DET ÄR RADIOAKTIVT, HERREJÄVLAR

Scientists Invent 30 Year Continuous Power Laptop Battery
Batteriet som driver en bärbar dator i 30 år

image151


Just precis det jag snackade om för någon vecka se, radioaktiva batterier. Nån jävul måste ha avlyssnat mig och Nils när vi satt och planerade världsherravälde över elektroniksektorn genom att utveckla radioaktiva batterier. Nåja vi får sno deras patent helt enkelt!

Men jag undrar hur länge det dröjer innan Greenpeace, miljöpartiet och andra mer eller mindre blåsta föreningar , partier och individer börjar banka på krigstrummorna och marscherar mot dessa hemska onaturliga radioaktiva batterier. Med hysteri i rösten och fasa i blicken kommer de skrika att det är radioaktiv strålning, fattar ni inte det! Batterierna kommer göra oss sterila, mutera våra barn, ge oss cancer och klåda i analet och sänka genomsnittsbetygen för lågstadieelever. Världen kommer gå under och allt som finns kvar är dessa radioaktiva batterier som en glödande påminnelse om människans hybris. För radioaktivitet är satans verk, det är djävulen i miljöreligionen.

Ungefär så kommer deras retorik vara ifall de applicerar samma logik på dessa batterier som de applicerar på kärnkraften. Sen att klådan i analet kanske egentligen beror på smutsiga kalsonger eller bristfällig hygien, den tanken kommer aldrig dyka upp. Ungefär som generalen i Dr strangelove som tror att hans "bodily fluids" har blivit "compromised" av kommunistsvin.

Kommentarer
Postat av: Dr. Jan S. - vännen

Hörruru,,, ,,,sluta nu blogga och fixa i stället till en egen kåsöravdelning i någon rikstidning (som även den publiceras på Nätet)!
Risken är dock att du blir åtalad för dråp p.g.a. de letala skrattparoxysmer som din spalt kommer att förorsaka...
TACK för övrigt för ett, som vanligt, lika underhållande som lärorikt och tankeväckande inlägg!
Lev väl! :-)

2007-10-02 @ 18:37:54
Postat av: LeoB

Undrar lite, är det sant:
http://www.hardware.info/nl-NL/extcontent/ZpaZb5hmmZfGaJSVyA/30_Year_Laptop_Battery_is_Unscientific_Myth/

Postat av: Johan Simu

Tack för det jan :)
Leo det är möjligt att det är en bluff, har glömt all solid state physics så jag vet inte om mekanismen de beskriver för att skapa en ström av betastrålningen är möjlig. Ska försöka hitta patentet iallafall ifall det finns ett sådant och se hur det hela funkar. Men det verkar finnas seriös forskning på just denna typen av batteri.
http://www.rochester.edu/news/show.php?id=2154
Problemet med halvledare är att de kan bli förstörda av beta och alfapartiklar.

2007-10-02 @ 21:22:20
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Staffan V

Hur länge använder man en bärbar dator egentligen? Och var kommer alla dessa batterier att hamna när datorn nått slutet av sin livslängd?

2007-10-03 @ 13:30:29
URL: http://blogg.interface1.net
Postat av: Johan Simu

Soptippen, återvinningsstationen? Beroende på vilken radioisotop man använder så kanske det inte kräver någon särskild hantering vid slutet av sin livstid.

2007-10-03 @ 13:34:54
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Heiti Ernits

Jag är miljöpartis...men känner inte igen din beskrivning av reaktionen som du -så att säga- lägger i munnen på oss.
Du som är (eller snart blir) forskare borde väl vara lite mer "nyanserad" och "objektiv".
Jag börjar nästan ana en dold agenda här ;)
//Dr. Strangelove

2007-10-03 @ 15:41:48
URL: http://heiti.blogspot.com
Postat av: Johan Simu

Tja du måste ändå erkänna att flera människor i ditt parti nästan ber om att bli objekt för såna här inlägg :) Vilket i och för sig är sant om vilket parti som helst.
Sen måste du erkänna att personer som blir fruktansvärt upprörda över saker som nästintill omätbara utsläpp av radionuklider, som ibland hänt vid svenska kraftverk och så som hände i japan efter skalvet, förtjänar att bli framställda som idioter. Jag älskar att snacka skit om de som inte förstår och inte vill förstå sig på kärnfysik och joniserande strålning.
Min agenda är inte så dold ;)

2007-10-03 @ 15:47:02
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Heiti Ernits

På tal om joniserande strålning...
Litvinenko hade inte lika tur när han fick in en bit Polonium 210 (som är just en alfa-emitterare)...Nåja, bit och bit, ett mikrogram (en miljondels gram) räcker för att döda en människa på 80kg ;)
kolla mer på toxiteten på
http://en.wikipedia.org/wiki/Polonium

2007-10-03 @ 17:20:34
URL: http://heiti.blogspot.com
Postat av: Morgan le Fay

Strålskyddet lär ju knappast vara ett problem om det rör sig om tritium, maxenergin hos betapartiklarna blir ju bara 18,6 keV.
Problem om man käkar upp batteriet kanske, men är man så dum så förtjänar man eventuella skador...

2007-10-03 @ 17:27:36
URL: http://oneaprilday.blogspot.com
Postat av: Heiti Ernits

Batteriet ovan är nog en bluff, precis som leo säger. Enligt specifikationen så drivs inte heller av kärnenergi.
Dock finns det och används atom-batterier redan, bland annat inom rymdteknologin. Där alfa-emitterare har används både som elekticitets-källa, men också som värmekälla för att skydda ömtålig elektronik.
Även om det hade rört sig om tritium så är ämnen otillräckligt för att generera en sådan strömstyrka i sådan utformning (mängden bränsle).
Dvs. maxenergin är för liten för tritium, därför skulle betydligt energirikare isotoper behövas.
"...Problem om man käkar upp batteriet kanske..."
Det räcker med att någon människa inte återvinner eller slarvar med hanteringen av batteriet, så kan isotoperna hamna i vattendrag.
Ett batteri som är fylld av. t.ex. polonium och korroderar sönder, skulle jag inte personligen vilja vara med om =)
Så, du behöver nog inte dra det som så långt som att någon käkar upp batteriet...

2007-10-03 @ 21:36:29
URL: http://heiti.blogspot.com
Postat av: Henrik Nilsson

Problemet med att hålla polonium på plats löses enklast genom att bilda ett svårlösligt salt eller en svårlöslig keram.
Tritium ljuskällor som varar i 20 år finns redan och har funnits ett tag. Att det går att direktomvandla laddade partiklar till elektricitet är väl inte någon nyhet.
Nackdelen är (återigen) att det inte går att stänga av sönderfallet samt att effekten kommer att avta som en funktion av sönderfallet snarare än av användningen. Vilket gäller alla tillämpningar som går på den svaga kärnkraften.

2007-10-04 @ 01:15:15
Postat av: Johan Simu

Det är möjligt att nyhetsartikeln är bluff men som man ser i länken jag gav i en kommentar så har konceptet utvecklats av seriösa universitetsforskare och blivit publicerat. Så konceptet verkar ok.
De radioisotop batterier man använt i tex pacemakers och rymdfarkoster omvandlar den termiska energin till electricitet. Tanken bakom det här nya batterier verkar vara att på något sätt direkt skapa en ström i en halvledare som blir bestrålad av betapartiklar. Hur det funkar vet jag inte för jag är inte särskilt bra på halvledarfysik.
Problemet är iallafall att halvledar material kan bli förstörda av betapartiklar. Inom kärnfysik tex så använder man ofta germanium halvledar detektorer för gamma, men inte för alfa och beta strålning eftersom detektorerna tappar i kvalite av beta och alfa.
Tritium ger 0.3W/g termisk effekt om jag inte sjabblade bort nån siffra i min beräkning. Krävs hyffsat mycket av det för att driva en laptop om man räknar 10% effektivitet.
Heiti om man kastar ett polonium batteri i ett vattendrag så lär det lösas upp så sakta och spridas så väl att du nog måste ösa i dig orimliga mängder vatten för att det ens ska ge en märkbar stråldos. Det blir ju upplöst i miljontals liter vatten. Sen om man som Henrik säger binder det i ett svårlösligt salt så lär det inte släppas ut mer än nanogram per liter vatten om ens det. Risken är väll snarare om man köper ett dussin sådana batterier och gör en smutsig bomb av dom.

2007-10-04 @ 12:20:54
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Johan Simu

Men om man nu ska tänka på toxicitet måste man även fundera över hur många vanliga batterier ett isotopbatteri kan ersätta och hur mycket mindre vanliga giftiga tungmetaller som ersätts och tas ur cirkulation. Även om batterierna är giftigare batteri för batteri så kanske ändå varje batteri ersätter så många andra konventionella batterier. Uppladningsbara laptop och mobil batterier håller väll i och för sig oftast lika länge som man har mobilen eller laptopen.

2007-10-04 @ 12:24:34
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Heiti Ernits

Nu hamnar diskussionen på en väldigt abstrakt nivå =)
I vilket fall som helst, oavsett utformningen av batteriet eller tekniken bakom så får man vara medveten om att giftigheten måste beaktas.
Och man måste alltid analysera i termer av livscykler och alltid räkna på "worst case scenario"... Det är så man gör när man jobbar med säkerhet oavsett branch...
"konventionella batterier"...
Det lustiga är ändå att försäljningen av uppladdningabara batterier borde vara bättre än den är. Folk är ruskigt dåliga på att köpa uppladdningsbara batterier...tyvärr...

2007-10-04 @ 21:59:13
URL: http://heiti.blogspot.com
Postat av: Johan Simu

Men det är ju just det jag menar. Det är inte säkert att en LCA för radioisotopbatterier skulle vara ofördelaktig. Om man kan få ner energiförbrukningen i tex laptops samtidigt som man ökar effektiviteten i energiomvandlingen så kan man komma undan med relativt små mängder av den isotop man vill pyssla med. Hittar man någon fördelaktig isotop med rätt kemiska egenskaper så är saken löst. Kan man ha det i någon slags keramisk form tex så är ju lösligheten i princip noll. Hur länge måste en kaffekopp ligga i vatten för att lösas upp? Man måste verkligen hitta på något urbotat idiotiskt med batteriet för att det ska kunna vara skadligt ifall man hittar rätt isotop.
Då återstår smutsig bomb hotet, inte särskilt stort hot hälsomässigt, men ekonomiskt kan en smutsig bomb innebära katastrof. Att stänga av en del av wall street för en långsam och metodisk rengöring hade kostat en bra slant.
Den största tröskeln är nog den orimliga synen som de flesta har på joniserande strålning, mycket på grund av de absurt hårda lagarna.

2007-10-04 @ 22:19:50
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Johan Simu

Om giftigheten är hög men risken för spridning är låg så är det säkrare än material med låg giftighet men som tenderar att spridas lätt. Giftighet i sig är inte på egen hand en relevant storhet. Tyvär så verkar de flesta som diskuterar kärnavfall inte medveten om det enkla faktumet, eller så är de medveten om det men ignorerar det för att främja sin åsikt.

2007-10-04 @ 22:23:09
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Henrik Nilsson

Om man accepterar att det säljs flera miljoner lampor som innehåller kvicksilverångor, så saknar man skäl att inte acceptera en inert RTG.

2007-10-05 @ 14:51:29
Postat av: Johan Simu

Henrik, så sant som det är sagt!

2007-10-05 @ 15:19:33
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: Jacky

a good read

2007-12-31 @ 09:21:24
URL: http://www.batteryeshop.com
Postat av: tom

I thought LW was the best technology for laptop battery performance.

2008-01-15 @ 04:36:40
URL: http://www.laptopbatterybbs.com
Postat av: Johan Simu

Hello Tom.

Im not sure I know what LW means?

2008-01-15 @ 12:05:04
URL: http://gronarealisten.blogg.se
Postat av: battery

Thank you for this outstanding article.

2008-02-19 @ 04:00:41
URL: http://www.toolbattery8.com
Postat av: toolbattery

good

2008-02-23 @ 01:37:03
URL: http://www.tool-battery.com
Postat av: battery

very good

2008-03-17 @ 03:26:15
URL: http://www.bestebuy.cn.uk
Postat av: www.samsung-battery-charger.com

PANASONIC CGA-DU06 Battery

http://www.panasonic-battery-charger.com/battery-charger=7378.htmPanasonic VDR-D210 Battery Charger

http://www.panasonic-battery-charger.com/battery-charger=735.htmPanasonic CGA-S002A Battery Charger

http://www.panasonic-battery-charger.com/battery-charger=408.htmPanasonic SDR-H80 Battery

http://www.panasonic-battery-charger.co.uk/Camcorder-Battery/Panasonic/Panasonic-SDR-H80.htmlSamsung TL205 Battery Charger

http://www.samsung-battery-charger.com/Battery-Charger/Samsung-TL205-Battery-Charger.html

2011-03-03 @ 08:17:23
URL: http://www.panasonic-battery-charger.com/
Postat av: sell battery charger

http://www.battery-charger.us/Two-Way-Radio-Battery/Icom/Icom-IC-F43GS.html

Postat av: Laptop Keyboard

We provide products of great value for our customers and aim to develop a large client base. Please feel free to have a look around and contact.

2011-10-31 @ 08:03:55
URL: http://www.keyboard-world.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback