Socker igen.

Lurade ? igen! Man blir inte fet av socker

Två citat från artikeln.

Samtidigt sprids föreställningen om att socker ? till skillnad från andra kolhydrater ? omvandlas till fett i kroppen. Ju mer socker vi äter desto fetare blir vi. Inte på grund av kaloriintaget utan på grund av att det just handlar om socker.

I en stor rapport från danska livsme-delsverket granskas påståendet. Jo, det stämmer att under vissa, ganska extrema förutsättningar ? mycket liten andel fett och en väldigt hög andel kolhydrater i maten ? omvandlas socker till en fettsyra i levern. Men, skriver man i rapporten, det torde vara ytterst sällsynt med den mat vi äter som innehåller ganska mycket fett.


Vem påstår ens en gång att socker omvandlas till fett? De som säger att vi borde skära ner på socker konsumptionen påstår inte att socker omvandlas till fett. Jag har iallafall aldrig hört eller läst det och jag har ändå varit intresserad av kost så länge som jag tränat kroppsbyggning och styrkelyft, dvs 8 år nu. Det är ett sedan länge känt faktum att ohyggligt lite kolhydrater omvandlas till fett. Det som händer däremot är att kolhydrater frigör insulin och insulin förhindrar att fett frigörs från fettceller och ökar inlagringen. Äter man socker+fett så lagras alltså mer fett än än om man äter tex protein+fett. Socker har blivit boven av den enkla anledningen att det har högt GI och därmed leder till större och snabbare insulinutsläpp än andra kolhydrater. Äter man mycket socker ofta så leder det dessutom till att cellernas insulinkänslighet minskar pga ständigt höga insulinnivåer, vilket tvingar kroppen att frigöra mer insulin. I längden leder det till diabetes.

Det faktum att ohyggligt lite socker kan direkt omvandlas till fett är inte ens relevant. Det är inte därför man blir fet av socker! Är aftonbladet så desperat efter nyheter att de försöker förklara socker ofarligt genom att demolera ett argument som aldrig ens används? Insulin är boven i dramat. Lågkolhydratdieter är helt enkelt bäst. Fast jag tycker ketogena dieter som Atkins är att gå ett snäpp för långt. Det räcker att begränsa kolhydrater till under 70-80 gram per dar. Socker och andra snabba kolhydrater är däremot fullständigt meningslöst förutom när vi verkligen vill äta något gott. De gör absolut ingenting gott i kroppen. Inte ens efter träning trots den gamla myten om att vi måste få i oss snabba kolhydrater efter träningen blablabla bullshit.

Kommentarer
Postat av: Mikael Ståldal

Dessutom är raffinerat socker problematiskt i ett överviktsperspektiv eftersom det ger relativt liten mättnadseffekt i förhållande till energiinnehållet. Det värsta är nog läsk och andra sötade drycker som ger många kalorier och väldigt liten mättnad.
Naturligt förekommande socker i färsk oprocessad frukt är inte lika problematiskt eftersom frukten dessutom innehåller annat som ger mättnad, det blir helt enkelt svårt att sätta i sig alltför mycket socker den vägen. Så det finns ingen anledning att sluta äta frukt.
Men sötningsmedel är inte något bra alternativ till socker. Man får sluta dricka en liter läsk om dan helt enkelt.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback