Fantastiskt artikel

Vetefan hur jag missat denna!

Johanssons energivals

**Tidsaspekten är dock viktig att föra in. Horkebys argument är att bränslet för kärnkraftverk inte räcker för evig tid, till skillnad från vind och sol (nå, solen är inte heller evig och när solen dör har vi ingen nytta av vind). Hur är det nu med detta?

Uranreservernas storlek finns väl analyserad, bland annat av Internationella Atomenergiorganet, IAEA. Slutsatsen är entydig: det finns ingen praktisk begränsning i tillgången på uran. Även om vi skulle utgå från oförändrad teknologi räcker tillgångarna i uppåt 1 000 år. Men teknologin kommer att förändras. Nya, säkrare och mer ekonomiska typer av breeder-reaktorer, som utnyttjar 60-70 gånger mer av energiinnehållet hos uran, kommer att finnas tillgängliga inom 100 år.


Jämfört med exploateringen av olja och kol har uran prospekterats i ytterst liten utsträckning än så länge. Energiinnehållet i en viss volym uran är ungefär en miljon gånger större än i motsvarande volym olja, gas och kol. Detta innebär med stor sannolikhet att det totala energihållet från uran i jordskorpan är flera gånger större än energiinnehållet hos alla fossila bränslen tillsammans.**Fan va skönt att det finns journalister som faktiskt läst på litegrann! Helt fantastiskt. Hoppas många läste denna artikel och hoppas många faktiskt tog till sig det som stod i den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback