Intressant iaktagelse

CNNC looks for new sources of uranium

Kineserna ska undersöka att utvinna uran ur askan från ett kolkraftverk. Enligt artikeln så finns det över 100 ton uran i askan som produceras på ett år i kolkraftverket i fråga.

Då kan man fråga sig om det inte är mer energi i uranet i askan än energin som kraftverket får ut från att bränna kolet?

I en lättvattenreaktor får man ut 33 000 Megawattdagar termisk energi per ton uran. Men det är anrikat uran och det går åt ungefär 5 kilo naturligt uran på varje kilo anrikat. Så ur de 100 tonnen uran årligen får vi alltså 20 ton anrikat uran.

20*33 000*24=15.8 terrawattimmar. En tredjedel av det blir till elström. Alltså ungefär 5 TWh. Det motsvarar ungefär ett kraftverk på 600GWe. Men om man tar hänsyn till att 100ggr så mycket energi kan utvinnas ur uranet i breederreaktorer än den mängd dagens lättvattenreaktorer klarar av så landar vi på astronomiska 500TWh!! Dvs över 3 gånger så mycket el som hela sverige använder på ett år! Det är en jäkla massa energi bara ur uranet från askan från ett endaste kolkraftverk. Det motsvarar årliga elproduktionen från 60 000MWe installerad effekt. Tre gånger så mycket som kinesiska Three Gorges vattenkraftverket. Det största vattenkraftverket i världen.

För de som tvivlar på att man kan energimässigt utvinna uran ur spekulativa källor. Fundera några sekunder på de siffrorna! För de som tror att uranet snart kommer ta slut. Fundera då en stund på hur mycket kolaska vi har bara i europa! Om Kineserna lyckas få denna process ekonomiskt möjlig så är alla uranbekymmer lösta för väldigt lång tid frammåt. Dessutom har det inga negativa miljökonsekvenser, processen renar till och med askan från tungmetaller så att den senare kan användas i cement.

Jag mailade just förövrigt företaget som ska bedriva projektet och frågade vad de uppskattar att utvinningspriset per kg uran kommer ligga på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback