Snabbt svar till Martina Krüeger

Svar till Martina Krüeger
Få se ifall tidningen tar med det.


När Martina Krüger väljer att kalla kärnteknik en okreativ och farlig teknik så förolämpar hon grov(och medvetet?) alla de begåvade forskare och ingenjörer i både Sverige och världen som utvecklar just kärntekniken. Dessa människor har inte bara utvecklat kärnreaktorer utan även nukleärmedicin och strålningsbehandlingar bara för att nämna några tillämpning som räddar oräkneliga liv.
 
Om kärnteknik är en dinosaurieteknik från 50 talet så kan man fråga sig vad vindkraft eller biobränslen är som använts i en form eller annan sen förhistorisk tid? Kärnenergi och solpaneler är de modernaste energikällorna vi har och båda är direkta resultat av de fantastiska vetenskapliga framgångarna under första hälften av 1900 talet.
 
Om man appliceras Martinas räkneövning på solkraft eller vindkraft så landar man i runda slängar på flera miljarder solpaneler eller flera miljoner vindsnurror, siffror som inte på något sätt verkar realistiskt att uppnå. Om vi ska bygga en miljard solpaneler fram till 2030 så handlar det om 800 000 solpaneler varje vecka år ut och år in. I det perspektivet så verkar 2000 reaktorer som en lätt match.
 
Men det är ingen som kräver eller påstår att kärnenergi ska fixa alla problem på egen hand. Vill vi ersätta bara de fossila bränslen som används idag så handlar det om att ersätta över hundra tusen TWh energiproduktion. Den utmaningen kan varken förnyelsebar energi eller kärnenergi klara på egen hand oavsett hur många substansfattiga energirapporter Greenpeace går ut med. Vi har varken tid eller möjlighet att välja ena över andra, det som krävs är en massiv utbyggnad av båda.
 
Det enda vägvalet vi står inför är att förkasta kärnenergi och oundvikligen misslyckas eller att använda alla icke fossila energikällor vi har och åtminstone ha en liten chans att kassera den fossila energin.

Johan Simu
Styrelsesuppleant miljövänner för kärnkraft


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback