Är detta att "satsa"?

Miljoner satsas på kärnkraftsforskning

För första gången sedan folkomröstningen om kärnkraft 1980 satsas på ny forskning om kärnkraftsteknik. På torsdag kommer regeringen besluta om att avsätta fyra miljoner kronor, uppger SVT:s Rapport.

Forskning om kärnkraft får miljoner

Jag hoppas att svenska forskare på nytt ska kunna bli världsledande när gäller det här viktiga området, säger forskningsminister Lars Leijonborg (fp) till Rapport.

Nysatsning på forskning om kärnkraft



Jag är riktigt glad över detta besluts symboliska värde, men 4 miljoner kronor är verkligen en struntsumma. Det räcker till att betala för 2 doktoradtjänster. Thats it! Förhoppningsvis är det bara en inledning på framtida satsningar i 100 miljoner-miljarder klassen på generation 4 forskning. Det krävs om vi ska uppfylla Leijonborgs förhoppning. Så länge förbudet mot nya reaktorer står kvar så lär dock många svenska begåvningar dra till andra länder, det är trots allt inte så sexigt att sitta och optimera Ringhals, Forsmark eller Oskarshamn för att kunna klämma ut en promille mer effekt.

Sverige behöver en klar vision för kärnkraften, så som Frankrike, Kina och Indien har. Det vore jäkligt spännande. Kanske vi kommer se något sådan ta form under de kommande 10 åren då motståndet mot kärnkraft allt mer luckras upp. Till och med mp väljare gillar kärnkraft!
Mp-väljare vill ha kvar kärnkraft

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback