Solen vår nästa stora elleverantör? Hmmm.....

Solen ? din nya stora elleverantör

Citat från artikeln.
Årligen träffas jordytan av 10000 gånger mer solenergi än vad vi gör av med i fossila bränslen. Med solcellernas effektivitet på över 10 procent är det möjligt att tillgodose världens totala energibehov utan att konkurrera med mat­försörjning och bevarad bio­logisk mångfald.

Om 10000ggr så mycket solenergi når jordens yta än vad vi gör av med i fossil energi och man kan massproducera solpaneler med 10% effektivitet så måste vi alltså belägga en tusendel av jordens yta med solpaneler. Det blir 510 000 kvadratkilometer, dvs 510 miljarder kvadratmeter. Det innebär väll några tiotal miljarder solpaneler också beroende på hur stora man bygger dom?

 OOOOKKKKKAAAAYYYYY.
Tydligen är det omöjligt att bygga 3000 reaktorer för att ersätta fossila bränslen. Men tiotals miljarder solpaneler är en baggis. Hur mycket miljöfarliga ämnen kommer brytas och stoppas in i dessa miljarder med solpaneler? Hur mycket energi kommer gå åt till att tillverka solpanelerna och hur lång tid tar det innan panelerna betalt tillbaka sin energiskuld? Hur många år kan man förvänta sig att solpanelerna ska fungera innan de måste bytas ut?

Det är väldigt lätt att säga att det kommer in en jävla massa solenergi på vår jord, det gör det också. Men solenergin är oerhört utspäd, endat ungefär en kilowatt per kvadratmeter vid ekvatorn, då kan vi alltså få ut 100 watt per kvadratmeter vid ekvatorn och kanske 50 watt per kvadratmeter i Sverige och det är när det är soligt! Sen måste vi ha en backup för när det är molning eller natt. Folk brukar göra orimliga uppskattningar av hur många kärnkraftverk som behövs för att ersätta alla fossila bränslen, men det blir ännu orimligare om man tänker sig att solkraft ska kunna klara av det.

Ett till citat
Men solelen är väl dyr? I Tyskland garanteras idag ett elpris på 3:50?4:50 kronor per kWh för den som levererar solel till elnätet. Det låter mycket men motsvarar inte mer än sex till åtta kronor per mil (utan skatt) i en mellanklassbil med elmotor.

 3:50-4:50 KRONOR PER kWh!!!! Det kostar ungefär 15-20 öre att producera en kWh i en kärnreaktor. Hur jävla mycket ska solpaneler utvecklas för att de ska kunna skära ner priset till en tjugofemtedel av dagens priser? En halvering kommer man inte långt på för även då är sol så löjligt dyrt att ingen med sunt förnut skulle köpa det utan massiva statliga subventioner, subventioner som hade kunnat användas på andra sätt för att sänka utsläppet betydligt mycket mer. Löjligt och patetiskt. Använd solkraft till solvärme och överlåt elproduktionen till kärnkraft, vindkraft och i framtiden vågkraft.

Kommentarer
Postat av: Henrik Nilsson

Miljön, det där vi vill bevara är en tunn hinna på jordytan. Att det bästa sättet att skydda den är att belamra den med solceller och heliostater är en absurd idé.
Högrent kisel är rätt så dyrt, det fodras en hel del energi för att framställa det. Indium är en sällsynt metall och priset blir därefter.
Sen har vi problemen natt och skugga.

2007-10-04 @ 18:44:42
Postat av: Domedagsprofeten..

När man tittar på siffrorna för investeringar i vind och solenergi samt att oljan och kolet båda kommer att vara slut inom 100 år så kan man ju se att det egentligen inte finns någon lösning som kan göra så att vi kan komsumera energi som vi gör i dagsläget i all evighet...

Synd att detta är ett faktum, men dock så kvarstår faktum.

2007-10-12 @ 14:20:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback