Varför vi stödjer kärnkraften

image57


Ett stycke jag skrivit och skickat till några tidningar. 


Det är lätt att glömma hur bra vi har det i dagens Sverige. Alltid en varm dusch att kliva in i efter dagens arbete, alltid gott om mat i affären, alltid el i spisen, kyla i kylskåpet och värme i ugnen. Vi har det så bra att vi inte längre behöver kämpa för att överleva.

Men hela vår livsstil bygger på en sak - energi. Vi måste ha gott och energi och den måste vara billig. Har vi inte det så slocknar våra datorer och maten blir skämd i avslagna kylskåp. Medicinen tar sig inte längre till apoteken och svält visar återigen sitt fula ansikte.

Vi behöver energin lika mycket som vi behöver själva luften vi andas!

Men därmed skapas även nutidens största dilemma. Energin vi behöver för vår överlevnad kanske även hotar den. Koldioxid, miljögifter och global uppvärmning. De är alla ett resultat av vår livsstil. Men innebär det att vi måste överge den?

Om man lyssnar till domedagsprofeterna och miljöfundamentalisterna så verkar det inte bättre. De drömmer sig tillbaka till ett glorifierat jordbrukssamhälle i ekologins tecken. Men de glömmer tbc, dåliga skördar, svält, skörbjugg och andra åkommor som utrotats på grund av dagens vänliga, energirika livsstil.

Frågan vi ställer oss är då: varför ska vi ge upp vår energi? Finns det något annat alternativ? Svaret är givetvis att det finns alternativ.

Vi kan rädda vår trygga vardag och samtidigt göra miljön en tjänst! Faktum är att vi i Sverige har åtnjutit billig och ren elektricitet i flera decennier tack vare våra älvar och kärnkraftverk. Vissa hävdar gång på gång att kärnkraften är en styggelse, något onaturligt och dödligt.

Men allt vi gör är att ta tillvara på energi i uran, energi som lagrats under stjärnors sista andetag, de andetag som även skapat alla andra grundämnen som vi behöver för att överhuvudtaget existera. Den energin är lika naturlig som vinden runt oss. En kosmisk gåva om man så vill, en gåva för oss att ta tillvara på!

Trots alla illvilliga profetior så har kärnkraften år efter år tryggat vår vardag i Sverige utan att en enda människa tagit någon skada. År efter år har vi kunnat njuta av att leva utan att kämpa för överlevnad. Varför ska vi då avveckla denna förträffliga energikälla?

Gör som vi i Miljövänner för kärnkraft. Stöd miljön, stöd kärntekniken!


Kommentarer
Postat av: Jim

Hur många i vårt land är för kärnkraften? Jag känner lite grann att det är dags att hålla ett brandtal om bevarandet av bostadsrätten...

Postat av: Johan Simu

En majoritet är för. över 20% vill utveckla och över 50% vill behålla. Endast 10-12% vill avveckla om jag minns rätt. Men exakta siffror minns jag inte.

men det räcker inte till, en majoritet måste bli för en utbyggnad ifall vi vill göra något åt klimatproblemen.

2007-04-26 @ 23:30:04
URL: http://gronarealisten.blogg.se/
Postat av: Jim

Det räcker väl att övertyga centerpartisterna så är bollen i mål.

2007-04-27 @ 14:10:08
URL: http://www.jimweb.se
Postat av: Johan Simu

Centern kommer nog ända sig snart. Speciellt inom CUF blåser det varma kärnkraftsvindar.
Men det krävs en överenskommelse mellan alliansen och sossarna på att vi ska skita i avveckling och börja en utveckling. Då kommer det inte spela någon roll om v och mp skriker sig hesa.

Förhoppningsvis så inser väll sossarna snart hur destruktivt sammarbetet med mp är för sverige.

2007-04-27 @ 15:46:12
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: JIm

Du behöver inte vänta länge på att både s och c vänder. Men att s skulle sluta sammarbete med mp är en märklig analys av dagens politiska verklighet, tycker det ut precis tvärtom...

2007-04-27 @ 16:34:59
Postat av: Johan Simu

Jag tror inte sossarna kommer sluta sammarbeta med mp. Men jag hoppas det. De förstör sin egen trovärdighet varje gång de böjer sig för mp endast för att få regeringsmakt.

2007-04-28 @ 01:06:40
URL: http://gronarealisten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback