Maximera sänkningen av koldioxid

Statens större intäkter av en eventuell spekulativ höjning av bensinskatten fick mig att tänka lite. De 75 miljarderna. Hur tror du man sänker kolidoxidutsläppen effektivast?

1. Genom att bängla med ineffektiva biobränslen i sverige och subventionera miljöbilar?

2.Genom att låta Kinesiska och Indiska energiföretag låna upp till 75 miljarder per år utan ränta om varenda krona går till att bygga kärnkraftverk (jag väljer kärnkraftverk eftersom en investerad krona i kärnkraft ger avsevärt mycket mer el än en investerad krona i vind eller solkraft). Den summan skulle kunna finansiera 3-4 reaktorer per år vilket då innebär 4-7 kolkraftverk mindre per år. Det innebär 45 miljoner ton co2 mindre per år efter 4 reaktorer är byggda. För att sänka Kinas ökande co2 utsläpp med en lika stor mängd som hela Sverige släpper ut per år behöver vi alltså enbart finansiera 4-5 reaktorer!

Så säg mig hur spenderar vi pengarna bäst om det är absoluta utsläppsminskningar vi är ute efter? Vill vi verka duktiga och kunna säga att Sverige är bäst, eller vill vi göra en skillnad?

Nu är det ju tyvär inte logik och maximering som driver världen. En politiker som förslår det ovan hade hängts av miljöfanatikerna, piskats av sossarna och beskylts för slöseri av högern. Men Sverige hade till och med kunnat tjäna på det om vi har som krav på lånet att svenska ingenjörer, svetsare med mera ska få säg 10% av arbetena i byggnadsprojekten. För varje år som vi lånar ut 75 miljarder så hade vi bidragit till att ett helt sverige i koldioxidutsläppsminskningar. Vi hade räddat tusentals liv både i minskade föroreningar men också förre kolgruvearbetare som omkommer i olyckor. Vi hade gett jobb åt svenska akademiker, ingenjörer och arbetare.

Säg mig någon, finns det något snabbare sätt som Sverige kan sänka utsläppen? Finns det något billigare sätt som Sverige kan sänka utsläppen? Reinfeldt kräver globala lösningar. Detta innebär i mina ögon globala investeringar.


Kommentarer
Postat av: Dr. Jan S.

I den händelse att det INTE var allom bekant:
Politiker vill inte primärt "rädda" jorden, de vill bli omvalda. Och då basunerar de ut det budskap som ger mest röster i allmänna val, inte det som är logiskt ur t.ex. teknisk-ekonomisk synvinkel.
Jo förresten, politik ÄR logiskt - maktpolitiskt logiskt...

2007-07-09 @ 18:57:23
Postat av: Johan Simu

Jag är lite mer optimistisk till politikers motiv :)Många tänker nog mest på makt och pengar. Men jag tror många vill genuint göra det som de tror är bäst för landet. Man engagerar sig ju inte utan att bry sig från början. Felet i mina ögon är alla kompromisser som politiker gör med sina ideal för att just vinna röster.

Postat av: Dr. Jan S.

Många luttrade politikers erfarenhet: "Praktisk politik är 5 % ideologi och 95 % smutsig maktkamp och positionering, inte minst inom det EGNA partiet."
Men visst, Johan, som unga idealister inbillade sig väl även regeringsmedlemmarna att de skulle, och t.o.m. kunde, förändra världen...
Som det sägs i en Bond-film: "When you were young you said: Live and let live. Now, when you are old you say: Live and let die."
Visst gör det ont när knoppar brister (K. Boye).
Dock: "Hoppet är det sista som dör" (okänd upphovsman).
GLAD SOMMAR PÅ ER ALLIHOPA! :-)

2007-07-10 @ 22:33:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback