Underlig retorik

Magnus Anderson, ordförande för CUF har skrivit en riktigt bra artikel i UNT om sveriges energipolitik. Han skriver även om det på sin blogg.
 
I sak håller jag fullständigt med om detta som han skriver.

"Det kan inte vara så att man ska utsätta varje kraftkälla för politisk prövning, utan ha ett energisystem som bygger på kriterier som skapar hållbara spelregler för energibolagen."

Men sen skriver han detta.

"Centerpartiet har fortfarande en känslomässig resa att göra när det gäller kärnkraft, men i dag är det folkpartiet som utgör det största problemet för en bred energiöverenskommelse. En blind tro på en enda kraftkälla visar på en inskränkt syn hos det parti som tror på marknaden och en mängd lösningar inom alla andra branscher."

Där motsäger han sig själv eftersom folkpartiet är det enda partiet idag som vågar kräva det Magnus efterlyser, dvs att enskilda energikällor inte ska utsättas för politiskt prövning. Det är däremot Magnus eget parti som insiterar på att ha en religiös hållning till en viss energikälla, dvs kärnkraften. Det är centerpartiet som är det inskränkta partiet i denna frågan!

Det enda logiska steget för Magnus, om han tror på det han själv skriver, är att kräva att förbudet mot nya reaktorer ska hävas. Endast då släpps den politiska särbehandlingen som kärnkraft är utsatt för så att energibolagen själv kan välja vad de ska satsa på utifrån det kriterier som krävs för hållbar energiproduktion. Att kasta skit på folkpartiet när de kräver det han själv efterlyser känns väldigt underligt. Centerns dogmatiska hållning till kärnkraft måste slängas på soptippen för att en konstruktiv dialog om energipolitik ska kunna ske.

Hans åsikter om SNF som han uttryckte i en tidigare debattartikel var däremot klockrena. Det är skönt att någon säger det som måste sägas om miljörörelsen så som den ser ut idag. De flesta miljöföreningarna verkar inte ha miljön som främsta prioritet utan snarare ett slut på utvecklingen. Förmodligen därför de motarbetar varenda teknik som kan skapa en hållbar utveckling(kärnteknik, genteknik etc) och även rent vetenskapliga projekt som ESS.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback