Vetenskapens obegriplighet (två tänkvärda citat)

Nu mer än någonsin är dessa två citat aktuella.

We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces - Carl Sagan

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology - Carl Sagan

image29


Carl sagan var en riktig kämpe när det gällde att sprida vetenskap till allmänheten. Han visade oss universums alla mirakel och brann för vetenskap på ett sätt som få andra gör. Tyvär har ingen kunnat ta över hans roll som vetenskapens förkämpe. Något som vetenskapsvärlden desperat behöver.

Vi omges ständigt av tekniska prylar vars existens helt beror på avancerade vetenskapliga teorier. Men nästan ingen förstår sig på varken tekniken eller vetenskapen. Ta din dator som exempel. Din dator existerar endast på grund av halvledar materialen som bygger upp alla viktiga komponenter. Men för att förstå sig på halvledare måste man förstå kvantmekanik, statistisk fysik, elektromagnetisk och sen lära sig fasta tillståndets fysik. Sen tillkommer givetvis den matematiska bakgrund som krävs för att ens ge sig på fysiken.

Man kan ju inte förvänta sig att alla ska utbilda sig i 8 år för att de ska förstå hur deras dator fungerar. Men man kan iallafall tycka att folk borde intressera sig mer för vetenskapen bakom tekniken. Det är trots allt tekniken som bygger upp ALLT i dagens samhälle.

Istället så verkar det finnas en trend för folk att vända sig från vetenskap. Det är inte bara det att rena vetenskapsutbildningar lockar förre sökande. Det är också den allmänna opinionen. Folk dras till allt från rent skrock till pseudovetenskap. Om en expert säger att "det finns inga som helst bevis för andar". Då skakar folk på huvudet och tycker experten är dryg och tror sig veta allt. De litar heldre på sin tredje kusins förra frus andra barn som känner en siare i bottre Korpilombolo och han har minsan inte bara botat gikt med rävoljan han säljer, nej han ser också andar dagligen.
 
Människor litar bara på vetenskap när de vill eller när de måste. Om en amerikansk religiös fundamentalist bryter benet så går han nog till en läkare och litar på vad denna gör. Men kommer en biolog och säger att evolutione är en sann teori då spottar fundamentalisten i backen och jagar bort den hedningen till vetenskapsman som tror han vet allt.

Debatterar du med vetenskapligt underlag med någon som tror på alternativ medicin så kommer du endast få fnysningar som svar. Du får höra allt från konspirationsteorier om att läkemedelsföretagen håller undan sanningen till att det fungerar för att det balanserar din "inre energi" som naturligtvis är omöjlig att mäta eller upptäcka med mätutrustning.

Diskuterar du kärnkraft med en greenpeace medlem så spelar det ingen roll hur många journal artiklar du citerar som bevis. De tror bara på vad greenpeace stödjer. Punkt.

Ingen är väll immun mot detta då även jag håller varmt om hjärtat vissa saker som experter fnyser åt. Men jag skräms verkligen av hur utbred ignoransen är och hur väl människor trivs med den. De flesta vill inte, de till och med vägrar, lära sig något som går emot vad de tror på. Forskare och experter vet bara vad de talar om när de håller med dig.

Enda botet mot denna åkomma är mer vetenskap. Mer vetenskap i skolan, mer vetenskap i media, mer kunskap och en större respekt för vetenskap i media. Inga mer bluff artiklar där en oärlig journalist avsiktligt förvrider forskningsresultat för att skapa feta rubriker i stil med att chips orsakar cancer eller att tjernobyl dödat 100 000 000 människor. Media borde ta avstånd från såna ruttna trick som enbart är till för att locka tittare eller läsare.

Men framför allt. Det är dags att forskare och experter slutar sitta tysta och acceptera denna ständiga skymfning av allt som vi tror och älskar. Ju större grepp pseudovetenskap får hos allmänheten ju mer negativt kommer det påverka alla folkliga beslut. Innan vi vet ordet av är vi tillbaka i medeltiden där världsbilden bestäms av vad som känns bäst. Inte vad som är sant.

Kommentarer
Postat av: Niclas Svensson

Håller med det du säger, jag är i ungdomen och har ett flertal kompisar samt "bekanta" och gamla klasskamrater. När jag gjorde klart att jag skulle gå NV på gymnasiet... "What the heck!? Är du galen? Det är värsta pluggprogrammet!!!".
Vilken syn, ingen vill veta av vetenskap förrän de behöver den eller som du sa: håller med den.

2007-08-30 @ 17:39:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback