Upptäckter som kommer skaka om världen?

Det är rätt kul att spekulera om vilka framtida (eventuella) vetenskapliga upptäckter som verkligen kommer skaka om människor, eller åtminstone putta undan Britney Spears från rubrikerna i några dagar. Frågan är bara vad som är stort nog för att lyckas göra det? Jag misstänker att detta århundradet kommer tillhöra biologin, precis som förra tillhörde fysiken, vi lär se en hel del från det fältet som kommer förändra mycket. Specialdesignade livsformer, massförstörelsevapen som får kärnvapen att se ut som leksaker, biobränslen som faktiskt är något att ha, bot mot många sjukdomar, möjlighet att välja anlag till sina barn, gendoping och saker det inte ens går att föreställa sig nu. Freeman Dyson har rätt intressanta tankar om det i denna artikeln.

Nåja iallafall så tror jag att dessa tre upptäckter kommer bli de mest omvälvande i hur människor ser på sig själv och liv i allmänhet.

Syntetiskt liv.
Hittills har ingen lyckats skapa liv från icke levande material, något alla religioner såklart älskar. Men den dagen man i ett labb kan ta och konstruera en livsform helt från skratch så kommer man en gång för alla slå en dolk i hjärtat på religion! Då demonstrerar man slutgiltigt att inte heller liv är något som står över naturens lagar och att det inte krävs någon skapare, det kommer inte vara en dag för tidigt! Men det absolut viktigaste med en sådan upptäckt är att forskare då långsiktigt kommer kunna designa livsformer som gör precis det de vill, istället för att enbart vara tvugnen att trixa och lappa med de gener som evolutionen tillhandahåller. Just nu har man nått så långt att det är möjligt att stoppa ihop syntetiska kromosomer i labb, men jag tror inte någon lyckats stoppa in det i celler och fått cellerna att faktiskt fungera(har någon som läser detta koll på det kanske?). Dessutom återstår naturligtvis att skapa en hel cell från skratch, inte bara DNA, enn man har tydligen kommit en bra bit på vägen även där. Custom made life, är det bara jag som ser fram emot det? Jag förmodar att jag kan räkna bort alla miljöpartister och "miljövänner" från den skara som tycker det är häftigt och har stor potential iallafall :)

Upptäckt av en jordliknande planet.
Att upptäcka nya planeter runt andra stjärnor verkar nu ha blivit vardagsmat, över 300 har hittats, trots att det inte var så länge sen den första upptäcktes. Men än så länge är det bara möjligt att upptäcka enormt massiva planeter eller planeter med udda omloppsbanor. Det närmaste man kommit jorden hittills så vitt jag vet är Gliese 581 d, men 7 jordmassor är inte så jäkla nära. Vore kanske bra träningsläger för kroppsbyggare och styrkelyftare hehe. Problemet är att man inte kan se planeten i sig, det man detekterar är att stjärnan den snurrar runt vobblar lite när planeten cirkulerar runt, eller så ser man att ljuset från stjärnan sänks litegrann då planeten passerar framför sett från jorden. Så även om vi hittar en planet med omloppsbana inom "the habital zone" och massa som jordens så är det omöjligt att säga om det handlar om en planet med trevligt klimat eller en venusliknande planet. Men det finns projekt på g där man både kommer kunna detektera planeter direkt och även möjligtvis göra en rudimentär analys av deras atmosfär.

Utomjordiskt liv.
Mars är nog bästa kandidaten, att bara hitta fossiler av bakterier på Mars hade varit enormt. Det hade varit definitivt bevis för att liv inte är sällsynt utan snarare uppkommer överallt där det finns möjlighet. Om man kombinerar det med den oundvikliga upptäckten av jordliknande planeter så blir vår galax helt plötsligt en betydligt mer intressant plats. Vem vet, det hade kanske kunnat få gemene man att bli lite upphetsad av rymden igen. En annan kandidat förutom Mars är Jupiters måne Europa som förmodas ha ett enormt hav under det övre lagret med is. NASA hade ett projekt på planeringsstadiet, Jupiter icy moon orbiter(JIMO), som involverade att skicka en avancerad sond till Jupiter för att utforska mer noggrant. Men hela projektet las ner efter Bush la fram sin vision om bemannade färder till månen och mars, en vision jag delar, men dessvärre så sköts det inte till några extra pengar till NASA vilket innebar att de var tvugna att skära ner på rent vetenskaplig forskning. Jag kan iallafall inte annat än gilla JIMO speciellt med tanken på att hela grejen skulle drivas av fission. Om det finns något kärnkraft verkligen är skapt för så är det rymdutforskning, ingen annan energikälla kan ens komma i närheten, varken här på jorden men ännu mindre där uppe.


Det är det jag kan komma att tänka på nu, mer spekulativa saker som artificiell intelligens, bot mot den kronisk sjukdom vi kallar åldrande och perfekt virtual reality hade skakat om samhället ännu mer. Speciellt bot mot åldrandet, förmodligen hade det till en början enbart varit ekonomiskt möjligt för rika, vilket naturligtvis hade fått vänstern att gå i taket. Det hade dessutom tvingat fram en total omstrukturering av hela samhället. Återstår ju dock att se ifall det är möjligt.

Kommentarer
Postat av: Amicus

Helt robotiserat "arbete".

Dvs allt fotarbete sköts av robotar, allt farligt arbete. Datoriserade transportsystem som inte har den mänskliga faktorn.

Hydrophoniska (stavning?) gigantiska odlingar i flera våningar, lämpligen i kombination med kärnkraftverk som genererar värme och ström (till pumpar och lampor) och vips så har vi odlingsbara arealer i Norrland för mat, biogrödor eller vad som helst.Sedan får vi inte glömma "cyborgs", datorer som gör att lama kan gå, att blinda kan se osv. Denna teknik är nära.

2008-10-09 @ 00:48:42
Postat av: Michael Lundahl Karnerfors- Människa-dator interface tillåter direkt inkoppling och avläsning av signaler till och från hjärnbarken.Vi kommer att bli cyborgs... helt klart. Varför behöva ta upp en mobiltelefon för att läsa textmeddelandet när du istället kan få det överlagrat på ditt synfält. Varför hålla en plastklump mot örat när du istället kan höra det som sägs direkt in på hörselnerven?Tekniken i filmer som The Matrix och eXistenZ är exempel på sådant som jag tror kommer att ske... att man kan plugga in sig och att alla ens sinnesintryck kan vara syntetiska.Vi kommer också att direkt från hjärnbarken eller nervändar kunna kontrollera datorstyrd utrustning.Vi är redan på väg:
http://www.youtube.com/watch?v=xuIGXStjOJE

2008-10-09 @ 12:12:27
Postat av: Johan Simu

Amicus, Hmm undra vad det hade fått för konsekvenser om i princip allt manuellt arbete görs av robotar. Det vore intressant iallafall, definitivt världsförändrande!Michael, mind-computer interface är så jäkla häftigt. Det är något jag definitivt ser fram emot, tillsammans med diverse olika implantat som ökar ens mentala förmågor. Det ska bli intressant att se vad som dyker upp först, bioteknik för att förbättra hjärnans kapacitet eller dator/nano teknik.Matrixliknande virtual reality hade varit lite otäckt på ett sätt, man hade ju aldrig vetat ifall man är i verkligheten eller inte. Eller tanken på vilka effektiva tortyrredskap det hade kunnat bli, plugga in någon och håll kroppen vid liv och sen kan man göra vad som helst med dom i den virtuella världen. Fast fördelarna överväger ju definitivt nackdelarna.

2008-10-09 @ 19:48:43
URL: http://gronarealisten.blogg.se/
Postat av: Michael Lundahl KarnerforsDet jag är mest intresserad över är vilka former detta kommer att ta sig. Jag menar vi är rätt ego-centrerade idag med vår bild av oss själva som köttklumpar med 5 sinnen. Men om vi får ett interface mot omvärlden som inte längre går enbart via dessa 5 "I/O-portar" längre... wow. Vi kan inte ens tänka oss vad detta kommer att innebära.För att ta ett exempel... bilkörning (förutsatt att vi fortfarande kör bil). Inte längre har du enbart uppmärksamhet i den riktning du tittar. Via sensorerna omkring dig, samt via det allmäna TCAS-liknande kommunikationsnätet, har du dessutom "instinktiv" uppfattning om alla bilar runtomkring dig. Du vet, utan att titta dig om, att vägen bakom dig är fri så att du kan göra en omkörning. Precis som att du kan höra om någon går bakom dig eller inte så är din "Situational awareness" höjd på samma sätt när du kör bil.Vad gäller Matrix-liknande verkligheter... ett skämt som någon sade en gång: "Why does everybody look so good in The Matrix?", "Oh come on, you know everybody lie about their appearance online". Extrapolera detta... och antag att vi helt kan ändra våra utseenden när vi är online. Multiple Personality Order anyone? (Inte Disorder ;))Jag ser redan idag i online communities som MMORPG's och andra mass-kommunikations applikationer ett förhållningssätt där man verkligen kör med "Don't ask, Don't tell". Du ger fan i att fråga om vem som personen bakom karaktären "egentligen" är... det anses vara dålig stil. Och du skall heller inte dra in din egen verklighet i spelet... därför att de andra spelarna är inte intresserade. Det enda som har betydelse är karaktärernas interaktion med varandra... (reservation för det faktum att RL alltid har prio över spelet, vilket alla accepterar).För vad har det för betydelse vem personen bakom ytan "egentligen" är? Vi är inte intresserade av det... vi har aldrig varit det. Snabbköpskassörskan, busschauffören, närmste chefen... vad bryr vi oss om hur dessa personer "egentligen" är som personer? Det gör vi inte. Vi vill att de skall fungera korrekt i sin funktion och agera enligt vad som förväntas av dem. Sedan bryr vi oss inte om resten. Snacket om att "Objektifiering" är förkastligt, den debatten är sådan bullshit därför vi gör det hela tiden. Vi objektifierar och reducerar människor till den funktion de fyller. Och den som tycker att detta är fel bör fråga sig om vi ha det annorlunda. Vill vi verkligen att ens kollegor, alla man möter, alla du interagerer med skall veta allt om dig? Dina drömmar, dina fobier, dina hemliga fantasier? Eller vill vi att andra människor skall reducera bilden och enbart se till det som är relevant?

2008-10-10 @ 09:50:52
Postat av: Michael Lundahl Karnerfors(fortsättning)För att inte tala om att det blir väldigt intressant att se vad som händer med uppfattningen om konceptet vad en människa "egentligen är". Filosoferna kommer att få jobb här. I vår dagliga interaktion med människor lägger vi mängder med begränsningar på oss själva som hindrar oss från att agera ut saker vi vill göra. Skall dessa begränsninagr anses vara en del oss oss sjävla eller är det påtvingade oss? Och vad händer när vissa av dessa begränsningar helt plötsligt inte längre behöver följas?Som exempel på detta: jag har en online-bekant som är transsexuell men som inte kan genomgå operation utan är fysiskt fast i sitt nuvarande kön. Redan idag använder personen MMO'er för att agera ut sin "egentliga" personlighet. Vad skulle en Matrix-liknande verklighet innebära i det avseendet?Är den heta blondinen du flötar med i den virtuella baren en kvinna i verkligheten? Och bryr du dig egentligen?Interresting times are ahead...

2008-10-10 @ 10:06:56
Postat av: Johan Simu

Har aldrig funderat över virtuella världar riktigt på det sättet faktiskt. Väldigt intressant. Hittills har jag avsiktligt hållt mig borta från MMORPG's eftersom jag annars hade spenderat så snuskigt mycket tid på dom :)En stor potentiell fara jag ser med riktiga VR världar är dock att många människor nog kommer föredra dom över verkligheten. Hur kommer världen se ut om en majoritet väljer att spendera alllt mer tid i VR och allt mindre i verkligheten.Sen kan man ju alltid förstås fråga sig om VR världen är mindre verkligen än den "riktiga" världen om det är totalt omöjligt att urskilja den enda från den andra.

2008-10-10 @ 18:03:56
URL: http://gronarealisten.blogg.se/
Postat av: Johan Simu

Om vi utvecklas mot en värld där allt manuellt arbete utförs med robotar etc så finns det förstås inte så stort behov av riktig arbetskraft. Om sen vem som helst kan leva som en prins i den virtuella världen så behöver de inte mycket medel för att bara överleva i verkligheten. Vem bryr sig om hur torftigt man lever om man ändå inte är där 99% av tiden.Det känns dock som en skrämmande framtid med en värld av människor som för det mesta ligger inkopplade till en virtuell värld medans allt annat sköts automatiskt. Jag hoppas det inte kommer utvecklas mot det håller utan snarare att VR blir en hobby bland alla andra.Relaterad artikel föresten

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article378077.ece"Sony, the Japanese entertainment giant, has patented an idea for transmitting data directly into the brain, with the goal of enabling a person to see films and play video games in which they smell, taste and perhaps even feel things, New Scientist magazine says."

2008-10-10 @ 18:13:31
URL: http://gronarealisten.blogg.se/
Postat av: Michael Lundahl KarnerforsKan ju tillägga att det är än så länge rätt få inom MMO-speln som kör just med Don't Ask, Don't Tell-stuket... men trenden är på uppåtgående. Speciellt i online-rollspelsmiljöer är det vanligt förekommande. I Second Life skall det vara ganska vanligt.

2008-10-13 @ 08:44:15
Postat av: Michael Lundahl Karnerfors

Och vad gäller "faran" med Online VR vs Verklighet... jag undrar om inte det kommer att bli framtidens moral-panik... vår generation kommer att skaka på huvudet åt våra barn eller barnbarn och tycka att det är få fel och hemskt och skadligt och på alla sätt och vis förkastligt med Online VR. Nä på vår tid... då var man minsann ute i friska luften (och UV-strålningen som ger cancer) och lekte... och spelen höll vi skiljt från oss själva och mixtrade inte med hjärnan. Och ungarna garvar åt oss och blir experter på att navigera och hantera den nya virtuella världen, samtidigt som deras kroppar är mer "fit" än någonsin eftersom den näring de får medan de är uppkopplade är skräddarsydd och optimerad för deras individuella metabolism, samtidigt som de blir sanslöst vältränade eftersom ett automatiskt program som stimulerar musclerna ser till att kroppen tränar sig medan sinnet är upptaget i OVR-världen.

2008-10-13 @ 08:49:51
Postat av: Johan Simu

På tal om moralpanik...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=840457

Enligt hans sätt att se på saker och ting så var jag definitivt en spelmissbrukare under högstadiet då jag spenderade 6-7 timmar om dagen online(med 33.6 kbauds modem, äkta oldschool hehe!) med starcraft och action quake :)

2008-10-16 @ 19:41:38
URL: http://gronarealisten.blogg.se/
Postat av: Aquila

yep! spännande tider framöver...men varför skulle jag som miljövän vara emot Custom Made Life??count me in dammit! =)

2009-02-03 @ 03:07:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback