Kärnfysik, den missförstådda vetenskapen del 2.

De tre typerna av joniserande strålning

image13

Om nu strålning och radioaktivt sönderfall är så naturligt varför är alla så rädda för det? Förklaringen är nog att vi kan inte se strålning, vi kan inte titta på en sten och veta ifall den är radioaktiv! Det kombinerat med den totala ignoransen gällande radioaktivitet blir lätt till en orationell rädsla. Till och med fobi! Det finns ännu folk som inte vågar äta älgkött eller plocka bär eftersom de tror det ännu är farligt trots att det är 20 år sen tjernobyl olyckan. Det ingen upplyser om är att det egentligen inte var någon riktig fara för 20 år sen heller om man inte konsumerade otroliga mängder kött och/eller bär.

Vad är strålning egentligen? Strålning från radioaktiva material är joniserande. Jonisering innebär att man plockar bort elektroner från en atoms elektronskal. Atomen blir då laddad och väldigt kemisk reaktiv. Om detta sker i levande celler så kan de skadas på ett sådant sätt att cancerceller bildas. Det är just därför man kallar strålning från radioaktiva ämnen för joniserande strålning. Säg ALDRIG radioaktiv strålning, det finns helt enkelt inget som heter så! Det finns några olika former av joniserande strålning. Men det är endast tre typer som är nödvändigt att nämna nu, de andra är så exotiska att de aldrig sker förutom i experiment med partikelacceleratorer.



Alfa sönderfall
image10


Alfa sönderfall sker mest bland tunga atomkärnor. Uran, plutonium, polonium med flera. Som bilden visar så är alfa strålning helt enkelt helium 4 kärnor som sparkas bort från den tunga atomkärnan. Alfapartiklarna är relativt stora och dessutom innehåller de två protoner så de är starkt laddade. Detta innebär att de stoppas väldigt fort om de försöker ta sig igenom något material. Faktum är att en tun tun papperslapp är nog för att helt stoppa alfapartiklar och även våra yttre hudlager är fullt tillräckliga. Därför är alfastrålande preparat inte alls farliga så länge de är utanför vår kropp. Du kan hålla i en plutoniumbit utan att det är det minsta farligt. Men krossa den till pulver och svälj så ligger du illa till.

Just eftersom alfapartiklarna bromsar så fort så innebär det ju att de lämnar ifrån sig mycket energi på en kort sträcka. En väldigt liten yta blir alltså hårt ansatt av strålning och om det sker innuti vår kropp så innebär det stor cancerrisk på de utsatta delarna.
Beta sönderfall
image12

Vid betasönderfall så omvandas en neutron i kärnan till en proton, en elektron och en neutrino. Eller så omvandlas en proton till en neutron, positron och neutrino. Neutrinos är väldigt lätta och oladdade partiklar. De kan i princip gå igenom vad som helst utan att märkas. Vi genomborras varje sekund av miljarder neutrinos. De kan passera genom hela jordklotet oberörda. Så de innebär ingen strålningsrisk.

Elektronen är en rätt lätt och laddad partikel och positronen är dess antipartikel. Enda skillanden mellan elektron och positron som vi behöver bry oss om är att positronen är positivt laddade medan elektronen är negativ laddad. De beter sig ungefär likadant i material. De kan penetrera något djupare än alfapartiklar men de stoppas ändå av en tjockare papperslapp och är ingen direkt fara för oss så länge vi inte får i oss det. Får vi i oss det så är det farligt, men inte riktigt lika farligt som alfa partiklar.

Gamma sönderfall
image14

Gamma sönderfall är egentligen inte något sönderfall. Strikt sett borde det kallas gamma de-excitation. Det som händer är att en neutron eller proton i en atomkärna kan lyftas upp till en högre energinivå(exciteras) inuti kärnan. När protonen sen faller tillbaka till grundnivån så skickar den iväg energiskillnaden i form av en gamma foton. Fotoner är ju det som ljus består av så gamma är inget annat än väldigt högfrekvent ljus. Precis som röntgen fast snäppet extremare.

Gamma strålning kan penetrera väldigt långt i material och det behövs tjockt bly för att stoppa det. Det gör att gammastrålande ämnen är farligt även om vi inte får i oss det. Däremot så är det mindre farligt att få i sig än alfa eller beta strålare.

Kommentarer
Postat av: ulla

ja tycker fysik är dumt att det är slöseri med tid :D

2007-12-19 @ 13:44:50
Postat av: anonym

vadå fysik? är inte jonisering kemi? :S

2008-04-07 @ 00:14:58
Postat av: rolle

najs!

2009-02-28 @ 09:44:42
Postat av: Anonym

mycket bra hjälpmedel till min fysikuppsats jag har på just dessa sönderfall---> MVG till mig. Btw.. kopierade , gör ej ngt va? HAahaahhaa. FYSIK ÄR ÄMNET, DUMHUVEN!!!

2009-11-04 @ 22:25:31
Postat av: Simon

Vilka radioaktiva ämnen är livshotande om man kommer nära? och hur framstår det att grundämnena sönderfaller?:)

2009-11-15 @ 18:12:07
Postat av: Måns

Alla former av radioaktiv strålning är mer eller mindre farlig, det handlar mycket om dos och "tur". Har för mig alfastrålning inte har lång räckvidd in i huden även om den är den "tyngsta" strålningen medan gamma går långt som texten säger. Men det mest skitfarliga är att få radioaktivt material i sig.

2011-10-11 @ 10:45:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback