En pionjär har dött

Carl Friedrich von Weizsäcker.

image62


Måste erkänna att jag inte vet mycket om Weizsäcker eller hans liv. Jag känner igen namnet eftersom han resonerade sig fram till och namngav den semiempiriska massformeln som inom kärnfysik för att uppskatta massan på olika atomkärnor. Men nu när jag läst att han dött blev jag lite nyfiken på vem han var och började googla lite.

Det man hittar först är att han var delaktig, tillsammans med Heisenberg och flera andra berömda fysiker, i det tyska kärnvapen projektet under andra världskriget. Något man inte rimligtvis kan vara upprörd över då i princip varenda duktig fysiker i usa, tyskland och japan jobbade på sina atombomber. Men det verkar som att Weizsäcker var den som övertygade Heisenberg och de andra att ljuga om sina motiv. Den bild av sanningen som Weizsäcker ville måla upp är att de tyska vetenskapsmännen avsiktligt försökte söla ner tyska atombombs projektet. Man kan undra då om Weizsäcker enbart ville rädda sitt namn, eller om han insåg hur moraliskt förkastligt kärnvapen är och ångrade sig så djupt att han inte ville erkänna någon slags delaktighet. Ingen kunde nog föreställa sig hur ohyggligt hemskt kärnvapen är fören bilderna från Hiroshima och Nagasaki började dyka upp.

Efter kriget så var Weizsäcker en av Göttinger 18. 18 meriterade och kända vetenskapsmän som var emot kärnvapen i västtyskland. han spenderade även mycket tid med att forska på konsekvenser av kärnvapenkrig och de ödestriga konsekvenser det kan få på miljön. Efter hans pension blev han en övertygad kristen pacifist.
Enligt wikipedia så vägrade han erkänna sin roll i det tyska atombombsprojektet och höll in i det sista fast vid sin version av sanningen.

Det finns säkert mycket att säga om Weizsäcker, men hans roll i atombombsprojektet måste sannerligen väga mindre än hans senare insatser som kärnvapen motståndare och pacifist. Förhoppningsvis kommer han minnas av historien som en av de stora vetenskapliga pionjärerna under fysikens gyllene ålder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback