SVD idag

http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp?id=3840

Mike Hulme är en ledande brittisk klimatforskare som anser att människans aktiviteter bidrar till en klimatförändring som får negativa konsekvenser. Han anser också att det ligger en fara i att vetenskapsmän och opinionsbildare överdriver riskerna.


Så sant som det är sagt. Med all hysteri just nu runt klimatförändringar så verkar det som att folk förväntar sig att grönlandsisen ska smälta om två månader och att golfströmmen slocknar nästa år. Faran i att konstant mata allmänheten med växthuseffekt hysteri är att allmänheten kommer bli mättad av det hela, sen om ett tag(ett år?, två år?) när inget hänt ännu så kommer de tänka "de där vetenskapsmännen vet fan inte vad de pratar om". Änn värre är det om media hysterin får folk att tro att situationen är så dåligt att vi inte ens kan göra något åt den.

Växthuseffekten är en reell risk. Men det gynnar inte någon att media blåser upp det. Det som krävs är rationella och långsiktiga blocköverskridande beslut tagna av våra politiska ledare i nära sammarbete med diverse klimat och energiforskare. Om hysterin stegras till orimliga proportioner så kommer istället politiker tvingas till att ta kortsiktiga och orationella beslut för att blidka en aktionshungrig allmänhet.

Vi måste agera fort, men med det menas inom kanske en tioårsperiod, inte före nästa vecka! Men allmänhetens uppmärksamhet brukar endast bestå i 3-4 veckor innan något annat, som tex att britney rakar skallen, tar över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback