Naturen är alltid steget före

image192


Det finns riktigt riktigt sjuka saker ute i universum. Bland det sjukaste jag någonsin hört talas om är
Ohh my god partikeln. För att förstå hur jävla absurt denna partikeln var så måste man nog vara fysiker, men måste bara dela med mig av häpnaden över detta lilla fanskapets existens. Partikeln i sig är inte speciellt, det var bara en vanlig hederlig proton som vi har runt oss hela tiden. Vad som var speciellt var den helt sinnessjuka energin som denna lilla partikeln hade. Det verkar nämligen som att det överallt i universum finns naturliga partikelacceleratorer som får våra acceleratorer här på jorden att se ut som ärtrör. Ingen vet vad exakt det är som skapar dessa höga energier eller hur det går till, men då och då lyckas vi detektera partiklar som är bortom fattningsförmåga.

Just ohh my god partikeln är den mest energetiska partikeln man någonsin detekterat, den hade en energi på 3*10^20 eV, vilket naturligtvis inte säger någonting alls ifall man inte är bekant med elektronvolt. Men det är 10 miljoner gånger mer energi än de mest energetiska partiklar vi lyckats skapa i våra acceleratorer och vi är ändå rätt stolta över de acceleratorerna. Men utan att svettas så knäcker naturen den bästa tekniken vi kan uppbåda, och det handlar inte bara om att överträffa oss litegrann utan det är verkligen med en förudmjukande stor marginal.

För att inse hur vansinnigt högt energi som partikeln hade så kan man jämföra med nått lite mer vardagligt. Säg att vi har ett nätt litet flygplan som väger 10 ton, lite mindre än ett jaktplan. Om vi ska ge detta flygplanet lika mycket energi i förhållande till sin vikt som ohh my god partikeln hade så hade det krävs all energi som solen producerar under 18 dagar eller hela världens energiproduktion under TUSEN MILJARDER ÅR!!

Sug på den!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback