Säkerhet vs valfrihet

image125


Jag såg nyligen ett program om stamcellsforskning i de asiatiska länderna. I västvärlden så forskar vi givetvis på om stamceller, med lite hinder av tex Bush förbjud mot forskning på embryoniska stamceller. Men i asien har de tagit det ett steg längre, de har börjat behandla folk med stamceller. I väst är det otänkbart eftersom vi ännu inte vet exakt hur de fungerar och vad för risker som kan finnas. I asien så resonerar de så att om det finns en möjlighet att det kan hjälpa så ska vi prova det om patienten vill.

Jag tycker att inställningen i asien är mycket sundare än inställningen här i väst. Om jag lider av tex en dödlig sjukdom eller förlaming, hur kan då eventuella biverkningar skada mig? Men om jag istället låter medicinska forskare använda experimentella behandlinga på mig, då har jag iallafall lite hopp om bättring och dessutom så gör jag en insats för vetenskapen. Varför ska då myndigheterna få bestämma om jag får utsätta min egen kropp för det eller ej?

Alla genombrott kräver risker. Men i dagens läge så har europa och usa tappat all vilja att utsätta någon för risker. Det går så långt att vi till och med lagstiftar så att inte ens andra kan begå risker även när det inte har någon effekt på oss själva. Det är sjukt! Trångsynta människors moraliska värderingar inskränker på andra människors liv.

Detta är givetvis inte begränsat till medicinsk forskning. Ta tex rymdutforskning, både europa och usa står nog stilla just nu eftersom vi inte vågar ta risker. Astronauterna är nog mer än villiga att utsätta sig för större risker. Men om något händer så försvinner allt folkligt stöd för projekten. Det risker som tidigare under 50-60 talet ansågs acceptabla är idag otänkbara. Tänk tex den doktor som spännde fast sig i en raketsläde och utsatte sig själv för 50g för att bevisa att man kan överleva det! Idag hade nån släng en statlig regelbok på han och sagt att nu skärper du dig förfan. Nä det är patetiskt. Vilka är vi att bestämma vilka risker andra får utsätta sig själv för?!?!?

Låt patienter ta chansen med experimentella mediciner, tillåt farliga projekt om det finns villiga deltagare. Det är så framgångar nås. Ingen framgång sker utan sitt pris. Vi beundrar historiska risktagare samtidigt som vi förhindrar nya.

Kommentarer
Postat av: David C Bernvi

Klockrent, västvärlden trampar ner på förnyare medan förvaltare lever på bekostnand av dagens förnyare genom att förvalata gårdagens förnyares framgång. Genom att leva på gårdagens framgångar blir vi inte rikare, det är med andra ord inte så framgångsrikt! Vi lär bli fattiga här i väst med konservatism och socialism.

Postat av: Johan Simu

Kanske en fråga för centerpartiet att driva :)

2007-07-05 @ 11:59:16
URL: http://gronarealisten.blogg.se/
Postat av: David C Bernvi

You bet it is!

2007-07-05 @ 14:07:54
URL: http://bernvi.blogspot.com
Postat av: Linda Morge

Hej! Besök min blogg och läs om den skämmande förlossningsrutinen TIDIG AVNAVLING. Detta innebär att de flesta barn som föds på svenska och övriga västerländska förlossningskliniker berövas rutinmässigt på sitt livsviktiga moderkaksblog,vilket kan orsaka bestående hjärnskador, och väldigt mycket tyder på att denna rutin är till för att de blodfyllda moderkakorna ska skickas till blodbanken för stamcellsforskning
- under täcknamnet "navelsträngsblod"!!!

2007-07-07 @ 17:39:43
URL: http://blogg.afronbladet.se/15613/
Postat av: ?

Linda,
Graviditeter är ointressanta & direkt motbjudande... ...who cares?!

2007-07-07 @ 19:43:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback