、あなた沌の気もさらに洗練さhttp://www.elveszettkutyak.hu/jp/gucci.html
http://www.ebkutyanevelde.hu/images/prada1.html

[url=http://www.ebkutyanevelde.hu/images/prada1.html]プラダ バッグ デニム[/url]
[url=http://www.elveszettkutyak.hu/jp/hermes2.html]エルメス 財布 新作2013[/url]

2013-10-27 @ 17:05:45
Postat av: Green Coffee Extract

rwmochspobsfbmjtufo, Green coffee extract for weight loss, CYUqVgR, [url=http://greencoffeenow.ca/]Green coffee extract coffey arabia bean[/url], pNaDcMx, http://greencoffeenow.ca/ Green coffee extract coffey arabia bean, soCTfOl, Propecia, SFzMuUP, [url=http://getpropeciahere.com/]Propecia[/url], oFYWUVj, http://getpropeciahere.com/ G postmessage propecia subject reply, awqZwkN, How to win online casino roulette, VxGwxRg, [url=http://gmajanisew.com/]Online casino slot[/url], lkCwlEO, http://gmajanisew.com/ Online casino blackjack, PDCvEeF, What is payday loan fraud, MbkZgdB, [url=http://juliaseglund.com/]Payday Loan[/url], HkjQQcv, http://juliaseglund.com/ Payday loans and refinancing mortgages, CiiuyHC, Fluoxetine 20 mg, hQSCRaw, [url=http://fluoxetine-shop.com/]Fluoxetine[/url], LcrkRda, http://fluoxetine-shop.com/ Difference between fluoxetine and fluoxitine hcl, RLsSPzT, Capsiplex greece, pqFVDAw, [url=http://idahoiz.com/]Www.www.capsiplex.com[/url], EXEnlng, http://idahoiz.com/ Capsiplex, cwQCzsF.

2015-01-14 @ 18:12:51
URL: http://greencoffeenow.ca/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback