En nyhet som knappt uppmärksammats

Putin's Arctic invasion

Ryssland försöker lägga anspråk på en stor del av nordpolen, förmodligen för att kunna utvinna all olja och gas som kan finnas där. Jag har inte sett någon annan rapportera denna nyheten så återstår väll att se hur seriöst det är.

Artikeln påstår att det finns dubbelt så mycket olja där som i Saudiarabien. Men det är förmodligen en ohyggligt optimistisk uppskattning och även om det finns så mycket olja där så är nog förmodligen bara en liten bråkdel möjligt att utvinna till rimligt pris.

Men om det finns så mycket olja och gas där och om tekniken går fram nog mycket för att det ska bli ekonomiskt att utvinna, då kommer den regionen bli oerhört viktigt inom 10-30 år då mellanösterns oljefält passerar sin produktionstopp. Två riktigt stora om. Men åå något sätt är det till och med positivt ifall det är så, för jag tror inte världen kommer hinna ställa om sig till en oljefri värld nog snabbt. Isåfall kanske de oljereserverna kan ge lite mer tidsfrist och göra omställningen lite mer ekonomiskt stabil? Men det negativa är förstås miljöpåverkan. Hur stor är miljöpåverkan av havsoljeutvinning?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback