Jag trodde inte att greenpeace och miljöpartiet kunde förvåna mig längre

Av ren tristess så letade jag runt lite på nätet om ITER, den nya fusion forskningsreaktorn som ska byggas och råkade hitta denna länken
Greenpeace Nuclear fusion reactor project in France: an expensive and senseless nuclear stupidity

Citat
"With 10 billion, we could build 10,000MW offshore windfarms, delivering electricity for 7.5 million European households," said Jan Vande Putte of Greenpeace International. Advocates of fusion research predict that the first commercial fusion electricity might be delivered in 50 to 80 years from now. But most likely, it will lead to a dead end, as the technical barriers to be overcome are enormous"

De missar liksom poängen. För det första om vi inte byggde ITER så skulle ändå inte en enda av de 10 miljarderna gå till vindkraftverk. För det andra så har fusionskraft mer potential än sol, vind och vågkraft kombinerat. Fusion är nästa steg i vår energimässiga evolution. Dessutom kommer forskningen vid ITER förmodligen gynna andra områden. Främst då materialteknik och plasmaforskning vilket har vida tillämpningar inom allt från medicin till tv aparater.. Men man kan ju inte förvänta sig att greenpeace ska kunna se någon nytta med forskning eftersom de i grunden är teknofobiker. Alla forskningsframsteg tar ju oss längre bort från deras dröm, bondesamhället.

Fusion energy - if it would ever operate - would create a serious waste problem, would emit large amounts of radioactive material and could be used to produce materials for nuclear weapons. A whole new set of nuclear risks would thus be created.

Vars får de allt ifrån? "serious waste problem". Jo jävlar. Det enda som blir radioaktivt är material runt reaktorn som blir neutronaktiverat. Men det är definitivt int ett stort problem. Man kommer göra sig av med det avfallet på samma sätt som man idag gör sig av med skrotade reaktorer. Om de anser att det är ett stor problem så borde de genast motarbeta biomassa förbränning på grund av de mänger radioaktiva ämnen som finns i askan. Fast det är väll "naturligt".

"Governments should not waste our money on a dangerous toy which will never deliver any useful energy," said Jan Vande Putte of Greenpeace International. Instead, they should invest in renewable energy which is abundantly available, not in 2080 but today"

Dangerous toy. Hmm sen när blev den farlig? Tror de att ITER kan explodera eller vadfan snackar de om?

Eftersom miljöpartiet brukar apa efter greenpeace så var jag bara tvungen att goggla för att se vad miljöpartiet tycker. Jag hittade genast tre grejer på MP's hemsida och denna motionen.
Miljarder till fusionsforskning?
Fusionsforskning
Sveriges inställning till fusionsforskning
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=1994/95&bet=N413

Även miljöpartiet försöker framställa fusionskraft som en strålningsrisk.

Sen påstår miljöpartiet att de är för forskning och utveckling. Pyttsan. De motarbetar ITER, de motarbetar ESS, jag undrar hur de ställer sig till CERN och LHC? Det enda de är positiva till verkar vara sol och vindkraft. De kan tydligen inte se längre än näsan räcker. Tur att världen inte styrs av inskränkta idioter som de bakom denna MP motionen och de inom Greenpeace.

Det finns flera anledning till att man ska vara positiv till fusionsforskning som inte nödvändigtvis har med energiproduktion att göra. Neutronerna från en fusionsreaktor kan användas till att förinta kärnavfall. Neutronerna kan användas till materialstudier. Neutronerna kan användas för att framställa medicinska isotoper.
Fusion kan även vara nyckeln till att få människo bosatta på andra planeter än denna eftersom det efter antimateria vore ultimata drivmedlet till en raket. Det är bara några av de användningsområden för fusion förutom dess potential som den ultimata energikälla.

Om nu någon miljöpartist trillar in på denna bloggen. Hur ställer du dig till detta vetenskapsmotstånd från MP's
sida?

Kommentarer
Postat av: Dr. Jan S.

Johan, min gode vän, Låt mig försöka mildra din "tristess".
Vet att det är en faktor tusen i "energipotens per massenhet" mellan följande utvecklingssteg i mänsklighetens energianvändningshistoria:
Muskelkraft - Vindkraft - Fossila bränslen - Kärnkraft - Fusionskraft - Materia/antimateria-reaktion.
Miljöpartiets energipolitiska vision (?) är därför en faktor en miljard (tio upphöjt till nio, d.v.s. 1000 X 1000 X 1000) för låg och "impotent", motsvarande de tre utvecklingsstegen mellan vindkraft och fusionskraft. Således, hav hopp & håll ut så kommer SANNINGEN till slut att segra av rent matematisk-logiska skäl!
Dr. Jan ordinerar avslutningsvis, omtänksam som han de facto är: http://www.iter.org/a/home.htm.
Mycket nöje!

2007-07-08 @ 00:01:31
Postat av: Nils Rudqvist

Johan, jag hoppades att någon lite "miljö"-människa skulle ha kommenterat detta så jag kunde fått lite skoj men icke sa nicke!
Du måste skylta mer med din blogg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback