Tyskland tar täten, Sverige halkar efter

Det jag har väntat på länge är äntligen här, en fungerande bil som drivs med väte.
http://www.smartson.se/test/bil/bmw-hydrogen-7.htm

BMW hydrogen

Medan vi i Sverige är totalt insnöade på det helt meningslösa etanolet, mycket tack vare kortsiktiga så kallade miljövänner i miljöpartiet och socialdemokraterna, så har andra länder och företag lyckligtvis kört på hårt. BMW har nu lanserat den första vätedrivna bilen som faktiskt fungerar, att hitta ställen att tanka är ju givetvis inte lätt och därför kommer bilen endast säljas till utvalda politiker osv. Men det är ett första steg på den långa vägen till att bli av med olja.

Hade vi i Sverige satsat lika mycket energi på att fixa vätgaspumpar på mackarna istället för etanol kanske vi hade varit föregångslandet inom ren transport. Men nu får vi allt se oss halka efter. Vi får hoppas svenska politiker slutar lyssna på alla dumheter som greenpeace, miljöpartiet med flera påstår om etanol. Etanol kommer aldrig vara mer än en parentes. Väte är framtiden.

Det som hindrar miljörörelserna att engagera sig i väte är det enkla faktumet att vi behöver energi för att producera väte. Men de dårarna vill ju avveckla vår energiproduktion. Att byta ut olja kräver en kärnkraftsutbyggnad. Något ekofanatikerna inte kan acceptera så då ser de heldre en massa pengar dumpas i teknologiska återvändsgränder som biobränslen och etanol.

Miljöpartiets vetenskapsförakt

Det har alltid förbryllat mig varför MP's ovetenskapliga utspel får sådant utrymme i media. Förklaringen kan möjligtvis finnas i det faktum att nästan 25% av journalistkåren stödjer MP...

Nu senast handlar det om ESS anläggningen som eventuellt ska byggas i Lund.

Spallation


ESS står för european spallation source och är en anläggning där man producerar och använder sig av neutroner i olika experiment. Till exempel för att studera hur material är uppbyggda.

En förklaring av hur anläggningen funkar kan vara på sin plats.

Det man vill få ut är neutroner och en himmla mass av dom. Som vi alla (borde) veta så finns neutroner tillsammans med protoner i atomkärnor. Oftast så sitter de väldigt bekvämt där och det ska fan till för att få dom att flytta på sig. För att lyckas med det konsstycket så accelereras protoner upp till höga energier i en partikelaccelerator. Sedan låter man dessa protoner bombardera ett strålmål som oftast består av någon tungmetall, tex kvicksilver. När protonerna krockar med tungmetall atomkärnorna så kan en rad olika saker hända. Det man främst är ute efter är helt enkelt att slå lös en jävla massa neutroner ut ur kärnan. På köpet flyger det givetvis ut protoner också och andra partiklar. Dessa partiklar kan i sin tur krocka med andra kärnor i strålmålet och excitera dom(ge dom högre energi). För att bli av med energin så kan de exciterade kärnorna spotta iväg lite neutroner eller protoner.

Slutresultatet blir iallafall att man får lös ett rätt stort antal neutroner per proton. Dessa neutroner låter man sen kollidera med de material man vill undersöka. Beroende på hur neutronerna sprids vid dessa kollisioner så kan man ta reda på exakt hur materialet är uppbyggt. Detta är oerhört viktigt för att utveckla nya material, material som används överallt, från medicin till processorer.

Detta har en nackdel dock. De atomkärnor som blivit träffade av neutroner är inte direkt lugna och sansade bara för att de spottat iväg lite neutroner. Oftast befinner de sig i exciterade tillstånd eller så har förhållandet mellan neutroner och protoner ändrats på ett sådant sätt att de är instabila. Instabila kärnor sönderfaller tills de blir stabila. De har med andra ord blivit radioaktiva.

Men det är här MP's logik faller sönder och samman

MP hör endast radioaktiv+tungmetall och då drar de direkt igång propagandatåget. De besvärar sig inte med att ta reda på de faktiska riskerna på grund av sin fobi för allt som är radioaktivt. Det de helt glömmet bort är att de radioaktiva restprodukterna efter spallation alla är relativt kortlivade och totalt sett bildas inte särskilt mycket högaktivt avfall. Det finns en lång internationell erfarenhet av att ta hand om sådant avfall. Vi har trots allt kört partikelacceleratorer i årtionden och detta problemet uppkommer vid alla partikelacceleratorer.

CERN som exempel är världens största partikelfysik anläggning. De har aldrig haft något som helst problem med avfallshantering och befolkningen runtomkring CERN utsätts endast för en extra årlig stråldos på 0.01 milli Sivert. Som jämnförelse är den stråldos vi alla får i oss naturligt varje år 1 milli sivert. Den extra stråldosen de får i sig per år motsvarar alltså 3 dagars normal bakgrundsstrålning.
Åker man flyg på semestern utsätts man för en större dos strålning eftersom det blir mindre atmosfär som skyddar mot den kosmiska strålningen.

Varför vill vill ha ESS i lund? Är det gynsamt för Sverige att lägga miljarder på ett sådant projekt? Svaret på det är utan tvekan JA!!! ESS kan profilera Lund och Sverige som ett betydelsefullt forskningscentrum precis som CERN gjort för Geneve och Schweiz. Det kommer stimulera forskning och utbildning i sverige något oerhört och kommer attrahera utländska talanger till svensk forskning. ESS kommer helt enkelt bli ovärdeligt för Lund.

Att MP nu försöker sätta käppar i hjulet för ESS är endast ett bevis på att de trots allt är ett vetenskapsfientligt och bakåtsträvande parti. De försöker aktivt motarbeta Sveriges framtid som en forskningsnation. Just därför har jag startat en protestlista mot deras utspel som jag ska cirkulera bland fysiker på våra universitet. Jag har redan fått den underskriven av närmare 20 professorer och doktorander enbart på Chalmers. Detta ska jag sen skicka till Peter Eriksson och även skriva en debattartikel till DN där jag belyser hur lite stöd MP har inom vetenskapliga kretsar.

Är sverige en miljöbandit?

Sverige

Åsikterna går isär. Den sittande regeringen anser att vi är väldigt bra redan men miljöorganisationerna tar varje tillfälle de kan att ösa galla över sverige och vår miljöpolitik. Vilka har rätt egentligen?

Det största hotet mot miljön är förmodligen klimatföränding och den största boven i det dramat är koldioxid. Då kan man fråga sig hur Sverige står relativt andra länder när det gäller koldioxidutsläpp. Är vi rena ligisterna som USA? Hur är det med vårt nordiska grannland Danmark som ofta lyfts upp som en förebild för förnyelsebar energi?

Här nedan är en lista av koldioxid(ton per capita) utsläpp för en del industrialiserade länder. Data hämtar från UN statistics division.

USA 19.8
Australien 18.0
Canada 17.9
Estland 13.6
Finland 13.0
Tjeckien 11.4
Israel 10.6
Irland 10.3
Ryssland 10.3
Danmark 10.1
Norge 9.9
Tyskland 9.8
Japan 9.7
Sydkorea 9.6
Storbritannien 9.4
Holland 8.7
Grekland 8.7
Österike 8.6
Belgien 8.3
Polen 7.9
Italien 7.7
Island 7.6
Spanien 7.3
Frankrike 6.2
Sverige 5.9
Schweiz 5.6

När man tittar på den listan så kan man fråga sig varför miljöorganisationerna höjer Tyskland och Danmark till skyarna medan de öser galla över Sverige och Frankrike? Det är plågsamt uppenbart att Sverige, Frankrike och Schweiz är förebilder. Vad må tro har dessa tre länder gemensamt? Jo en himmla massa kärnkraft. Varken vi svenskar, Fransoserna eller Schweizarna förlitar sig på fossila bränslen för vår elproduktion. Resultatet blir att vår elproduktion är fri från inte bara koldioxidutsläpp, men den är också helt fri från utsläpp av miljögifter. Vi kan gå ut och andas friskt luft på grund av vår kärn och vattenkraft.

I vilken värld är det då logiskt att avveckla kärnkraften? Ifall vi vill ersätta kärnkraft med vindkraft så måste vi även bygga ut en enorm gas eller kolkrafts kapacitet som backup för vindkraften. Det kommer enbart innebära att vi höjer våra koldioxidutsläpp, För att inte tala om att det kommer göra oss beroende av Ryssland som gasleverantör.

Vi svenskar är dock inte enbart änglar. Med tanken på hur stort vårt land är så måste vi naturligtvis transportera allt långa sträckor. Det innebär att vår transportsektor är en miljöbov. Men vad är lösningen på det? Inte är det då att gå över till etanol, ifall vi inte vill göra flis av hela våra svenska skogar eller göra halva sverige till en åker. Nej svaret ligger i vätebränsleceller.

Enda problemet med vätebränsleceller är naturligtvis att vi måste producera vätet på något sätt. Men där kommer vår rena elproduktion in i bilden! Om vi bygger ut det vi vet fungerar, dvs kärn och vattenkraft, så kommer vi ha gott om el till att producera väte.

Sverige, Frankrike och Schweiz har alla förutsättningar i världen för att bli de första länderna att bryta oljeberoendet och bli enastående miljöförebilder. Det är dags att utnyttja den potentialen. Utveckla kärnkraft, satsa på bränsleceller och batterier. Det är det som är framtiden.

Tyvär så hindras vi av att båda våra regeringsalternativ tvingas samarbeta med faktaförnekande ekofanatiker som miljöpartiet och centern. När de vaknar till och ser verkligheten som den är, först då kan vi få något gjort för miljön! Våra politiker måste få ett klart medelande från folket att ignorans gällande energipolitik inte längre tolereras.

Första inlägget

En ny blogg har skådat dagens ljus!

Dawn

Om ni är som mig, fruktansvärd leds på hur snevinklad miljödebatten är, då är detta bloggen för er. Jag är en trogen miljövän men jag är helt emot den ovetenskapliga och felaktiga synen de traditionella miljörörelserna har på miljöproblemen. Det vidriga sätt greenpeace, naturskyddsföreningen, miljöpartiet med flera manipulerar fakta är motbjudande. Det är dags att injecera en smula realism och vetenskap i debatten!

Vem är jag då, som tror att jag kan åstakomma något sådan? Jag är ingen expert av något slag, inte ännu! Men jag har en brinnande passion för vetenskap, fysik i synnerhet. Det har jag haft sen jag var en liten grabb på 9 år som fick min första astronomi bok i julklapp. Sen dess har kunskapstörsten varit ändlös.
Nu 13 år senare är jag inne på mitt tredje år på fysikprogrammet vid Göteborgs Universitet och har som bäst smygit igång med mitt examensarbete inom kärnfysik.  Fysik är min livspassion. Jag visste redan i mellanstadiet precis vad jag vill göra med mitt liv.

Den största läxan jag lärt mig hittils under min utbildning är hur otroligt rigorös vetenskap är. Många påstår att visdom ligger i att veta att vi inte vet någonting. Men de som har den attityden borde ta sig en bra titt på dagens vetenskap. Männsklighetens största prestation är utan tvekan denna fantastiska kunskapssamling som dagens vetenskap är. Vi har idag kunskaperna och tekniken för att kunna lösa all miljöproblem, producera energi och mat i överflöde åt varenda person på jorden och dessutom ge dom tak över huvudet. Det som saknas är ekonomisk vilja.

Vi går mot en fantastiskt ljus framtid, det viktigaste är att vi har förtroende för tekniken. Endast om vi börjar sträva bakåt, så som miljörörelserna predikar, kommer vi vara förlorare.