Kolkraft vid vanlig drift VS Tjernobylolyckan

image157


Folk verkar inte riktigt förstå exakt hur destruktivt kolkraft är. En jämnförelse mellan kolkraft vid vanlig drift och kärnkraft under sin mest extrema olyckssituation kanske vore vettigt.

Kol orsakar 25 dödsfall per TWh vid vanlig drift/1/. Tjernobyl hade en effekt på ungefär 1GW, om vi tänker oss ett kolkraftverk med samma effekt som producera el 90% av tiden så producerar den på ett år runt 8TWh. Det blir alltså 200 dödsfall per år per GW kolkraft.

Tjernobylolyckan dödade/2/ 30 personer inom loppet av några veckor. Framtida dödliga cancerfall kan möjligtvis uppgå till 4000 personer under deras livstid. Men det är en spekulativ siffra som bygger på en i grunden felaktig modell för strålnings biologiska effekter. Men iallafall under de närmaste 50-60 åren kan Tjernobyl ha orsakat lite drygt 4000 dödsfall.Under samma tidsperiod dödar ett kolkraftverk 10 000 människor!!!! Då har jag inte ens räknat med alla kolgruvearbetare som dör för att bryta kol till kraftverket.

Så säg mig vad ska vi vara mest rädda för? Kärnkraften trots att Tjernobyl aldrig mer kan upprepas eller kolkraft som vid vanlig drift dödar mångdubbelt fler människor än Tjernobyl?

Kolkraft vid vanlig drift är dödligare än kärnkraft vid värsta tänkbara olyckan.

Om vi antar att varje kärnreaktor som byggts har byggts istället för ett kolkraftverk så innebär det att kärnkraft varje år räddar 75 000 personer från att dö i plågsamma lungsjukdommar./3/  Varje nedlagd reaktor leder till mord på stor skala. Just därför har kärnkraftsmotståndare blod på sina händer.

1. http://www.analys.se/lankar/bkgr/bkgr1-01.pdf
2. IAEA Chernobyl's Legacy:Health, Environmental and Socio-Economic Impacts
3. Världens nuvarande kärnkraft uppgår till 371GWe.

Kommentarer
Postat av: sladdertackan

Jag har svarat på ditt inlägg, men ett nytt inlägg på min sida där jag
1. kopierat in ditt inlägg med länk till denna sida
2. svarat på din kommentar.
http://metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1190759
Mvh
Sladdertackan

Postat av: Anonym

Underbart, Underbart att folk dör.

STRANGES POEPOL!!!!!!!

// en kolhatare och har de i lääääxa. DÖÖÖÖ KOOOOL!

2008-04-01 @ 10:19:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback