Den nya planeten Gliese 581

image59

Det är väldigt spännande att man nu kan hitta planeter som är ungefär lika små som jorden. Jag hade inte en aning om att man kommit så långt! Förhoppningsvis kommer man hitta massa jordliknande planeter nu, det kommer isåfall utesluta att jordliknande planeter på "rätt avstånd" från sin stjärna är sällsynta. Ju fler av dem vi hittar, ju bättre blir oddsen för att liv finns därute och att vi jord organismer inte är ensamma.

Men medias rapportering är lite olycklig. Jag antar att det är bättre att vara entusiastisk än formel och tråkig. Men alla spekulationer om vatten på den nyfunna planeten Gliese 581 c är verkligen spekulationer. Bara för att planeten är på rätt avstånd för att kunna ha flytande vatten så innebär det inte nödvändigtvis att vatten finns där. Se bara på Venus, en planet flera hundra grader varm där det regnar syra.

Metoden för att hitta den nya planeten var att se en nästintill obetydlig förändring i ljusstyrkan från stjärnan den cirklar runt när den passerar framför stjärnan från jorden sett. Ungefär som att filma en glödlampa och hoppas att man ska kunna detektera att ett dammkorn råkar passera framför den. Nu är tekniken så jäkla grym att man faktiskt kan göra det. Men den metoden ger oss absolut ingen information alls om hur klimatet på planeten är. Man vet bara hur massiv planeten är och på vilket avstånd från sin stjärna den är.

Jag ser fram emot den dag man kan rikta teleskop mot andra stjärnor och faktiskt kunna "se" planeter runt dem och göra någon slags spektroskopisk analys och därmed få reda på hur deras atmosfärer är sammansatta och därmed kunna se spår av liv.

Men fram tills dess så är nog oddsen bäst för att hitta liv antingen på Mars eller på Jupiters måne Europa. Jag hoppas det blir något av NASA's icy moon orbiter. Det stora projektet för att undersöka de möjliga oceanerna under istäckena hos några av Jupiters månar. Gissa föresten vad som skulle driva Icy moon orbitern...Jajjamänsan en kärnreaktor! Undra om miljöfanatikerna även opponerar sig mot kärnkraft när den är i vetenskapens tjänst och några miljoner mil från vår planet?

image60


På tal om avstånd. Man får inte glömma att den nya planeten är på 20.5 ljusårs avstånd. 20.5 är en nätt liten siffra, det låter som att man bara hoppas in i volvon och gasar på så är man där inom några dagar. Men 20.5 ljusår är LÅNGT bort. Det är ofattbart långt bort. Det är 19 395 000 000 000 mil bort. En siffra som är så pass stor att den inte betyder något alls för oss.  Om du tycker det är långt till närmaste kiosk så ska du tamejfan inte fundera på att promenerar dit.

Om det finns intelligent liv där och vi skickar en signal dit idag så kommer de människor som skickar signalen förmodligen ha hunnit gå i pension före vi tar emot svaret. De enorma avstånden till även våra "grannar" i rymden är deprimerande. Avstånd är en absolutare barriär än någon mur.

Kommentarer
Postat av: Ola

Men det framgår ju i astronomernas rapport att planeten har en medeltemperatur på 15 grader celcius. Regna syra? Du måste vara pessimist ut i fingertopparna så gnällig som du låter. förresten är det störande med stavfel i sammanfattningen till sidan. Att planeten är formel och tråkig avser väl ingen kemisk formel utan att den är formell hoppas jag.

2007-05-07 @ 23:51:21
Postat av: Johan Simu

Astronomerna uppskattar enbart planetens temperatur med avseende på dess avstånd från den röda jätten, Boltzmanns strålningslag. Ingen observationell fakta som ligger till grund till deras uppskattning.

Men som venus demonstrerar så kan en atmosfär höja en planets temperatur med flera hundra grader. Hade venus inte haft sin enorma atmosfär vore dess medeltemperatur inte särskilt mycket högre än jordens.

Astronomer kan INTE observera själva planeten, det är långt bortom vår tekniska förmåga. Så allt de vet om planeten är dess massa och dess avstånd från sin stjärna. Planetens temperatur, vattenförekomster och allt annat är rena spekulationer! Jag har inget emot att media skriver om dessa spekulationer. Men det är olyckligt att de formulera sig så oprecist.

Pessimist är jag inte, bara realist. Inte heller är jag en stavningsnazist så eventuella stavfel får du gnälla på hos någon annan :)

Postat av: niklas

inget andra
planeter
har samma typ av flytande kemi som här på jordens hav och fiskar kan inte andas luft o vi människor kan inte andas vatten månniskor måste ha rymd dräkt där på annan planet där kallas finns vatten o syre i luften det är hellt annan syre vi måste ha rymd dräkt där självklart
precies som på månen

2008-01-20 @ 15:36:22
Postat av: hejman

är den värkligen rund??
och kan jag titta på TV där??? om inte så tänker bajsa på den !!

2008-03-20 @ 09:23:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback