Dagens nyhet

Kärnkraften kan bli kvar till 2045

SvD har tagit del av underlaget som på beredningens initiativ har tagits fram av Energimyndigheten. Slutsatsen är att de svenska reaktorerna inte behöver tas ur drift förrän ?mellan åren 2032 och 2045?.

Jag kan inte påstå att jag är särskilt förtjust i logiken, istället för att försöka lappa ihop 60 och 70 tals teknik så att vi kan använda den fram till 2045 så borde vi genast börja planera för att bygga åtminstone en, men helst 2-3 generation 3 reaktorer för att ersätta våra äldsta reaktorer. Efter att de första EPR reaktorerna byggts i Finland, Frankrike och Kina så har alla barnsjukdommar fixats och vi kan beställa några sådana, eller så kan vi köra med GE's ABWR som är en generation 3 boiling water reactor. Flera ABWR's har redan byggts i Japan och Korea utan minsta problem.

En mindre relaterad kommentar, jag förstår inte ens varför man till artikeln skulle vilja fråga SNF vad de tycker om att förlänga livslängden på reaktorerna? Det är inte direkt så att SNF har ett överflöde av kompetenta kärntekniker att rådfråga. Deras åsikt om kärnkraft är ungefär som en afrikansk shamans åsikter om modern cancerterapi, dvs totalt orelevant och okunnig. Det är dags att media slutar agera som om diverse miljöorganisationer faktiskt besitter någon teknisk expertis.

Vill man seriöst hjälpa miljö och klimat så ska man ge sitt stöd till både kärnkraft och förnyelsebar energi. Utmaningen att ersätta fossila bränslen är för stor för att någon enskild energikälla ska klara det på egen hand. Kärnkraft är enda miljlvänliga energikällan som kan agera som baskraft, förutom vattenkraft. Men vattenkraften kan inte byggas ut, det kan kärnkraften. De som är mot kärnkraft är de facto för kol oavsett vilka avsikter de har med sitt motstånd! Vakna upp!

Kommentarer
Postat av: Mikael

Årets Volvo Environment Prize pristagare Amory B. Lovins med sitt institut Rocky Montain Institute i Snowmass,25km. från staden Aspen i Colorado,USA.
http://www.rmi.org visar att det är fullt möjligt att göra sig av med oljeberoendet och kärnkraften genom smart engineering för att få Negawatt.
Sverige har idag en rad företag inom elektro som kommer att ge negawatt i Sverige och i världen på sikt.NFOdrives och Emotron samt ABB (fredvensomriktare för elmotorer),Transic (krafttransistorer till hybrid och elbilar och till vindkraft- och vågkraftverk),Norstel (tillverkning av Kiselkarbid wafers för substrat av kraftelektronik),Hexaformer (ny transformator i Deltaform som Jonas Wenström gick bet på och ingen annan inom elektro har löst under 100-år),prof.Mats Alaküla i Lund med sin enfas elmotor utan spolar,ABB med flera i utvecklingen av elmotorer av PMD-typ (Permanent Magnetic Drives) som är elmotor med endast spolar i statorn och har starka permanentmagneter i rotorn,
Svenska Airglass i Staffanstorp utanför Lund som med EU-anslag försöker få Aerogel att bli helt transparent så att det går att ha som isolering i fönster för då krävs inga radiatorer under fönstren,
Svenska Aerogel AB http://www.aerogel.se har utvecklat en tillverkningsmetod som möjliggör mer rationell och därmed billig tillverkning av Aerogel (på deras hemsidor finns även en mycket illustrativ förklaring av Aerogel) som det supermaterial det är för isolering och som filter(absorbent) för koldioxid.

2007-11-27 @ 14:06:01
Postat av: Johan Simu

Tja om Amory Lovins kan visa hur man kan ersätta 410 exajoule energiproduktion årligen utan att använda sig av kärnkraft och utan att förstöra världsekonomin då är jag såld.

Man kan snacka om elnät byggda på småskaliga distribuerade kraftstationer så som lovins gillar och man kan prata om effektiviseringar i oändligheten. Men det ändrar inte på det faktum att det inte går att ersätta 410 exajoule energi på det sättet. Lovins är inte realistisk och medans folk drömmer om en sådan värld så bygger Kina ett kolkraftverk i veckan.

Postat av: Johan Simu

För att klargöra lite, jag gillar effektiviseringar och jag gillar förnyelsebar energi. Men det räcker inte till. Kärnkraft är den energikälla som kan skalas upp snabbast ifall det inte vore för det förbannat ignoranta och ovetenskapliga politiska motståndet.

2007-11-27 @ 14:15:11
URL: http://gronarealisten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback