Det behövs en ny miljöideologi

image39Nu när klimat och miljö är i allas tankar och på allas läppar så är tiden mogen för en helt ny miljöideologi. En som ser människan och tekniken som lösningen på problemen, inte enbart som orsaken. Vi kan lösa alla problem bara den ekonomiska och politiska viljan finns och vi behöver inte kasta vårt levnadsstandard i soptunna för att uppnå det. Hysterin runt energibesparingar och resurs slöseri är just hysteri. Rädslan för ny vetenskap och teknik är det största hindret för att höja levnadsstandarden för alla i världen.

Det vi behöver är en miljöideologi som bygger på rationalitet och vetenskap.
Som sätter människan och hennes problem som högsta prioritet.
Som skiter totalt i höger och vänster.
Som inte strävar efter en romantiserad och orealistisk version av jordbrukssamhället.
Som inte försöker förhindra framsteg och teknik bara för att de är "onaturliga".
Som inte smutskastar mänskligheten.
Som inte förtrycker de fattiga länderna och förhindrar deras tillväxt.
 
Helt enkelt en ideologi som gör folk mogna nog att titta på problemen och sen med hjälp av vetenskap och teknik tar fram lösningar utan att påverkas av ignorans, propaganda eller partipolitik. Seriösa och ärliga miljövänner kan inte längre motarbeta vetenskapliga och tekniska framsteg som kan rädda miljontals liv och reducera vår påverkan på ekosystemet. Framsteg som tex fiskfarmar, genmanipulerade grödor, nya bekämpningsmedel, generation 3 och 4 kärnkraft, konstgödsel med mera. Vi måste se till fördelarna och nackdelarna med varje teknik istället för att styras av förutfattade meningar om vad som är "naturligt". Sanningen är den att vad som är naturligt är evigt föränderligt. Det har varit naturligt med skog på antarktiskt, det har varit naturligt med hela jordklotet täckt av kilometertjock is. Att basera en ideologi på det som ter sig naturligt för oss i detta givna ögonblicket är dömt att misslyckas.

Allt som är naturligt är inte nödvändigtvis bra och allt som är "onaturligt" är inte dåligt. Om hela världen hade förkastat bekämpningsmedel och konstgödsel så skulle vi tvingas till att radikalt öka mängden odlad mark med skövlad regnskog och mass svält som resultat. Det vore "naturligt" men är det någonting att sträva efter.

Det behövs en miljöideologi där främsta prioriteten är att se till att hela mänsklighetens barn och barnbarn kommer leva i en värld där de har god tillgång till frisk luft, rent vatten, gott om mat och en levnadsstandard minst lika hög som vår egen. Dit tar vi oss med rationalism, vetenskap, teknik och en tro på människan själv!

Kommentarer
Postat av: David C Bernvi

Hej!
Precis vad jag tänkt:
http://bernvi.blogspot.com/2007/03/naturskyddsfreningen-har-blivit.html
Men mer en liberal miljöförening. Jag letar efter en styrelse. I och för sig så skulle man kunna starta en miljöförening vars åsikter bygger på empiriska bevis. Och inte är politisk.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback