Norskt mygel

Norge vill bilda nordisk pakt mot Sveriges kärnavfallsexport

"Sverige kan öka kärnavfallsrisker"

Norge och Island kritiserar kärntransport

Citat
- Norges miljöminister Helen Bjørnøy har idag skrivit till danmarks miljöminister Connie Hedegaard och deras isländska kollega Thorunn Sveinbjarnardottir för att få stöd i sitt arbete att stoppa den svenska exporten av kärnavfall till Sellafield.

Varför är detta mygel? Jo för att Norge står för en eport som dödar ohyggligt många människor årligen, nämligen oljeexporten. Kanske vore kul att se hur många som dör varje år på grund av norska exporter.

Norge exporterar varje dag 2 542 000 barrels olja.
En barrel olja innehåller ungefär 1,7MWh.
Olja dödar runt 35 personer per TWh.    

Den olja som norge exporterar varje år innehåller alltså 2542000*365*0.0000017=1577TWh
och det dödar ungefär 1577*35=55205 personer per år.

Smaka på den siffran ett tag, 55205 dödsfall årligen. Nu är det ju en uppskattning för om man bränner oljan direkt, vilket man givetvis inte gör. Majoriteten av oljan tillverkar man väll förmodligen bensin av. Men dödsfallen hamna nog ändå runt tiotusental per år? Sen måste vi ju komma ihåg att Norge är världens tredje största oljeexportör och därmed inte direkt är oskyldig när det gäller klimatpåverkan.

Ändå har den norske miljöministern mage att kritisera transporten av 5 ton plutonium från sverige till england. En transport som kommer döda precis 0 människor och som inte kommer orsaka någon mätbar eller märkbar effekt på miljön! Bullshit om man ska citera Penn och Teller.

Nej Helen Bjørnøy får nog försöka pracka sin skeva moral på något annat land. Om jag vore statsminister eller miljöminister i sverige hade jag demonstrerat utsträckningen av ett visst finger åt Helen Bjørnøy. Följt av några väl placerade norge skämt.

Få se om vi får se likadant mygel från Danmark som verkar så stolta över sina mordmaskiner som kallas kolkraftverk. Barsebäck var förjävligt tydligen, men att döda hundratals danskar varje år med kolkraft är helt ok. Hoppas den danska motsvarigheten till Bjørnøy har vett nog att inte säga något riktigt korkat.

Förövrigt är det alldeles underbart att Greenpeaces lilla kuppförsökt blev totalt misslyckat. All heder till nationella insatsstyrkan. Om man på olaglig väg försöker hindra fredliga och säkra transporter på detta sättet så förtjänar man att bli stämplad som terrorist och behandlad som sådan. Varför kedjar inte greenpeace stollarna fast sig vid alla kolkraftverk som bolmar ut gifter dagligen?


Kommentarer
Postat av: Henrik Nilsson

Att Norge och Island två stater som haft Sverige emot sig i deras strävan att slakta så mycket valar som möjligt, kommer med ett litet svinhugg nu är väl inte förvånande.
Norges energipolitik har liksom Danmarks ingen trovärdighet i avseende på miljön.

2007-10-07 @ 13:01:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback