Intressanta nyheter

Först en icke nukleär nyhet som är grymt spännande. Helt otroligt egentligen.
DNA expert 'close to creating artificial life'

Scientists have claimed they are on the verge of creating the world's first artificial life form.

Craig Venter, a controversial American DNA researcher, has built an entirely synthetic chromosome - a sequence of genes - out of laboratory chemicals and plans to implant it in an existing cell.

If he succeeds his team will have created an almost entirely new life form for the first time.

Det är helt otroligt, vi människor kan alltså nu, eller iallafall snart skapa eget liv från kemikalier. Det är helt vansinnigt otroligt och häftigt. Skapa liv... tänk på det några sekunder. Vi är inte längre tvingade att meka med det liv som redan existerar, snart kommer vi kunna bygga upp liv från scratch precis så som vi vill ha det. Givetivs kommer både religiösa nötter och ekofanatiker kämpa mot det tills de kreverar. De religiösa för att livsskapande är guds domän och ekofanatikerna för att liv är "heligt". Vetenskap och teknik inkräktar på det sista området som anses heligt.

Hur som helst så finns det ingenting i denna världen som kan förhindra utveckling, möjligheterna är oändliga i sinnet på en en sci-fi nörd som mig! Artificiella bakterier som kan designas för att attackera HIV virus, bryta ner avlagringar i blodkärl, reparerar alla möjliga slags interna skador. Det är helt otroligt, helt jävla otroligt. Om Craig Venters grupp lyckas så förtjänar de nobelpris utan tvekan, det kommer isåfall markera en av de stora genombrotten i mänsklighetens historia. Minst lika stort som upptäckten av antibiotika, månlandningen, klyvningen av atomen och utvecklingen av halvledarmaterial. Kanske till och med större!sen två nyheter som givetivs har med kärnkraft att göra och som inte är i närheten så revolutionerande:)

US finalizes "clean energy" loan guarantees

The US nuclear industry has welcomed the announcement by the US Department of Energy (DOE) of final regulations for a loan guarantee programme that will pave the way for federal support of clean energy under the Energy Policy Act of 2005.

First new US uranium application in 19 years
The US Nuclear Regulatory Commission (NRC) has received an application for a new in situ uranium recovery operation - the first application since 1988 for a new uranium recovery facility in the USA.

Den första nyheten är goda nyheter för alla planerade reaktorer i USA. Jag förutspår att vi kommer se en stor våg av nya reaktorer där, minst 30 stycken inom de närmaste åren. Det verkar även som lånegarantierna inkluderar alla co2 neutrala energikällor så förnyelsebarenergi fanatikerna kan inte böla över att kärnkraft subventioneras blablabla.

Den andra nyheten visar att kärnrenässansen är på allvar. Alla förbereder sig för den massiva vågen av nya reaktorprojekt, från gruvföretagen till reaktorbyggarna. Spännande tider :) Jag är glad att jag tar min examen nu och inte för 20 år sen.

Kommentarer
Postat av: Dr. Jan S.

Jo, Johan - "häftigt".
När Shockley uppfann transistorn (1954?) så inleddes den nya eran för (det feminina) informations- och kommunikationssamhället som därmed ersatte (det maskulina) industrisamhällets era. (Illustrativt boktips: "Marknaden 1000 år; fem eror i Europa" av Anders Ewerman och tryckt på Scandbook i Falun.)
När den första DNA-strängen "klipptes" med något lämligt enzym så inleddes nästa era - den biologiska eran.
När den första varelsen som konstruerats av människa från scratch rent medicinskt kan betecknas som "levande" så är det spiken i kistan för Homo sapiens sapiens. Just i det ögonblicket så blir vi människor andra klassens organismer och vår hegemoni över planeten är till ända.
En ny (perfekt?) art har då uppstått, på sätt och vis genom evolution via en befintlig arts vetenskapliga kompetens. Så det är väl bara fullt naturligt då antar jag och helt i sin ordning..?!
Perspektiven är dock hisnande, speciellt i kombination med landvinningarna inom cybernetiken med "ever more integration between man and machine."
Samtidigt så tycks den amerikanska finansmaffian nu vilja använda modern teknik för att fövandla jordens befolning till dumma, lydiga, totalkontrollerade slavar. Se t.ex.: http://www.zeitgeistmovie.com/
Så det är kanske tur att man inte har några barn och med stor sannolikhet inte kommer att få några heller med tanke på vad som tydligen väntar de nya släktleden? Eller är jag bara en reaktionär bakåtsträvare som är lite rädd för att jag inte ska klara av att anpassa mig till den nya tidsåldern med all dess alltmer tekniskt anvancerade krav? Måste man kanske vara fyskiker och avancerad matematiker och dataknutte som t.ex. du, Johan, för att "platsa i gänget" vid "brave new world revisted" (Huxleys berömda paradigm?)
Nej nu var jag lite småelak, förlåt mig, broder. Men håll med om att det rör sig nog om en tämligen "häftig" (!) utslagning som väntar om hörnet, en utslagning av alla dem som INTE har så himla lätt att tillgodogöra sig alla avancerade fakta och implementera dem i en alltmer komplex och svåröverskådlig tillvaro.
Med andra ord: Det gäller att se till så att man tillhör det vinnande A-laget, d.v.s. den välutbildade och välinformerade eliten, för annars, om man inte pallar trycket och inte är tillräckligt anpassningsbar, så väntar skitjobb om man ens överlever...
Och så måste det kanske vara? Ta bara t.ex. när Spinning Jenny kom. Trots att engelska textilhantverkare drog runt på engelska landsbygden och slog sönder ångdrivna vävstolar en masse så kunde de inte stoppa den s.k. strukturrationaliseringen som lik förbannat bröt igenom med oemotståndlig kraft. Så vi har sett det förut - många gånger.
Och nu år det dags igen, denna gång med den gentekniska revolutionen.
Frågan från genteknikerna att besvara blir således: "Är du med oss eller mot oss? Är du med oss kan du bli rik och lycklig (vad du nu menar med det). Är du emot oss, så går du emot "den historiska determinismen" och då är du dömd att gå under som en annan förhistorisk dinousarie eller dylikt. Vad väljer du? Svara - nu!!!"
Ja, ja, lyckligtvis så har man (ännu) inte evigt liv... Så man kanske undslipper vissa chocker som väntar down the line?
Men det kallas ju utveckling och är lika naturligt som att diffusionsprocesserna i naturen ständigt driver materien att bli alltmer komplext organiserad modell fraktalfenomen. Så jag är INTE negativ till DNA-teknik, bara lite rädd att jag inte ska räcka till och vara alltför oflexibel.
Och det är jag nog inte precis ensam om att känna...
Nåväl, tack för tipset Johan. Mera sånt, tack!
PS
Jag har lagt ut länken till din blogg bland andra givande länkar i länklistan på min egen (i detta forum hemliga) site. Man lär sig ju så himla mycket nytt och intressant genom att frekvent läsa din blogg! OK?

2007-10-08 @ 22:00:53
Postat av: Johan Simu

Tja möjligheterna att förbättra oss själva kommer även de stiga exponentiellt. Vi kommer nog hitta på sätt att koppa oss till avancerade artificiella intelligenser och på så sätt höja vår egen intelligens, vet vet vi kanske kommer kunna föra över medvetande från våra bräckliga kroppar till "superkroppar". Det är nog inte någon mening med att oroa sig över vad som kommer ske när tekniken springer ifrån det mänskliga intellektet, i värsta fall så kanske vi alla blir ersatta och helt enkelt får hitta på vad vi ska göra med en livstid med fritid :)

helt ok att du lagt till mig på länklista!

Postat av: Dr. Jan S.

Salve & Pax Vobiscum,
Jo, Johan, du har helt rätt. Tack för den upplysande och positiva kommentaren.
Jag håller med dig i princip; vi MÅSTE vara teknikoptimister för det är i praktiken den enda väg som finns att gå eftersom innovationer alltid kommersialiseras av någon. Och så länge det finns köpare så...
Jag vill bara i all blygsamhet hävda att man nog måste beakta att det förmodligen är fler som till följd av den explosiva utvecklingen i dagens samhälle, inte minst på teknikens område, är skrämda över risken att inte vara tillräckligt högpresterande än dem som är övertygande om att de säkert kommer att visa sig vara tillräckligt konkurrenskraftiga i det anstormande kunskapssamhället.
Och som ordspråket säger:
"Man blir inte en bra general förrän man sårats i strid."
Take it or leave it.
Vi är överens, men människor är onekligen inte alltid 100% rationella... Det vet ju du, Johan, efter alla bataljer med bl.a. Greenpeace och diverse andra "ekofanatiker"!
Som "min" professor en gång sa till mig:
"Kärnkraft är absolut det bästa energialternativet rent tekniskt och ekonomiskt sett. Men kärnkraft skrämmer folk. Därför är det i alla fall bäst med kolkraft för då sover folk lugnt om natten. Och det är mycket viktigare än att till varje pris optimera energiproduktionen."
Som en besviken Ebba Brahe (?) lär ha skrivit med diamant på glasrutan i Brahehus med utsikt över Vättern någon gång på medeltiden:
"Det ena du vill, det andra du skall.
Så pläga det gå uti dylika fall."
Vale, tuus :-)

2007-10-10 @ 01:06:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback