Så mycket för opartisk journalistik

Ibland är det svårt att veta vad vissa människor tänker. Som i denna artikeln av Per Hylen, redaktionschef för vetenskapsradion.
Kärnkraft går före förnybar energi

Det är en sak att skriva att företagen väljer att satsa på kärnkraft istället för förnyelsebar energi. Det är helt korrekt. Det är något helt helt annan att antyda att kärnkraften inte kan sänka växthusgasutsläppen. För det är ren och skär lögn. Läser man vad vetenskapsradions uppdrag är så står det klart och tydligt att de finns för att allmänbilda. Ingår det i allmänbildning att antyda felaktigheter i sina artiklar?

Jag mailade nyss in detta till redaktionschef Per Hylen och nyhetschet Jonas Edlund. Bättre att vara en gnällig fan än att tyst acceptera skitsnack. Speciellt då det är våra pengar som betalar för skitsnacket! Antingen är de opartiska, eller så läggs de ner.

Hejsan Per och Jonas.

Jag läste idag denna artikeln skriven av Per Hylèn.
Kärnkraft går före förnybar energi

Artikeln inleds med detta stycket.

"För att klara jordens klimat måste utsläppen av växthusgaser halveras på femtio år, enligt FN:s klimatpanel. Men istället för att satsa på förnybar energi lägger energibolagen pengarna på kärnkraft, visar Vetenskapsradions kartläggning."

Det stycket och resten av artikeln antyder implicit att satsningar på kärnkraft inte sänker växthusgasutsläppen. Men i realiteten är det helt fel. En satsning på kärnkraft sänker definitivt utsläppen lika effektivt, om inte effektivare, än en satsning på förnyelsebar energi. Det eftersom kärnkraft har lika låga växthusgasutsläpp som förnyelsebara energislag och dessutom är billigare. Se tex de olika livscykelanalyser gjorde av IAEA,
vattenfall, Öko's institutet  och IEA med flera som alla visar ungefär samma resultat.

Det är väll viktigt att vetenskapsradion, i sitt uppdrag som allmänbildare, har en opartiskt ställning i sina artiklar och inte antyder att vissa energislag har nackdelar som de egentligen inte har?

Vänliga hälsningar
Johan Simu
styrelsesuppleant miljövänner för kärnkraft



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback