Vad krävs för att byta ut fossila bränslen.

Idag använder världen 410EJ(exajoule, dvs 410 följt av 18 nollor). Det är en ofattbart stor siffra, för att sätta den i relation till nått så är det bäst att se hur mycket förnyelsebar energi eller kärnkraft som behövs för att ersätta det.

En solpanel i sahara som är 10 kvadratmeter stor producerar på ett år 13 miljarder joule. Det blir 32 miljarder solpaneler som krävs. En yta ungefär lika stor som 3/4 av sverige ska alltså beläggas med solpaneler. För att klara det på 50 år måste man byga över 12 miljoner solpaneler varje vecka år ut och år in.

Ett vindkraftverk på 1MW producerar på ett år ungefär 9500 miljarder joule. 410EJ/9.5TJ är ungefär 43 miljoner. 43 miljoner vindsnurror krävs alltså för att producera lika mycket energi som vi får från fossila bränslen. Dvs över 16 tusen vindkraftverk måste tas i drift varje vecka under 50 år.

En kärnreaktor på 1GW producerar på ett år ungefär 2.7*10^16 joule. De blir ungefär 15000 reaktorer som krävs. Ungefär 6 kärnkraftverk måste tas i drift varje veckan under 50 år.

Vill vi bara ersätta kol(120EJ) så krävs det 9 miljarder solpaneler(3,5 miljon varje vecka), 13 miljoner vindkraftverk(5000 varje vecka) eller 4400 reaktorer(1.7 varje vecka).

Det ger en liten inblick i hur enorm utmaningen vi står inför verkligen är! D
iskussionen om vi ska använda förnyelsebar energi eller kärnkraft är meningslöst, vi har inte ens den valmöjligheten! Den riktiga diskussionen borde handla om hur vi överhuvudtaget ska kunna ersätta fossila bränslen även om vi använder alla icke fossila energikällor vi kan tänka oss. Ingen energikälla kan klara det på egen hand. Även om vi bygger 5 gånger så stora vindkraftverk eller dubbelt så stora reaktorer så räcket det inte till. Att utesluta den största icke fossila energikällan är extremt korkat, den behövs lika mycket som alla andra energikällor behövs. Varje gigawatt installerad kapacitet som inte är kolkraft är bra! Till och med naturgas är bra om den byggs för att ersätta kol. Allt förutom kol och olja borde vara mottot.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi kan iallafall konstatera att några vindförespråkare har funderat på konceptet stordriftsfördelar.

JAg har inte hittat tillräckligt med info för att veta om detta är vettigt (kan konstatera att det ät teoretiskt möjligt och bygga men orkar inte gräva upp matte nog för att räkna på energidensiteten mm)
http://got2begreen.com/maglevs-wind-turbine-is-real/

Men det är en intresant tanke.

håller för övrigt med.
vi behöver bygga nytt och det "djävligt snabbt"

/C

2007-11-27 @ 22:17:59
Postat av: Alex

intressant...jag håller med...
jag kan bara inte sluta tänka på att det kanske är dags för I-länderna att minska eller åtminstone effektivisera sin energianvändning..kärnkraft eller inte!

2008-03-15 @ 20:52:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback