Sci-fi's återtåg

image23 
image24


Jag kan inte annat än hylla tv6. Först bjöd de oss på den bästa sci-fi serie som någonsin gjorts. Star trek next generation, men när star trek började närma sig sitt slut så blev jag nervös. Vad ska nu tv6 bjuda på? Men de gjorde mig inte besviken och istället för bara en ny sci-fi serier så slog de till med två. Stargate och Stargate Atlantis. Som grädde på tårtan har vi också fått ta del av 4400.

Kanal 5 vill inte vara sämre dom så de visar fantastiska Battlestar Galactica. Äntligen verkar det som sci-fi är på uppsving i sverige igen. Efter en årslång svacka med kassa sci-fi filmer och serier så finns det återigen lite hopp. Allt som saknas nu är att någon kanal bestämmer sig för att visa Arkiv x och Babylon 5 från början igen.

I bokväg så har jag under förra året njutit av Alastair Reynolds helt fantastiska böcker. Efter att jag läst Revelation Space så insåg jag att äntligen har de gamla kungarna Asimov och Clarke hittat sin jämnlike. Alastairs andra bok i samma universum, Chasm City, var ännu bättre. Det var nog den bästa boken jag läst på vet inte hur länge. Hård sci-fi när det är som bäst. Snälla snälla snälla hollywood gör en film triologi av Revelation space böckerna. De hade kunnat bli de bästa filmerna som någonsin gjorts.

På tal om film så kan jag inte förstå varför ingen ännu gjort film av de gamla sci-fi giganternas böcker. Asimovs stiftelsetriologin formligen bönar och ber om att få bli film. Samma sak med Pohls heechee böcker.

image25


Det som gör de förut nämnda serierna Star Trek och Stargate så fruktansvärt bra är dock inte bara att det är sci-fi. Det är det att båda de serierna ger en positiv bild av människor och framtiden. I Star Trek är fattigdom utrotat, rashat existerar inte. Hela vår jord är en fredlig och harmonisk planet. En framtid som är värd att sträva efter. I Stargate så kanske vi människor är en aning mer primitiva och fumliga, men alltid välmenande. Det är något som annars saknas i tv serier idag.

Den jag vill ha desperat är en riktigt hård sci-fi serier. Dvs en serie där det är lika mycket focus på Science delen som det är på fiction. Det finns så fruktansvärt många bra hårda sci-fi böcker som ändå håller sig någorlunda inom fysikens lagar. Iallafall i så stor utsträckning som är möjligt utan att göra det tråkigt.

Det jag även vill se är en serie där aliens är fullständigt främmande. Alien filmerna var bra, men där är utomjordingarna endast primitiva rovdjur. Jag vill se en serie där vi möter en teknologiskt avancerad civilisation som är fullständigt bortom oss.

Kommentarer
Postat av: ralf

jag saknar åxå hård sf, och trodde det bara fanns i bokform, men jag tror att du är bättre orienterad än jag, så... har du någon lista... på bok eller film som jag kan söka oläst, osett, i ? Pfh Tack!
Mvh R

2007-03-24 @ 16:00:10
Postat av: Johan(grönarealisten)

såg din kommentar om sci-fi på min blogg och tänkte att det är bäst att svara på mail.

När det gäller hård sci-fi i film så är det lite fattigt. Men faktiskt så är babylon 5 förvånande hård, iallafall själva rymdstriderna. Sen är ju förstås hyperspace och det lite tveksamt.
Serenity är också rätt hård, inga faster than light skepp.

Gammla hederliga blade runner får man inte glömma. Sen förstås 2001 en rymdodysse och 2010. Jag tycker personligen att 2010 är en grymt underskattad film. Men det kan vara för att jag ser på den väldigt nostalgiskt då jag var väldigt liten första gången jag såg den.

I bokväg så är alistair reynolds oslagbar. Han beskriver en väldigt futuristisk värld men samtidigt en som faktiskt verkar rätt vetenskapligt hållbar. Stephen Baxter skriver super hård sci-fi. Orson Scott Card är också han väldigt hård.

Sen måste jag rekomendera Ian M Banks. Inte hård men fantastiskt underhållande, samma med Peter Hamilton.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback