Dubbla tamejfan inte bensinpriset

Bensinpriset kan dubblas

Nya trafikskatter ska rädda klimatet

Miljöministern: Skatten på bensin måste höjas

Det jag får ut av den första artikeln är att bensinförbrukningen på sikt sjunker med 8% om man fördubblar beskattningen av bensin? En sådan höjning av skatten är nog vansinnigt osannolikt för svenska folket skulle aldrig stödja det.

Men det verkar ändå som alla glömmer att det är en effekt som kommer spridas över hela samhället. Alla de som MÅSTE köra varje dag till jobbet på grund kommer få lidande ekonomi, dessutom kommer rimligtvis matpriser öka på grund av högre transportkostnader. Det blir jäkligt kul för småbarnsfamiljen som redan lever på gränsen. Alla transporttunga industrier blir lidande så som skogsindustrin. Om 8% sänkning är allt man kan åstakomma så är skadan större än nyttan och en så liten sänkning trots dubbla priser indikerar ju tydligt att många inte har något val. Om man ska driva igenom en sådan höjning av skatten så måste isåfall lokaltrafiken byggas ut ordentligt först tillsammans med en rejäl prissänkning. Ta tex linköping där månadskort till bussen kostar närmare 400 spänn. Vem fan betalar det?

Det säljs årligen runt 5 miljarder lite bensin i sverige. Enligt bensinskatteupproret är ungefär 7 kronor skatt och 4.52 kronor för bensinet. Om bensinpriset höjs till 20 kronor blir det 15-16 spänn i skatt per liter. Statens skatteintäkter från bensin går då från 35 miljarder till 75 miljarder. Är det möjligtvis motivet för att höja bensinskatten? Miljarder brukar motivera mer än miljö.

Om man nu genomför en sådan vansinnig höjning så ska isåfall skatteintäkterna gå till något vettigt.

*Subventionera ren elproduktion och då ska generation 3 och 4 kärnkraft ingå!
*Inled ett storskaligt forskningsprojekt runt högtemperaturreaktorer som kan producera vätgas. Ett fåtal, 4-5, reaktorer kan förse hela sverige med det väte som behövs för transporter.
*Lägg en större del av forskningspengarna till utveckling av bättre batterier för elhybridbilar och naturligtvis vätebränsleceller.
*Fokusera mer på andra generationens biobränslen och glöm den nuvarande etanolbluffen. Etanol tillverkat av matgrödor borde förbjudas. Det är inte etiskt att vår energikonsumption ska konkurrera mot tredje världens matbehov. Subventionera bränslesnåla bilar över etanolbilar.
*Bidra mer pengar till forskning och utveckling i Kina och Indien! Varje krona spenderad där gör tio gånger mer nytta än när den spenderas här. Glöm ego och att "Sverige ska bli bäst", lägg pengarna där de gör störst skillnad. Som jag har skrivit tidigare, om hela Sverige upphörde att existera så äter Kina ensam upp den sänkningen i koldioxid på mindre än en månad!


Uppdatering. Tydligen avvisar Carlgren bestämt så radikala skattehöjningar vilket var att förvänta.
"Inte aktuellt med 20 kronor litern"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback