Några intressanta artiklar

I DN kan man läsa På randen till katastrof (även några fler artiklar på ämnet SvD, DN, DN, SvD, SvD, SvD )
Citat
FN-chefen Ban Ki-Moon varnar för en katastrof om inget görs. På lördagen presenterar FN:s klimatpanel IPCC sin fjärde stora utvärderingsrapport om den globala uppvärmningen.

Jag tror inte jag är ensam om att vara lagomt trött på alla katastrofrubriker. Oavsett vad som kommer ske i framtiden med global warming så finns det större och dödligare miljöproblem redan här och nu, tex de 1,5 miljon människor som dör varje år av luftföroreningar. 1 miljon av "gröna" biobränslen och 500 000 tusen på grund av smutsig kol. Dessutom är den kommande oljebristen mycket allvarligare än global warming.

Ärligt talat så oroar jag mig oändligt mycket mer för det som sker nu än vad som kan ske om 50 år. Om vi fixar problemen med luftföroreningar här och nu så löser vi klimatproblemen samtidigt. Beskatta inte co2, internalisera alla externa kostnader som uppkommer på grund av NOx, stoft, cancerogener osv. Vipps så kommer kol, biobränslen och olja vara dyrt som fan medans kärnkraft, vind, vattenkraft och till viss mån naturgas inte kommer påverkas mycket eftersom deras externa kostnader är i princip obefintliga. (se tex ExternE's resultat). Allt skitsnack om co2 skatter är totalt meningslöst, det är upplagt för fiffel och båg.

Den andra intressanta artikeln hittar man i SvD
Avbryt storsatsning på etanol
Citat
ATT DÖVA MILJÖSAMVETET Det verkliga hotet mot vår civilisation är att miljöpolitiken styrs av för mycket tro och för lite vetande. Bioenergi med till exempel etanol är en ödesdiger återvändsgränd.

Det är bra att allt fler påpekar vilken meningslös ide etanol är. Etanol är inte hållbart, inte miljövänligt och inte meningsfullt på något sätt överhuvudtaget. Förutom att lätta på folks samveten. Men vad är värst, att använda svältande människors grödor för att tanka sin bil för en försumbar minskning(om någon alls) av växthusgasutsläpp eller att tanka med bensin? Nej väck med etanol. Om vi ska ha miljöbilar så måste de drivas antingen med batterier eller med väte och laddas med kärnkraft eller förnyelsebar energi.

Däremot så förstår jag inte hur Lars Bern tänkt sig att sverige ska kunna klara sig på solenergi. Mängen solenergi som faller ner på Sahara är orelevant, inget europeiskt land kommer vilja vara beroende av elimporter från så känsliga och ostabila regioner i afrika. Dessutom verkar han ignorera att solpaneler är en rätt så smutsig teknik.

Tredje artikeln handlar om kärnkrafts renässansen

Citat
A recent application to build the first American nuclear power plant in nearly 30 years has the nuclear community aglow with talk of possible industry resurgence.

In September 2007, NRG Energy filed a proposal with the Nuclear Regulatory Commission to build a nuclear power plant in Texas. Last month, NuStart, a nuclear consortium, also filed an application. These represent the leading edge of a wave of renewed interest in domestic nuclear energy.


Det är alltid spännande när saker börjar ske i USA för det är i USA det måste ske ifall nått ska hända. Tycka vad man vill om det landet, men när de bestämmer sig för att få något gjort så blir det gjort. Enligt nya lagar och regler i USA så kommer kärnkraft få samma förmåner som förnyelsebar energi. Bäste vore givetvis om ingen energikälla fick några förmåner, men om förnyelsebar energi får det är det bara logiskt att kärnkraft också får det. Miljötomtarna gillar ju dock inte detta, för oavsett hur ofta de påstår att kärnkraft är för dyrt så vet de att vind och sol är flera gånger dyrare. 

Det finns några stora fel i den artikeln, de nämner price anderson act i artikeln och får det att låta som det är ett statligt stöd till kärnkraft. Det är helt fel. Vad Price Anderson gör är att ifall det sker en kostsam olycka så ska kärnkraftsindustrin tillsammans betala för kostnaderna så länge de inte överstiger 10 miljarder. Om de överstiger 10 miljarder dollar så står staten för resten. Som jämnförelse så kostade TMI olyckan mindre än en miljard dollar och TMI är det värsta tänkbara som kan ske i en lättvattenreaktor. Det existerar helt enkelt inget trovärdigt scenario som kommer leda till kostnader över 10 miljarder och amerikanska staten kommer aldrig behöva kliva in. I mina ögon vore det dock bäst att göra om Price Anderson och låta industrin stå för alla kostnader vid en olycka oavsett hur stora de är. Då kommer inte någon kunna påstå att det är en "subvention". Även fast det inte är en subvention ens idag. Vanliga försäkringsbolag borde även de idag kunna försäkra kärnkraftverk väldigt förmånligt för det finns ingen energikälla som är lika säker.

Det andra felet är att de påpekar att de två reaktorerna som planeras att byggas kommer kosta 6 miljarder dollar medans gaskraftverk av samma storlek skulle kosta 2 miljarder. Det är visserligen sant att konstruktionskostnaderna för kärnkraft är dyrare, men det leder inte nödvändigtvis till högre kostnader eftersom det är så billigt att driva kärnkraft. Jämnfört med priserna på naturgas så är uran nästan gratis och dessutom producerar kärnkraft el för de mest stabila priserna eftersom kärnkraft är totalt okänslig mot fluktuationer i uranpriserna. Den största kostnaden i kärnkraftverk är personalen.

Tredje felet är att man påstår att USA inte vet vad man ska göra av avfallet, det är ett påstående som jag är så äckligt leds på att jag vill spy galla över de som säger det. Det finns inget industriellt avfall som är så välstuderat och välkänt som kärnavfall!!!  "Problemet" med hur man ska ta hand om avfallen är för alla praktiska syften redan lösta, det är politik inte vetenskap som står ivägen för tex Yucca mountain projektet i USA eller för en delen KBS-3 i sverige. Om inte både sverige och usa envisades med att inte upparbeta avfallet så hade avfallsmängden reducerats med en faktor 20! Totala mängden svenskt avfall skulle reduceras från 8000 ton till 400 ton. Vilka är det som står ivägen för upparbetning av avfall? Miljömupparna så klart. De vill att man ska återanvända allt, förutom använt kärnbränsle förstås för kärnkraft är satan själv och att erkänna att avfallet kan hanteras vore att erkänna att det inte finns något argument mot en kärnkraftsutbyggnad.

Planen för att ta hand om kärnkraft är mycket bättre än den icke existerande planen på hur man ska ta hand om giftiga metaller i tex solpaneler, eller hur man ska ta hand om avfallen från kolkraft som årligen dödar 500 000 människor. Men ingen nämner de avfallen, solpanelerna kan vi väll göra med som med annan elektronikavfall. Skicka skiten till indien och afrika. Vi ser inte att de dör där borta så då kan vi låtas om att det inte händer eller hur? Bara vi inte, hemska tanken, gräver ner kärnavfall i sverige och riskerar att 1-2 personer kan dö under de kommande tusen åren.

Här är några fler artiklar om planer i usa.
State approvals sought for new US nuclear
Exelon chooses ESBWR for Texas
Application to build two US nuclear reactors

Till sist vill jag bara kommentera en blogg. Germunds blogg, vindkraft knuffar ut kärnkraft
Börjar det inte bli väldigt ansträngt att ständigt försöka spä på myten att kärnkraft och vindkraft står emot varandra? medans vattenfall bygger några megawatt vindkraft så planerar de långt större uppgraderingar av sina kärnkraftverk. De är komplementerande inte konkurrerande energikällor. Båda behövs, båda är rena, båda är säkra och de spelar olika roller i elnätet. Kärnkraften är bäst när den rulla på full effekt hela tiden och ger baskraft, vindkraft är bra eftersom den kan ersätta andra energikällor som behövs vid peak behov och i sverige är den utmärkt eftersom vi har vattenkraft som kan vara vindkraftens backup. Men om vatten ska kunna fortsätta vara enda backupen till vindkraft efter storskalig utbyggnad så måste vi även bygga ut kärnkraften så att mindre vatten behövs som bas.

Kommentarer
Postat av: le_zeb

Du vet mycket väl att det inte finns några belägg för att oljebrist skulle vara ett värre problem än klimat hotet och vise versa.
Probelemet är risken vi ingår.
Den snabbt ökande halten av CO2 i atmosfären kan leda till allvarliga förändringar för allt liv globalt. Det kan vara klimat effekter det kan vara biologiska effekter (exempelvis ämnesomsättningen påverkas tydligt av CO2). Grejen är att konsekvenserna kan vara irreversibla och globala.

Vi fysiker får skämmas över dina inskränkta tyckanden.
Du kan väl vara snäll och kalla din blogg för något annat än "ur ett fysiker perspektiv".

2007-11-17 @ 15:23:59
Postat av: Johan Simu

Inga belägg? Har du någon aning om hur vårt samhälle skulle förändras om oljepriserna tex tiodubblas? Du borde ta och läsa lite om peak oil forskningen som Kjell Aleklett bedriver vid uppsala universitet. Jordbruk globalt kommer slås ut ifall vi får en mångdubbling av olje och gaspriser. Konstgödsling är idag helt beroende av fossila bränslen. Hur många kommer dö när en global massvält slår till, svält som inte ens väst kommer vara immun mot?

Förändringarna i co2 är alldeles för små för att så vitt jag vet kunna ha någon signifikant destruktiv påverkan på ämnesomsättning, om något kommer det få växter i vissa regioner att växa snabbare. Har du belägg för annat så ge mig granskade referenser!

Jag är inte en "klimatskeptiker" på något sätt och jag tar klimatförändringarna på allvar, det jag säger är att vi har mer akuta problem.
Om något låter som att du inte bryr dig för fem öre om de 1,5 miljoner dödsfall årligen?

Om du läste det jag skrev så är det uppenbart att om vi eliminerar de föroreningar som orsakar de dödsfallen så kommer vi även eliminera co2 utsläppen. Men att enbart eliminera co2 utsläpp kommer inte nödvändigtväs rädda de människorna. Det mest logiska är därmed att fixa det problem vi har här och nu.

Du sa det bäst själv "kan leda till". Jag bryr mig mest om det som jag VET händer här och nu, inte det som "kan" hända.

Postat av: le_zeb

Jag känner väl till Kjell Alekletts arbeten och respekterar stora delar av dem mycket men det finns en del tveksamheter exempelvis krings Kjells skattningar av tillgängligt kol.
Alternativet att bränna all tillängligt fossilt bränsle och därmed fullborda fullskaleförsöket för att få reda på klimat och biologiska effekter globalt kan få ännu större effekter än de du talar om 9 miljarder är mer än 1.5 miljoner.

2007-11-17 @ 17:52:16
Postat av: Johan Simu

Men jag tror du missförstår vad jag säger för egentligen håller vi nog helt och hållet med varandra.

Jag vill att världen ska sluta använda sig av fossila bränslen och biobränslen så fort som möjligt. Men de argument som är viktigast för mig är att de bränslena redan idag står för 1,5 miljoner dödsfall årligen och att en omställning nu gör det lättare att klara en kommande oljekris. Klimathotet är också ett viktigt argument, men i mina ögon så får klimathotet så mycket uppmärksamhet att andra miljöproblem helt glömms bort. Att gå över till biobränslen för att minska co2 utsläpp tex skulle ha förödande konsekvenser på miljön även om det kanske minskar klimatpåverkan av energiproduktion.

Du snackar om pest, jag snackar om kolera. Men i det här fallet så förespråkar vi nog samma medicin :)

2007-11-17 @ 18:45:28
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Johan Simu

Det är det som är "fördelarna" med klimathotet, föroreningar och peak oil. Lösningen på de tre problemen är exakt densamma. Så oavsett vilket problem man anser är värst så är man för en utfasning av fossil energi.

2007-11-17 @ 18:55:13
URL: http://gronarealisten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback