Kanske vi redan har hittat aliens, dags att hälsa på dom!

image140


Scientists found life on Mars back in the 70s

The soil on Mars may indeed be teeming with microbes, according to a new interpretation of data first collected more than 30 years ago.

The search for life on Mars appeared to hit a dead end in 1976 when Viking landers touched down on the red planet and failed to detect biological activity.

Today, Joop Houtkooper from Justus-Liebig-University in Giessen, Germany, will claim the Viking spacecraft may in fact have encountered signs of a weird life form based on hydrogen peroxide on the subfreezing, arid Martian surface.

Om det skulle visa sig vara sant så kanske allmänhetens intresse av att skicka människor till Mars ökar igen. För att inte tala om att det vore den mest fantastiska upptäckten någonsin, det vore ett bevis på att universum kryllar av liv och att vi inte är unika eller speciella.

Men pessimisterna mot bemannand rymdfärd kommer nog fortsätta visa sina fula ansikten, visst, Rovers och andra robotar kan säkerligen göra jobbet också, men människor är flexiblare. Men i grund och botten så handlar det inte bara om det. Jag erkänner villigt att man får mer vetenskapliga resultat för pengarna om man inte behöver slösa dom på att försöka hålla hårlösa apor vid liv ute i rymden. Poängen är att vi måste ut dit för eller senare ifall vi vill överleva.

Tyvär så fjantar vi ännu runt med primitiva, värdelösa och dyra kemiska raketer som totalt handikappar alla rymdprogram. Det är dags att NASA och ESA tar och dumpar alla fördomar och ser till att de korvören som går till rymdfart verkligen används på ett smart och effektivt sätt. Istället för att försöka behålla bemmanad rymdfart vid liv genom att stegvis bygga något bättre kemiska raketer och bedriva meningslösa projekt som ISS så borde all bemannad rymdfart läggas ner i 10-20 år medans pengarna läggs på att bygga upp ny teknik från grunden. 

Tekniker som:
Elektromagnetisk uppskjutning
Där man helt enkelt accelererar upp en farkost med magnetfält tills det uppnår flykthastighet. Tänk ett maglevtåg på steroider.
Laseruppskjutning
Kraftiga lasrar bestrålar undersidan av en farkost, ett tunt lager av undersidan förångas och kastas iväg och driver då farkosten uppåt. Jag har ingen koll på tekniken men det verkar som att den kan realiseras hyffsat fort ifall forskningen får de pengar de behöver.

Sen har vi ju förstås, suprise suprise, min favorit och det är fissionsdrivna raketer. Men mest av allt vill jag se olika kombinationer. Dvs först tex en laseruppskjutning av en fissionsraket som slås igång först när den är utanför atmosfären. Då kan man nog skära ner på kostnader eftersom man inte behöver bry sig om att utsläppen från reaktorn ska vara fri från radioaktivitet. Det innebär också att även om nått händer under uppskjutning så påverkas inte miljön. Om raketen exploderar före reaktorn slagits igång så finns det inget högaktivt skräp som kan spridas. Inga fissionsprodukter har bildats. Alla blir nöjda! Fissionsraketer är iallafall den tekniken som lättast kan realiseras, man har redan testkört sådana raketer under 60 och 70 talet och med dagens materialteknik vore det en smal sak att få det att fungera.

En alternativ uppskjutning skulle till och med möjliggöra så extrema alternativ som project orion, en raket driven av att man släpper atombomber bakom den. Strålande sätt att bli av med dagens kärnvapenarsenal på ett fredligt sätt. Vi skulle förmodligen kunna dra iväg till Jupiter och tillbaka utan problem.

Rymdfarten övervever inte om den bara tar små babykliv framåt, det krävs ett genombrott som dramatiskt sänker kostnaderna för att lyfta saker till omloppsbana. Alla borde sätter sig ner och tar sig en funderar över vars man ska lägga pengarna för att ta människor så långt som möjligt inom de närmaste 30 åren. Att ösa pengarpå idiotprojekt som CEV vilket bara är en upprepning av Apollo projekter är meningslöst. Det kommer vara lika dyrt, ineffektivt och osexigt som rymdfärjan. 

Även alla de flummare som vill att vi heldre ska spendera pengarna på att köpa mat åt fattiga barn i yttre Mongolistan eller satsa dom på andra problem här och nu borde inse fördelarna med billig tillgång till rymden. Dels så kan vi i längden förflytta den mesta gruvbrytningen till asteroider vilket har sina uppenbara miljöfördelar, dels så kan man utnyttja rymden till ren energiproduktion. En flotta med solfångare i omloppsbana vore ohyggligt mycket effektivare än solpaneler på taket på sommarstugan. 10 miljarder spenderat idag ger tusen gånger så mycket tillbaka inom 50-60 år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback