Kärnkraft och koldioxidutsläpp

På senaste tiden har tidningarna dränkts i påståenden att kärnkraft släpper ut stora mängder koldioxid på grund av uranbrytning med mera. Allt detta är baserat på en studie gjord av Öko's institutet. Men vad säger Öko's studie egentligen?

Här är en sammanfattning av deras studie
http://www.oeko.de/service/gemis/files/doku/nuclear_co2paper_update2006.pdf

På sida 5 hittar man denna jämnförelsenimage97

Sedan kan man hitta denna sammanfattning
http://www.oeko.de/aktuelles/dok/525.php

image98

Jag förstår inte ett jäkla ord tyska men jag vet att AKW är atomkraftwerk. Det jag ser är då att AKW släpper ut betydligt mindre co2 än solpaneler och något mer än vindkraft. Att sen folk påstår att kärnkraft släpper ut mycket co2 baserat på denna studie. Det är bortom min fattningsförmåga. De förespråkar ju alla solpaneler som släpper ut mer än dubbelt så mycket.

Vad säger andra livscykelanalyser då?

Vattenfalls
http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/Gemeinsame_Inhalte/DOCUMENT/196015vatt/595622milj/P0282331.pdf
image82

Enligt vattenfall släpper kärnkraft ut mindre än alla andra alternativ! Dvs mindre än vind, mindre än sol och mindre än vattenkraft.

Sen har vi IEA (international energy agency). Tabellen nedan kan hittas på NEI's hemsida
http://www.nei.org/index.asp?catnum=2&catid=260

image99
Där släpper kärnkraft ut näst minst koldioxid. I princip identiskt med vattenkraft och bättre än vind och sol. Kärnkraft släpper dessutom ut minst SO2 och väldigt lite NOX och partiklar. Något som även vattenfall håller med om.

Utsläppen för japansk kärnkraft och andra energislag kan man hitta i
Tokimatsu et al, "Evaluation of lifecycle CO2 emissions from the Japanese electric power sector in the 21st century under various nuclear scenarios" Energy Policy, Volume 34, Issue 7, May 2006, Pages 833-852

Power generation technology g CO2/kWh

Coal 975

Petroleum 742

LNG 563a

Hydraulic 11.3

Geothermal 15.0

Renewables 27.7b
Nuclear 10


Så vi kan alltså se från 4 olika källor att kärnkraft släpper ut obetydliga mängder co2. Till och med den studie som fanatikerna påstår bevisar att kärnkraft släpper ut mycket co2 visar i verkligheten raka motsatsen. Men det är ju inte direkt så att de har någon respekt för sanning. Om en studie inte visar det de säger så kan de ljuga och ändå referera till studien, de chansar vilt på att ingen kommer kontrollera det och i 9 fall av 10 har de nog rätt. Göran Bryntse tex refererade till Öko studien i flera debattartiklar samtidigt som han presenterat felaktiga siffror.


Inget svar från SNF

                                        image96



Inget svar ännu, jag antar att ingen av de jag mailat är villiga att erkänna att de hade fel gällande urantillgångar. Jag kan ju inte direkt säga att jag är förvånad. Med allt debattartiklar de tryckt ut där de påstår att urantillgångarna är huvudargumentet mot kärnkraft så kan de väll inte sen erkänna att de inte visste vad de pratar om.

De var iallafall trevliga och tillmötetsgående att diskutera med. Men jag är något besviken på att de väljer att blunda för verkligheten bara för att verkligheten inte riktigt matchar deras bild av kärnkraften.

Som sagt, det behövs en ny, empiriskt baserad och saklig naturförening. Snart kanske det finns en sådan också
;-)


EU vill omyndigförklara oss.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=655841

Citat.
Hit hör tydligare innehållsförteckningar, att industrin pressas att producera produkter med mindre salt, fett och socker samt att konsumenterna får bättre information om näringslära.
Industrin måste inse att tiden är på väg att rinna ifrån oss. Når vi inga resultat på EU-nivå kan vi inte undvika lagstiftning, sade Kyprianou.

Ja blir rätt grinig när jag läser sådana saker. För det första så är det inte matindustrins fel att folk är feta, industrin tvingar inte någon att äta onyttiga saker. Vem som helst kan läsa en innehållsförteckning och är man sen så jävla dum att man inte förstår att socker+fett=tjock så får man skylla sig själv.

Folk blir feta för att de är lata, end of story. Att försöka lägga skatter och straff på industrin för att vanligt folk uppenbarligen saknar folkvett är inte rätt väg att gå. Vad kommer härnäst? Förbjuda chips, hamburgare och godis? Nej tack, jag vill ha mina chips, hamburgare och godis ifred.

Det är fan dags att folk tar lite eget ansvar! Gå ner i vikt är det enklaste som finns, mindre mat och mer motion. Bara man skrapar bort alla ursäkter som "sockerberoende", "jag är född såhär", "jag har provat allt"  osv.

Kärnvapen och kärnkraft

image92


Ett av de få argumenten mot kärnkraft som är riktigt svåra att tampas med är risken med att civil kärnkraft kan leda till kärnvapen. Något jag håller på att läsa väldigt mycket om just nu och kommer skriva mer om sen.

Men frågor jag aldrig ser någon ställa sig är:

Om vi avvecklar all kärnkraft, kommer det innebära att ingen bygger kärnvapen?

Om en stat verkligen vill skaffa sig vapen, spelar det då någon roll ifall tex vi i Sverige inte har kärnkraft?


Om ett land verkligen vill bygga kärnvapen så finns det egentligen inte så mycket man kan göra åt det. Se bara på Nordkorea. Det har ingenting med civil kärnkraft att göra. Kunskapen om hur man bygger kärnvapen existerar öppet, kunskaperna om hur man skaffar sig vapenmaterial existerar öppet. Att omvandla de kunskaperna till teknik är invecklat. Men det är inte omöjligt för ett land som är villig att satsa resurser på det. Så länge kunskaperna existerar så kommer länder kunna skaffa sig kärnvapen.

Om man istället frågar sig om det går att använda material från civila bränslecykler till att bygga vapen så blir svaret ja. Det är möjligt. Men på grund av isotopsammansättningen på plutonium i använt kärnbränsle så blir det ingen bra bomb. Sannolikheten att få ut mer än 15% av potentiella sprängkraften från bomben(jämnfört med om den vore gjord av vapen plutonium) är runt 10%. Sannolikheten att få ut 50% av den potentiella sprängkraften är så gott som icke existerande. /1,2/

Om potentiella sprängkraften är 20 kiloton så kommer man alltså i realitet endast få ut 0.5-1 kiloton. Dessutom är reaktorplutonium mycket varmare än vapenplutonium på grund av mer radioaktivt sönderfall. En 5 kilosklump av vapenplutonium håller en temperatur på 80 grader. Motsvarande klump av reaktorplutonium är 250-320 grader varm! /1/ Det gör designen mycket svårare eftersom de kemiska högexplosiva ämnena som omger plutoniumet då måste kunna klara av sådana temperaturer utan att bli opålitliga.

Dessutom är det en väldigt konstig omväg att ta. Att bygga upp en hel civil kärnkraftsindustri för att försöka få ut plutonium som inte är pålitligt, varför ta den omvägen? Om en nation vill ha kärnvapen bygger de en liten forskningsreaktor specialdesignad för att producera vapenplutonium och sen kör de på med den. Det går snabbare, är billigare och lättare att gömma. Om vi avvecklar den civila kärnkraften så kommer det inte på något magiskt sätt radera kunskaperna om hur man bygger en sådan reaktor. Duktiga kärnfysiker och kärntekniker kan från scratch rita upp en design bara de har tid och resurser.

Så att en nation skulle vilja använda civila reaktorer för att producera plutonium är orealistiskt i mina ögon. Men hur är det med terrorister? I flera länder, Frankrike, Japan, Tyskland, England, finns det stora mängder reaktorplutonium som är separerar ur det använda kärnbränslet. Kan terrorister hota sig in i dessa anläggningar och knycka med sig 15-20 kilo plutonium? Knappast troligt. Det förvaras i bunkrar och på skyddsområden.

Men säg nu att de lyckas roffa åt sig plutoniumet, vad ska de då ta sig till? Att bygga en bomb utav plutonium är inte lätt ens om man har rent vapenplutonium. Man måste lyckas bygga en bomb på ett sådant sätt att sprängkraften från de konventionella sprängmedlena perfekt kramar ihop plutoniumet till en koncentrerad sfär så att den blir superkritisk(dvs kedjereaktionen startar).

image95

image93


Att lösa det problemet var manhattan projektets största utmaning. Det krävs perfekt design. Ingen terroristorganisation har tillgång till samma industriella och vetenskapliga kompetens som USA hade under andra världskriget. Att de skulle lyckas skruva ihop något sådant i en liten afghansk by är osannolikt.

Sen kanske man ska fundera på samma sätt som Hans Blix och se det ur ett helhetsperspektiv. Kärnkraft kan lösa många(alla?) miljöproblem associerade med fossila energikällor. Väger den lilla spridningsrisken som civil kärnkraft innebär tyngre än den stora och reella risken med global warming, lungsjukdommar, cancer och framtida ekonomiska bekymmer som fossila bränslen innebär?

Ny forskning kommer vidare minska risken, eller i princip helt eliminera, kopplingen mellan kärnkraft och kärnvapen.
Slutna bränslecykler som gör att allt plutonium direkt fissioneras.
Bränslecykler baserat på torium, vilket gör att ytterst små mängder plutonium produceras. Det plutoniumet är dessutom av sådan isotopsammansättning att den är obrukbar som vapenmaterial ect.

1. Herring et al, Low cost prliferation resistant, uranium-thorium dioxide fuels for light water reactors, Nuclear engineering and design 203 65-85
2. Mark et al Explosive properties of reactor-grade plutonium, science and global security, Vol. 4, 1:111-124.

Ja till kontroversiell metod

http://svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15571448.asp
http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1079988,00.html
http://dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=654486

image91


Att det ens funnits en debatt runt denna frågan är hur löjligt som helst. Paret vill ha ett barn till, vad är det då för fel i att välja ut just det embryo som även kan rädda livet på sin bror? Det är så självklart att man blir shockad när vissa faktiskt vill hindra det för att de tycker det är omoraliskt! Men det är tydligen inte omoraliskt att genom sin trångsynthet försöka ge detta parets barn en dödsdom. Undra om de hade tyckt det är omoraliskt ifall de själv står i den situationen.

Allt snack om att det i längden kan leda till att vi kan "customize" eller på modernt språk "pimpa" våra egna barn till ubermenschen verkar väcka ofantlig skräck hos många. Speciellt hos bibelnissar och moraltanter. Det är otroligt långsökt att en sådan behandling i längden kan leda till det. Men ifall det gör det, vad är problemet egentligen?

Om vi människor lyckas få sådan kontroll över genetik att vi helt kan kontrollera hur mänskligheten fortsätter utvecklas så kommer det vara ett enormt språng. Visst kommer inledningsvis skapa en klyfta mellan de som blivit "fixade" och de som är naturliga. Men efter 2-3 generationer kommer den klyfta försvinna eftersom alla kommer vara förbättrade. Det är väll ingen skillnad mot idag, vissa föds korkade eller smarta, fula eller snygga, atletiska eller klena osv. Thats life.

Om vi genom genteknik kan höja intelligens, hälsa, livslängd och utrota sjukdommar i våra barn. Varför skulle vi inte göra det? I någon mening kommer det långsiktigt göra samhället mer jämnlikt eftersom ingen kommer födas med bättre förutsättningar än någon annan.

Nej fram med gentekniken! Fram med elektroniska implantat!
Evolutionen är en alldeles för långsam process och om gud nu är den som skapat människan är han en komplett klåpare. Det är dags att vi tar vår utveckling i egna händer istället. Ingen kommer ta skada av att mänsklighetens intelligens höjs. Förövrigt så kommer vi inte kunna stoppa den utvecklingen. Det enda teknofober kan åstakomma är att söla ner det lite och därmed dömma en massa människor till död och sjukdomar.

Månen

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_13356368.asp

image90



Det är jäkla synd att apolloprogrammet var slutet på USA's intresse för månen. Endast NASA har resurser och attityd nog för att ens försöka sig på att driva en månbas. Speciellt då vi löjliga europeer satsar endast korvören på vår rymdorganisation ESA.

Därför är det extra roligt att se att Japan, Kina, Indien och Ryssland alla vill ta sig till månen och även NASA börjar visa intresse igen. Jag tvivlar starkt på att Japan, Kina eller Ryssland kommer kunna ha råd med ett sådant projekt på egen hand. Men vem vet. Bara de är kaxiga nog att sätta eld under arselet på NASA. En ny rymdkapplöpning hade varit helt suveränt. Vi europeer kommer förmodligen lämnas bakom. Det var nog länge sedan europa hade någon riktigt vision om utforskning. Vi har kort och gott blivit lata och dekadenta.

Just europas och till viss del amerikans brist på glöd är det som förmodligen kommer göra att Kina och Indien kör om oss inom detta århundrade. Dags att lämna över stafettpinnen. De som vågar mest vinner mest! Jag bryr mig inte om vilken nation som blir först med en månbas. Bara jag hinner ta mig en tur dit upp innan jag lämnar in.


Greenpeace blockad

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_15567231.asp

image89


Jag förstår inte riktigt varför man gör en sådan grej. Det enda de åstakommer är att visa hur fanatiska greenpeace är och hur lös verklighetsuppfattning de verkligen har.

Om kärnkraft är ohållbar så varför oroa sig? Isåfall kommer den försvinna av sig själv. Men det spelar ingen roll om tusen greenpeace fanatiker kedjar fast sig vid kraftverken. Så länge kärnkraften är ekonomisk, miljövänlig och har stöd hos finska folket så kommer den förbli där den är.

Sen kan man fråga sig, varför kedjar greenpeace aktivister aldrig fast sig utanför kolkraftverk? Tycker de att kärnkraften som inte släpper ut varken co2 eller miljögifter är ett värre hot än kolkraft som är oerhört smutsig, skördar tusentals liv varje år och som dessutom frigör mycket mer radioaktiva ämnen till atmosfären än kärnkraften.

Om greenpeacefanatiker ska hitta på dumma saker så kan de väll åtminstone ha som mål energislag som är miljöfarliga. Men i och för sig, rationella fanatiker existerar inte. 

Källkritik

Gång på gång under blogg debatterande så stöter jag på människor som verkar ha en lite knepig syn på källkritik. Dvs de som har en så stor skepsis mot allt som har minsta industrikopplingen att de omedelbart avfärdar det. Men sedan så omhuldar de utan tvekan allt det greenpeace, friends of the earth eller liknande organisation skriver.

Inser inte dessa människor att greenpeace et al är så pass partiska att de inte kan författa en opartisk granskande studie av kärnteknik. Det är som att be al-qaida skriva en opartisk artikel om amerikas utrikespolitik.

Som jag ser det är det inga som helst problem med studier bedrivna av anslag från industrin. Så länge studien i fråga kan klara en granskning av oberoende experter. Det är det enda viktiga. Vem eller vilka som skriver en artikel och med vilka pengar är oväsentligt så länge det är god vetenskap som ligger till grund.

Miljörörelsernas MILKAS eller MKG är inte på något sätt trovärdigare än SKB. SKB granskas kontinuerligt av SSI och SKI. Det är omöjligt för SKB att mygla med resultaten för att tjäna pengar. Bara för att man tjänar pengar på något gör en inte opålitligt och bara för att en förening är idell så innebär det inte att den är opartisk.

Folk behöver verkligen en ordentlig läxa i källkritik.

Mitt svar till Mikael Karlsson

Mitt svar till Mikaels mail. 
http://gronarealisten.blogg.se/2007/may/mikael-karlssonordforande-snf-svar-till-mig.html

Hej Mikael.

Att jag har en fokus på kärnkraft kommer naturlig av att jag är
kärnfysiker, eller snarare jag kommer snart ha min fil.mag i fysik och
håller för närvarande på med mitt examensarbete inom nukleär astrofysik.
Jag är otroligt leds på alla de myter som dagligen sprids om kärnteknik.
Tyvär så orkar inte någon av kärnfysikerna, kärnkemisterna,
reaktorfysikerna eller radiofysikerna här på Chalmers/GU engagera sig i
debatterna vilket är förödande för allmänhetens kunskap om kärnkraft.
Just nu är allmänhetens bild av kärnteknik totalt dominerad av
ovetenskaplig smörja.

Jag vet inte hur mycket fysik du själv har läst under din grundexamen.
Men om du läst kärnfysik så kan du inte annat än hålla med om att 90% av
det som skrivs i media är ren och skär lögn och bedrägeri!
Rent idiotiska påståenden som att vi kan få ett svenskt tjernobyl, att
en tritium läcka på 500Bq/liter skulle vara farligt, att
mikrosievertdoser från kärnkraftverk ska ha någon hälsokonsekvens, att
spridning av mikrosievertdoser av radon från modern gruvbrytning innebär
en hälsorisk för allmänheten ect. Sådana påståenden visar uppenbarligen
att man inte förstår det man skriver om. Det gör mig förbannad och
därför är jag fokuserad på kärnteknik. Nån måtta får det vara helt enkelt.

Det är lite förolämpande att antyda att jag inte testat mina egna
ståndpunkter ur ett vetenskapligt perspektiv, för det har jag gjort
grundligt. Jag är ingen fil.dr ännu men jag kan nog hävda att jag
förstår kärnfysik och reaktorfysik mer grundligt än du.
Min åsikt är i grunden baserad på fysik. Inget annat. Alla de problem ni
påpekar har lösningar och det ser man om man gräver lite i kärnteknik
journalerna.

Frågan är nog snarare om ni har bedömt kärnkraft utan förutfattade
meningar och om ni har lika stor respekt för god vetenskap?
Artikelkampanjen signerad Jarlöv får mig att tveka över er saklighet.

Anledningen till att jag överhuvudtaget mailade er var för att få ett
erkännande från er sida att ni har fel i att vi går mot en uranbrist
inom 100 år. Det finns helt enkelt inget belägg för ett sådant påstående.

Om ni håller fast vid det påståendet måste ni rimligtvis visa varför en
industriell utvinning av uran från fosfater eller havsvatten inte är
realistiskt inom det 50-70 års perspektiv vi talar om, eller varför
utvinning av torium inte är realistiskt? De länkar jag har gett är från
IAEA, JAERI och NEA. Respekterade organ och inte några industrilakejer.
Jag har refererat till IAEA's och NEA's red book(referenskällan för
urantillgångar) som tydligt demonstrerar att vi inte behöver oroa oss
för att uranet. Det är allmänt accepterade bland kärnenergiexperter att
bränsle inte är ett problem!

Det är inte för mycket begärt av mig att vilja se de referenser Jarlöv
har till sina påståenden. De borde vara färska i hennes minne eftersom
det är nyligt hon bedrivit sin kampanj på tidningarnas debattsidor.

När det gäller Azar med flera så verkar deras motstånd mot kärnkraft
helt bygga på spridningsfrågan. Vilket är ett problem med dagens
bränslen och reaktorer. Men i mina ögon är problemet starkt överdrivet
och problemet har lösningar som i princip kan implementeras väldigt snart.

Ett exempel som jag sa är att köra lättvattenreaktorerna på en bladning
av Th-U istället för MOX eller uran. Om du/ni vill kan jag förse er med
referenser till artiklar i diverse granskade journaler om hur nya
bränsletyper kan kraftigt minska eller eliminera spridningsproblemet.
En bra artikel som jag har färskt i minnet just nu om Th-U mixat bränsle
är Herring et al, nuclear Engineering and Design, Volume 203, Issue 1, 1
January 2001, Pages 65-85
Det kräver dock givetvis att man har en liten uppfattning om språket som
används.

Tack iallafall för tipsen och komplimangen, jag ska ta och dyka ner i
det Swahn skrivit om spridningsfrågan och resterande namn du gav, det
var nog precis det jag var ute efter. Mitt engagemang må förövrigt vara
fokuserat, men definitivt inte förutbestämt.

Tack för diskussion och väntar på svar om uranfrågan.

Vänliga hälsningar
Johan Simu

Mikael Karlsson(ordförande SNF) svar till mig

Mikael Karlsson svar till mig på detta mailet.
http://gronarealisten.blogg.se/2007/may/svar-till-jarlov.html 
jag blev lite besviken på att Mikael ignorerade mina referenser från IAEA, NEA och JAERI och sen valde att fokusera på att kritisera några blogginlägg jag länkade till som la fram argument helt grundade på offentliga siffror.
Dessutom så avfärdade han WNA's ekonomiska rapport som ovetenskaplig industrinpropaganda. Istället för att försöka kontra mina argument så antyder han att jag är ovetenskaplig och avgränsad i mina åsikter. Tja vad kan man förvänta sig. Det har varit en civiliserad diskussion iallafall. Men det känns som ett löst försök att vifta bort diskussionen för att slippa svara ordentligt.

Hej Johan

Tack för ditt brev. Vi har tyvärr inte möjlighet att förse dig med
detaljerade referenser eller att svara på din flod av frågor, ofta
baserade på diverse ovetenskapliga websidor från bloggare och industri.
Det betyder inte att svar saknas, absolut inte, men det skulle ta orimligt
mycket tid att serva dig med en kondenserad referenssammanställning av ett
mycket omfattande material.

För att ändå ge någon form av svar rekommenderar jag att du tar del av
exempelvis de vetenskapliga energisystemstudier som genomförts i fysisk
resursteori på Chalmers av Azar och Lindgren, Eriksson och Månsson,
Kåberger mfl, den forskning om samband mellan kärnkraft och kärnvapen som
Swahn tidigare genomfört på samma avdelning (se vidare referenser i hans
material), de studier om effektivisering och förnybar energi som Johansson
mfl i Lund (eller Steen, Hijino mfl på andra universitet) arbetat med i
decennier. Här finns mycket vetensskapligt granskat material att förkovra
sig i.

Även offentligt material kan bjuda på insikter, t.ex. från energirapporter
från Miljövårdsberedningen, statistik från Energimyndigheten och ett otal
statliga energi- och kärnkraftsrelaterade utredningar genom åren.
Intressant offentligt material om varför kärnkraft inte löser
klimatproblemen kom nyligen från UK Sustainable Development Commission.
Samma grundtankar delas av många IPCC-forskare, vars vetenskapliga arbete
du (lönlöst, vill jag säga) försöker politisera. När det gäller de
ställningstaganden från miljörörelsen som du efterfrågar finner du gott om
material på www.snf.se (om klimat, energi, transporter mm, se i olika
policies och remissvar på statliga utredningar etc) och www.mkg.se (om
avfallsfrågan).

Ditt engagemang är imponerande men ganska avgränsat och förutbestämt.
Kanske du skulle söka lite mer kunskap - utifrån ett bredare och helst
vetenskapligt perspektiv - på egen hand? Kan du skulle våga ifrågasätta
dina egna, ofta ganska tvärsäkra, utgångspunkter och svar? Eller varför
inte lyssna på de svar du får från andra (dina egna svar och referenser
imponerar inte och förmedlar inget nytt, såvitt jag kunnat se hittills)?
Sådant kallas forskning.

Lycka till med ditt fortsatta arbete!

Bästa hälsningar,

Mikael Karlsson

Svar till Jarlöv

Mitt svar till jarlövs svar
http://gronarealisten.blogg.se/2007/may/jarlovs-svar-till-mig.html
som i sin tur var svar på
http://gronarealisten.blogg.se/2007/may/mail-till-jarlov-och-andra-styrelsemedlemmar-i-snf.html

Du möste på något sätt styrka några påståenden i svaret till mig. Just nu så säger du bara att det är så utan att styrka det.

Uranets hållbarhet.

Ohållbar, ohållbar, ohållbar. Du upprepade det ett antal gånger. Trots mina länkar så säger du att uranet tar slut om 60-85 år. Men det framgår av dom att de kända källorna räcker i 600 år. Då har man ej tagit hänsyn till breeder teknik som utnyttjar uran 30ggr så effektivt. Eller torium som kan användas utblandat med uran som bränsle i dagens reaktorer .
Dessutom beskrev en av mina länkar ett projekt genomfört av JAERI där man producerat uran från havsvatten i icke försummbara mängder. Det framgår tydligt av JAERI att priset kommer ligga på 2,5-5ggr dagens brytningspriser och är därmed hållbart eftersom uranpriset endast står för <5% av produktionskostnaden i kärnkraftverk.

Så återigen, varför hävdar du att uranet kommer ta slut när det framgår av alla storan organ att vi har gott om uran för en utvidning av kärnkraften? Titeln på en av artiklarna var till och med

?Uranium resources: plenty to sustain growth of nuclear power.?
Att löst hävda till att kärnkraften inte klarar av en ökning i uranpriser funkar inte. Inte då uran är en försumbar del av produktionskostnaden. Det kommer finnas gott om uran för oöverskådlig framtid. Det är lika hållbart som alla andra energikällor, även de förnyelsebara.

Kärnkraftens subventioner.

Alla energikällor är suvbentionerade, den mest subventionerade energikällan är olja tro det eller ej.
http://neinuclearnotes.blogspot.com/2006/12/truth-about-government-subsidies-for.html

Vad har du för källa till att kärnkraft är mer subventionerad än andra energikällor? Varför är du inte upprör över de subventioner av storleksordning 30öre/kWh som går till vindkraft?

Läs förövrigt WNA's rapport om kärnkraftens ekonomi.
http://www.uic.com.au/neweconomics.pdf

Slutförvaring av avfall.

Du hänvisade till ett KASAM seminarium som jag ej gått på. Men kan du ge mig referenser till någon SKI, SSI eller SKB studie som påvisar dessa brister i SKB-3 metoden? Kan du visa mig en värsta tänkbara scenario för om behållare börjar läcka?

Jag är lite nyfiken på om du har något begrepp på hur lite avfall det verkligen är. I sverige har vi producerat 8000 ton kärnavfall under 40år. Det rymms i en lägenhet på runt 150kvadrat. 95% av avfallet är utarmat uran, det kräver inga speciella slutförvaringar och om man separerar bort det återstår 400 ton högaktivt avfall. Av 40 års elproduktion!

Ett kol eller biomassa kraftverk på 1-1,5GWe producerar varje dag 30 000-50 000 ton miljöfarlig aska. På endast 4 timmar producerar ett sådant kraftverk samma mängd avfall som 40 år med kärnkraft. Jag försöker inte säga att avfallen är lika farliga, men det ger ett perspektiv på mängden.

En så liten mängd kan lagras på en liten volym i ett begränsat område. Så även det värsta tänkbara scenariot har en begränsad påverkan på en begränsad grupp människor.

Slutfrågan blir då, hur stort är kärnavfallsproblemet jämnfört med avfallsproblemen från andra industrier? I det perspektivet så är kärnavfall varken ett stort eller svårhanterat problem.

SKB-3 i princip redo att användas. Alla stora expertorgan anser att det är säkert och tillförlitligt. IAEA, SKI, SSI osv. Endast MILKAS opponerar sig och då måste man fråga sig om det är på grund av deras grundläggande anti kärnkrafts attityd.

Kan du på ett övertygande sätt visa att KBS-3 är bristfälligt
att det kommer leda till storskalig spridning av radionuklider ect?
Kan du referera mig till peer review studier som visar på detta?
Om inte hur kan du då påstå att avfallet är ett stort och olöst problem?

För övrigt så är kärnkraft det enda energislaget som tar fullt ekonomiskt ansvar för allt avfall. Ändå är kärnkraft ekonomiskt. Lägger vi samma börda på biobränslen och fossila bränslen kommer kärnkraft dominera ut dom utan problem. Läs tex ExternE och se vilka externa kostnader som finns på grund av olika energislag på grund av deras avfall med mera.
www.ExternE.info


Kärnkraft och kärnvapen.

Du säger att kärnkraft och kärnvapen är starkt länkade. Men kopplingen är relativt svag. Om en nation vill skaffa sig kärnvapen så bygger de reaktorer speciellt lämpade för att producera vapen plutonium. Att ta omvägen runt civil kärnkraft är ologiskt, dyrt och meningslöst.

Kunskapen för att bygga kärnvapen är allmän. Även om vi river varenda kärnkraftverk i världen så kommer det inte kunna övertyga Iran, Nord korea eller annan fanatisk nation att lägga ner sina program. För att få ett slut på kärnvapen så måste vi isåfall utradera all kunskap om fundamental fysik som vi upptäckt sen 1920 talet.

Min följdfråga till dig är. Om vi avvecklar kärnkraft i Sverige och EU. På vilket sätt kommer det få Iran att sluta bygga atombomb?

Vårt moraliska ansvar är att utveckla spridningssäkra bränslecykler och reaktorer som vi kan exportera till tredje världen med vetskap om att de inte kan utnyttjas till kärnvapen. Jag kan förklara mer om det för dig ifall du är intresserad av att höra lösningar, inte bara problem.

Kärnkraft och säkerhet.

Du är en arkitekt. Om en lirare från gatan går fram till dig och säger att dina ritningar är livsfarliga, ber du då inte han styrka sitt påstående?

Jag är kärnfysiker, jag vet att dagens västerländska reaktorer inte kan orsaka en katastrof. Jag vet att morgondagens generation 3 och 4 reaktorer inte kan orsaka en katastrof. Jag kan förklara varför det är så om du vill veta. Men när du säger åt mig att kärnkraft är farlig, men du kan inte förklara varför, då får du inte direkt någon trovärdighet av mig. Då verkar det snarare som att du lider av förutfattade meningar om kärnkraft.


Kärnkraft och framtiden.

Du skrev
?det är väldigt djärvt att förutsätta att alla nuvarande kärnkraftsnationer under de närmaste seklerna eller ens decennierna kommer att vara stabila demokratier med ordnad ekonomi och tillräcklig teknologisk kunskap för att hantera problem som kan uppstå vid kärnkraftverk, mellanlager eller slutförvaring, för att inte tala om kopplingen mellan kärnkraft och kärnvapen. Detta gör mig mycket orolig. Kan du garantera att ekonomisk depression och politisk oro hör till det förflutna och aldrig mer kommer att inträffa i länder med kärnkraft?

Nej det kan jag inte garantera. Men kan du garantera att en kärnkraftsavveckling kommer innebära att inget land i framtiden kommer skaffa sig kärnvapen?

När det gäller teknologisk kunskap ect. Det är vårt moraliska ansvar som rik nation att utveckla kärntekniken till den nivå att den är naturlagsstyrd så inga mekaniska säkerhetssystem behövs, att bränslecykeln är profileringsfri och att det inte uppstår något avfall som kräver tusentals år med förvaring. Dessa 3 mål kan och kommer uppnås med generation 3 reaktorerna som lanseras runt 2020.
Sedan är det vårt ansvar att exportera denna tekniken så att fattiga länder inte försöker bygga farlig teknik på egen hand. Det är endast så vi löser problemen.

Att sticka huvudet i sanden och låtsas som att kärnkraft inte existerar löser inga problem. Det skapar istället större problem.


Kärnkraft och terrorister.

Du frågade om jag kan garantera att reaktorer är terrorist och sabotage säkra. Jo det kan jag. Det finns inget rimligt sätt som terrorister kan orsaka en katastrof i ett kärnkraftverk. De kan flyga in ett flygplan i reaktorinneslutningsbyggnaden och den står pall. De kan kapa hela kraftverket och det enda de kan göra då är att haverera reaktorerna. Men de kan inte orsaka en storskalig spridning av radioaktiva ämnen. De kan inte få reaktorerna att explodera som tjernobyl. Därför oroar jag mig inte alls för att terrorister ska attackera kraftverken. Det finns inte något särskillt de kan göra.

Kärnkraft motverkar förnyelsebar energi.

Detta påstående måste styrkas. Ett sätt vore ju att visa att länder med mycket kärnkraft även har lite förnyelsebar energi eller vice versa. Fast verkligheten är rakat motsatsen!
http://www.manicore.com/anglais/documentation_a/research_energy.html
De länder med mycket kärnkraft har även mycket förnyelsebar energi.

Mer pengar innebär inte större genombrott direkt Om vi stryper kärnteknik forskning så kommer inte alla de talanger som håller på med kärnteknik att hoppa över till förnyelsebar teknik eller vice versa. Alla alternativ ska utvecklas och all forskning ska vara möjlig att bedrivas. Endast så görs framsteg.

Jag ber dig bara visa på en ekonomisk studie som klart visar att kärnteknik står ivägen ekonomiskt för förnyelsebar energi. Om du inte har en sådan så måste jag anta att du helt enkelt upprepar en gammal och trött myt.

Biobränslen.

Jag har några frågor om biobränslen och vill veta SNF's ställning.

Hur mycket skog måste huggas ner för att ersätta all kärnkraft?
Hur mycket fler transporter blir det för att transportra de hundratusentals tonnen av biomassa varje dag till kraftverken?
Hur mycket utsläpp blir det av alla dessa långtradare?
Hur många fler trafikoffer blir det?
Hur mycket gödningsmedel måste spridas i skogen?
Hur påverkar det Östersjön?
Hur påverkar det mångfaldet i våra skogar?
Hur kommer en större förbrukning av etanol påverka matprisern i tredje världen?
Hur kommer det påverka matpriserna i europa?

Fordonsbränslen.
Stude på studie har visat att biobränslen har en EROEI på 1-2, kanske till och med mindre än 1. Vilket givetvis gör det ohållbart för dagens samhälle. Hur föreslår SNF att vi löser transportproblemet då vi går bort från fossila bränslen. Flytande biobränslen är mest troligt en återvändsgränd oavsett hur tekniken utvecklas. Jag har för mig att jag även läst eran ordförande säga att flytande biobränslen är meningslöst långsiktigt.

Då antar jag att vi måste välja antingen litium-jon batterier eller vätebränsleceller. Förmodligen det förstnämnda eftersom det sker så stora energiförluster vid vätgasproduktion och bränslecellerna kräver sällsynta metaller vilket gör det orimligt dyrt.

Om det blir det förstnämda så inser vi att vi i sverige måste utöka vår elproduktion med storleksordning runt 100TWh/år, dvs mer än all kärnkraft vi har idag. Hur ska vi åstakomma denna ökningen av elproduktion samtidigt som vi avvecklar kärnkraften? Eller anser SNF att det är bättre att behålla bensin bara vi blir kvitt kärnkraften?


IPCC's rapport

Du hävdar att det jag säger om en fördubbling av kärnkraft inte finns med i IPCC's rapport. Men då har du inte gått genom siffrorna på egen hand. Rapporten säger att kärnkraftens andel av elproduktionen kommer öka från 16% idag till 18% 2030. Men eftersom totala elförbrukningen ökar så kommer det innebära en fördubbling av kärnkraften. Läs denna länken där jag översiktligt går igenom siffrorna.
http://gronarealisten.blogg.se/2007/may/ipccs-nya-rapport.html

Sen får man inte glömma att IPCC är starkt påverkad av politiska krafter i ett politiskt klimat där Frankrike är enda inflytelserika landet som öppet förespråkar kärnkraft. Att tala varmt om kärnkraft är inte välkommet där. För kärnkraften har en långt större potential än vad som framgår av IPCC.


Lösningar på problemen.

De problem som du säger finns kan summeras som

Avfallen
Driftsäkerhet
Kärnvapen

Alla de 3 problem har lösningar. Jag kan gå in på detaljer om du verkligen är villig att läsa det med ett öppet sinne. Men ger endast ett enkelt exempel nu.

Problemen med både avfallet och kärnvapen beror på att tungmetaller av aktinidgruppen byggs upp under drift. Plutonium, americium, neptunium ect. Men om man byter bränsle från uran till torium eller mixar uran med thorium så kommer en betydligt mindre mängd aktinider byggas upp, den lilla mängd plutonium som byggs upp kommer dessutom ha en väldigt olämpligare isotopsammansättning för vapenändamål(det har även plutonium från dagens civil kärnkraft, fast det kommer bli ännu mer förstärkt). Man kan driva dagens reaktorer med en bränslemix där upp emot 70% av bränslet är torium och resten uran. På det sättet kan man lösa vapenproblemet och en stor del av avfallsproblemet.

Det är bara ett sätt att lösa det på. Det finns många andra, tex.

Bränna allt plutonium i snabba neutorn reaktorer
Designa bränslecykeln så plutonium aldrig separeras före bränning.
Blanda ner isotoper som gör avfallet ohanterligt ur vapensynpunkt.


Osv. Lösningarna finns och är nära att implementeras. Huvudsaken är att vi kan bli kvitt att avfall som kräver långvarig förvaring och allt vapenmaterial. Tekniken finns redan eller utvecklas. Det gäller mest att storskaligt bygga ut den, vilket kan börja ske efter 2020 ungefär. Då kan vi även bli kvitt det avfall som du idag tycker är en moralisk börda, Är det inte då bättre moralist sett att vänta till tekniken finns, att utveckla tekniken och att sen bli av med problemet ordentligt?

Har du någonsin försökt sätta dig in i alla dessa sätten att lösa problemen. Eller är du så fokuserad på problemen att du inte vill höra något om lösningarna? Om du vill ha mer detaljer så förklarar jag gärna mer ingående för dig både vad problemen egentligen är och hur man kan lösa dom.

Tack iallafall för ett civiliserat svar och jag hoppas mitt svar inte väckr någon anstöt. Jag måste dock säga att det verkar som du ser på kärnkraft med skygglappar på, speciellt då du själv erkänner att du inte förstår kärntekniken. Men ändå vill du svartmåla den.
Är inte det mest etiskt och moraliskt riktiga att se till att lösningar på klimat och miljöproblemen. Även om de lösningarna finns inom ny kärnteknik?
Målar du inte in dig i ett hörn om du blankt förnekar att teknikutveckling kan innebära en lösning på de problem kärntekniken har?

Vänliga hälsningar
Johan Simu


Jarlövs svar till mig

Hej Johan!

 

Tack för ditt mail.

Jag ska besvara dina frågor i tur och ordning.

 

Urantillgångarna

Jag hävdar att uranet bara räcker ca 50-80 år med dagens förbrukning. Dina länkar visar på samma resultat. Helt riktigt handlar det om dagens priser, men eftersom kärnkraften redan idag säljs till ett pris som inte på långa vägar motsvarar dess kostnad, så är det mycket osannolikt att den kan bära ännu större kostnader utan ytterligare betydande subventioner. Naturskyddsföreningen anser att högre kostnad än idag bör tas ut redan nu för kärnkraftsel för att bekosta avfallshanteringen. Kärnkraftsindustrin anser sig t ex inte ha råd att undersöka alternativ till KBS3 som slutförvar, trots att mycket stora osäkerheter finns när det gäller den metoden. (Framkom bl a tydligt vid KASAM-seminarium i Stockholm 14-15 mars i år.)

 

Vi har inte råd att pumpa in mer pengar i kärnkraften. Samhällets resurser idag behövs till utvecklingen av förnybara energikällor som vindkraft, solenergi och biobränslen. Också vågkraft kan ha en potential som vi idag bara kan ana. Det som skiljer sådana satsningar från investeringar i kärnkraft är att varje krona som används kommer inte bara en eller ett par generationer till godo utan är till nytta för all framtid. Kärnkraftssatsningar skapar däremot problem för allt levande på jorden långt efter det att nyttan tagit slut. Det är därför ett märkligt påstående som kärnkraftsförespråkarna brukar föra fram med moraliskt darr på rösten: ?Vi måste sätta ner foten och bestämma oss för KBS3- metoden för vår generation är skyldig att ta hand om det avfall vår energianvändning har åstadkommit?. Det är nämligen just det man inte gör om man bestämmer sig för att satsa på en så osäker metod på platser, vars viktigaste fördel är att invånarna där blivit så beroende av kärnkraftsjobb så de tar emot vad som helst. Det handlar om avfall som ska hållas avskilt från allt liv under mer än hundra tusen år. Självklart ska vi ta hand om det på bästa tänkbara sätt. Och självklart ska den kostnaden belasta kärnkraftselen.

 

Att kärnkraftsintressenterna skriver upp urantillgångarna och spekulerar i förekomster som idag inte är brytvärda är bara följdriktigt och en parallell till den taktik oljeintressenterna bedrivit under några decennier, men som nu börjar avslöjas. (Se t ex Olja av Gunnar Lindstedt och Till sista droppen av Jeremy Leggett.) Kärnkraftsindustrins önskan att ersätta oljeberoendet med ökat kärnkraftsberoende är bara ett sätt att föra in mänskligheten i en ny återvändsgränd. Låt oss i stället dra lärdom och en gång för alla satsa på de hållbara lösningarna.

 

Olyckor och katastrofer

Beträffande mina kunskaper om kärnenergi och neutronmoderatorer mm erkänner jag villigt att de inte är fullständiga. Däremot kan jag tillräckligt med historia för att inse att det är väldigt djärvt att förutsätta att alla nuvarande kärnkraftsnationer under de närmaste seklerna eller ens decennierna kommer att vara stabila demokratier med ordnad ekonomi och tillräcklig teknologisk kunskap för att hantera problem som kan uppstå vid kärnkraftverk, mellanlager eller slutförvaring, för att inte tala om kopplingen mellan kärnkraft och kärnvapen. Detta gör mig mycket orolig. Kan du garantera att ekonomisk depression och politisk oro hör till det förflutna och aldrig mer kommer att inträffa i länder med kärnkraft? Terrorhandlingar och sabotage hör också till scenarier som inte kan uteslutas. Detta sammantaget gör att jag inte kan se något gott i att fortsätta använda och utveckla kärnkraften, varken i Sverige eller i andra länder. Alla tycks t ex vara överens om att atomkraft i Iran utgör ett atomvapenhot. Vilka garantier finns för att kärnkraft i andra länder aldrig kommer att utgöra ett sådant hot?

 

Koldioxidutsläpp

En kärnkraftsavveckling kommer inte att leda till högre koldioxidutsläpp om vi använder den potential som finns i form av hushållning och effektiviseringar, samt förnybara energislag, därom är energisystemforskare överlag överens. Med en målmedveten inriktning på hållbar utveckling kan vi klara både energi- och klimatutmaningarna.

 

Andel av världens energiproduktion

Att den förnyelsebara energin idag står för en mindre andel av världens energiproduktion än kärnkraft är ingen anledning att bygga ut kärnkraften på bekostnad av förnybara energislag. Kärnkraften är ju en tillfällig, ohållbar energiform medan de förnybara energikällorna är eviga. Det är också ett bedrägligt sätt att räkna eftersom maten ? växterna och djuren - som är energi åt den mänskliga muskelkraften, inte är medräknad. Du glömmer förstås också biobränslen i din redovisning. Utan solenergin och fotosyntesen finns inget liv. Detta ger också perspektiv åt Tjernobylkatastrofen. Inte bara direkta dödsoffer utan också enorma arealer av förgiftad, obrukbar mark blev följden.

 

När det gäller potentialen i förnybara energislag så är den enormt stor. El från vindkraft i Tyskland är enligt nya siffror i storleksordningen 30 TWh, snart i samma storlek som hälften av den svenska kärnkraftselen. I Portugal var utbyggnaden av vindkraft större under 2006 än den samlade svenska utbyggnaden hittills.

 

Ditt påstående om IPCC och kärnkraft finns inte i senaste IPCC-rapporten. Däremot pekar IPPC på en kärnkraftsandel av den globala elproduktionen år 2030 (vid CO2e-priser 50 USD/t) på 18 procent, ?but safety, weapons proliferation and waste remain as constraints?, precis som jag skriver. Angående förnybar elproduktion anger IPCC 30-35 procent ( SPMWGIII, FAR, sid. 18), dvs dubbelt så mycket som för kärnkraftselen!

 

Dödsfall orsakade av biobränslen

Dödsfall på grund av utsläpp av cancerogena ämnen och sot från biobränslen måste naturligtvis minimeras på samma sätt som dödsfall i trafiken och i annan mänsklig verksamhet. I det avseendet har jag större tilltro till möjligheterna att genom teknisk utveckling åstadkomma acceptabla lösningar än till möjligheterna att förvara utbränt kärnbränsle på absolut säkert sätt i hundra tusen år. Du bortser från den mycket stora potential som finns att minska utsläppen av partiklar och VOC med moderna förbränningspannor.

 

Konsekvenser av uranbrytning

När det gäller uranbrytning finns det många vittnesbörd från andra håll som talar om förgiftade vatten och skador på människor och djur. Vid Urangruvan i Wismut i forna Östttyskland som var i bruk 1946-1990 har t ex över 7000 människor dött av lungcancer, mer än 5000 av dessa har erkänts som strålningsoffer. Saneringen av gruvområdet har kostat 6 miljarder Euro (Artikel i Dagens Samhälle 3/2007 av Valter Mutt och Yvonne Ruwaida + många artiklar på tyska websidor om Wismut).

 

Ett bredare perspektiv

När det gäller kärnkraft är tekniken bara en delfråga. Jag kommer därför inte att ägna tid åt att detaljgranska dina länkar och ta fram referenser som motsäger dem. Det finns en lång rad synnerligen kompetenta energiforskare som på goda grunder menar att kärnkraften ska avvecklas, och som dessutom har visat att det är fullt möjligt. Jag hyser gott förtroende för dem. Men i grunden är användningen av tekniken, konsekvenserna och riskbedömningarna frågor av samhällsvetenskaplig och etisk karaktär. Ja, kärnkraft är faktiskt en fråga om moral. Det finns nog inget argument som skulle kunna få mig att acceptera ett beteende där en eller ett par generationer av människor tar för sig av resurser på ett sätt som inte bara utarmar jorden utan också förstör och förgiftar den för de efterkommande. Kärnkraften är det främsta exemplet på ett sådant beteende.

 

Som vice ordförande i Naturskyddsföreningen ser jag det som en viktig uppgift att arbeta för att det samhälle vi lämnar efter oss inte är sämre utan bättre än det vi själva lever i.

 

Bästa hälsningar

Lena Jarlöv

 

 

 

 

 


IPCC's nya rapport

IPCC har nu publicerat sin strategi för att motverka klimatförändringar här
http://www.ipcc.ch/SPM040507.pdf
Går att läsa om på dn
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15351507.asp

De räknar med att kärnkraft kan stå för 18% av elproduktionen 2030, jämnfört med 16% idag. Medans förnyelsebara källor ska stå för 30-35% av elproduktionen 2030 jämnfört med 18% idag.

El konsumptionen idag ligger på runt 15 000 miljarder kWh/år, den tros ligga på 30 000 miljarder kWh/år 2030 enligt DOE
http://www.eia.doe.gov/oiaf/ieo/figure_55.html Jag vet inte vilken elkonsumption IPCC räknar med 2030.

image63

Idag producerar förnyelsebara energikällor 2 700 miljarder kWh och kärnkraft 2 400 miljarder kWh. 18% respektive 16%.

År 2030 kommer enligt IPCC kärnkraft producera 5400 kWh och förnyelsebara energikällor 10 500 kWh.
Det betyder att de förutspår en ökning av förnyelsebar elproduktion motsvarande 7 800 miljarder kWh/år och en ökning av kärnkraft med 3000 miljarder kWh.

En ny reaktor typ EPR kan producera runt 10TWh/år eller 10 miljarder kWh/år om man pessimistiskt antar att reaktorn bara producerar el 75% av året. Eftersom den mesta kärnkraften håller på att bli gammal så kan vi säga att det innebär att lite över hälften av alla reaktorer vi har idag kommer stängas och ersättas med nya fram till 2030.

Det innebär att vi totalt måste bygga nya reaktorer med en elproduktion på cirka 4400 miljarder kWh fram till 2030. Det blir med andra ord ungefär 440 nya reaktorer av EPR storlek. Då kommer vi ha totalt sett runt 600 reaktorer i världen år 2030 jämnfört med 440 idag. De blir alltså runt 19 reaktorer per år som ska byggas för att uppfylla IPCC's prognos.

Som jämnförelse. 1966 så börjades bygget av den första riktiga reaktorn i sverige och den sista stod färdigbyggd 1985. Lilla sverige byggde alltså 12 reaktorer på 19 år utan problem. USA byggde mer än 100 reaktorer mellan 1960 fram till 1979.

Kärnkraft kan nog med nog stort initiativ nå upp till 30% av världens elproduktion till 2030. Det hade inneburit runt 800 nya reaktorer fram till 2030. Eller 36 nya per år.

Ibland är journalister lite för vetenskapligt fumliga

image89

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_15534850.asp

Det är jäkligt positivt att Norge funderar på kärnkraft, speciellt om de kan vara ledande i Thorium teknik! Om Norge spelar sina kort väl kommer de tjäna feta pengar på sina Thorium resurser och även hjälpa till att utveckla emissionsfri energiteknik som är både bra för miljö och klimat. Precis som vi Sverige kan göra med våra uran resurser och vår kärnteknik. Förhoppningsvis är Norskarna lite mer rationella än oss Svenskar.

Här i Sverige behöver bara valfri ekofanatiker skrika "strålning, strålning, spring för livet vi kommer alla bli mutanter". Då springer var man in i hem och stuga och försöker skydda sina barn från strålningsmonstret.
Synd att det inte ligger någon sanning alls i vad ekofanatikerna säger. Jag hade gärna blivit en mutant, lite coola x-men superkrafter hade inte suttit fel! Det finns en hel del mer eller mindre perverterade saker jag hade kunnat hitta på ifall jag kan bli osynlig.....Men tillbaka till artikeln.

Några uppenbara fel i artikeln stör mig.

Ett citat.

"Torium är inte bara mindre radioaktivt än uran, det har också en betydligt kortare halveringstid. Det minskar avfallsproblemet."

Detta är lite väll dumt påstående. Det är ungefär lika logiskt som att säga att "en moppe är inte bara söligare än en bil, den når också sin destination fortare".

Precis som färdtid och hastighet är omvänt proportioneliga så är radioaktivitet och halveringstid omvänt proportioneliga. Dvs kortare halveringstid innebär högre aktivitet och vice versa. Thorium är mindre radioaktivt än uran eftersom det har längre halveringstid! 14 miljarder år för Thorium-232 medans Uran-238 har 4,5 miljarder år.

Tyvär så tror ju folk att lång halveringstid innebär ett problem. Det är inte sant. Det är de isotoper med medellång halveringstid som är ett problem. Runt 10 000-100 000 år. Dessa har en halveringstid kort nog för att vara högaktiva, men lång nog för att vara ett förvaringsproblem. Uran och Thorium med en halveringstid på flera miljarder år är inte ett problem just för att den långa halveringstiden innebär att de har jävligt låg aktivitet.

Ett annat fel i det citatet är att Thoriums halveringstid inte har något som helst att göra med att avfallet från en Thorium reaktor blir mindre problematiskt. Det är däremot sant att avfallsproblemet är mindre med Thorium reaktorer, detta av två anledningar.

Det som gör avfall från en uranreaktor så långlivat är att en isotop av Uran, Uran 238, fångar in neutroner och sen genom beta sönderfall omvandlas till Plutonium-239. Plutoniumet i sin tur fånga in en neutron och betasönderfalla till Americium osv. Problemet är att de Americium och Plutoniumisotoper som skapas har medellånga halveringstider på tusentalet år.

I en Thoriumreaktor så är bränslet Thorium-232. Dessa kärnor fångar en neutron och transmuteras till Uran-233. U-233 klyvs i sin tur och producerar energi, Th-232 kan nämligen inte klyvas direkt. Eftersom Th-232 är en lättare kärna än U-238 så kommer det inte byggas upp särskilt mycket tunga aktinider som Plutonium och Americium.

Den andra anledning är att en Thorium reaktor använder bränslet mycket effektivare. Mindre mängd Thorium går åt för att producera en kWh jämnfört med Uran. I en Uranreaktor så klyver vi bara runt 3% av Uranet i bränslet, i en Thoriumreaktor däremot så kan teoretiskt sett allt Thorium transmuteras och klyvas. Detta gör uppenbarligen att vi får mindre mängd avfall per producerad energienhet.

Thorium har även den fördelen att inget vapenmaterial produceras. U-233 kan användas i kärnvapen men det är  mycket besvärligt eftersom det också kommer innehålla U-232, U-232 sönderfallskedjan innehåller starka gammastrålare. USA experimenterade med U-233 vapen men övergav det fort. Genom att blanda in vissa ämnen i Thoriumbränslet så kommer det bli obrukbart som vapenmaterial.

Det finns till på köpet mycket mer Thorium än uran. Så Thorium är givetvis mycket intressant för kärnenergi. Men det är även värt att nämna att avfallet från uankraftverk inte är ett problem enbart pga uranet, det är ett problem eftersom dagens lättvattenreaktorer är oeffektiva. Med nya reaktorer kommer avfallsproblemet reduceras dramatiskt eftersom man kommer kunna klyva de långlivade aktiniderna och få ut energi från dom.

Innan någon besserwisser kommenterar så vet jag förövrigt mycket väl att man stavar Torium utan h på svenska. Men jag gillar den engelska stavningen!

Energi frigör mänsklighetens potential.

image88


En sak som skrämmer mig väldigt i dagens debatter är hur ekofanatiker försöker framställa energikonsumption som en stor synd. Något skamligt, skadligt och förkastligt. De kanske inte säger det rakt ut med de orden, men de gör verkligen allt för att trycka på energibesparingshysterin och även våra politiker faller för denna idioti.

Sanningen är att energi frigör mänsklighetens latenta potential. Desto större mängder energi mänskligheten har tillgång till, desto större saker kan vi åstakomma, desto bättre blir våra liv. Energi utrotar fattigdom, förintar sjukdomar. Energi utvecklar och utbildar oss. Energi är det som gör oss till de vi är idag och vi har utvecklats hit under en väldigt lång tid.

Det första stora steget mänskligheten tog var när vi lärde oss utnyttja energin i vanlig eld. Vi lärde oss av naturen att det är möjligt att bryta simpla kemiska bidningar och därmed få värme och förmåga att laga mat. Det gjorde det möjligt för oss utvidgas, kolonisera alla områden på vår jord med mindre fördelaktigt klimat. Utan denna enkla upptäckt vore vi ännu förpassade till afrikas jungler och stäpper, alltid på vakt med svält, sjukdommar och lidande bakom varje hörn.

Med tiden så utvecklade vi denna förmågan, vi hittade nya saker vi kan elda. Vi började med denna energins hjälp smida saker, vi byggde upp samhällen, allt i den kemiska lågans tecken. Sakta men säkert växte byar till kungadömmen, kungadömmen växte till länder. Den tillgängliga energin gjorde att vissa kunde fokusera på annat än ren överlevnad. Vi började utveckla konst, vetenskap, litteratur. Sakta men säkert började civilisationen växa fram.

Nästa stora genombrott kom när vi upptäckte hur man kan omvandla den kemiska energin till mekaniskt arbete, ångmaskinen. På ett ögonblick så sveptes all gammal teknik under mattan. Segelfartyg blev a thing of the past, gruvbryning revolutionerades. Hela samhällen lyftes upp i industrialisationens tecken. Vi människor började lära oss att utnyttja energikällor med högre energitäthet än den simpla veden. Kol och olja tryckte fram utvecklingen. Allt fler människor kan använda sina intellekt till annat än ren överlevnad. Medicin och vetenskap revolutioneras, sjukdommar börjar utrotas. Allt fler lever allt längre.

Sen kom förbränningsmotorn. Att transportera både människor, boskap och produkter blev helt plöstligt väldigt enkelt. Oljan revolutionerade allt. Ångmaskiner sveptes åt sidan.  Vi kan handla allt vi behöver i affärer, vi behöver aldrig oroa oss för svält eller kyla. Den teknologiska revolutionen får verkligt grepp. Ingen lämnas opåverkad. Vi upptäcker också hur vi kan omvandla mekanisk energi till elektrisk energi. Helt plötsligt kan energi transporteras genom ledningar till varje hus och hem.

Men allt detta drivs ännu av att bryta primitiva kemiska bidningar. Trots allt utveckling så är vi ännu fast vid att elda upp saker för att få energi.

Men sen den 17 december 1938 upptäcker Otto Hahn och Fritz Strassmann något helt nytt. De upptäcker att atomkärnor kan klyvas. Lisa Meitner kommer snart på hur det fungerar och det dröjer inte länge innan alla begåvade vetenskapsmänn inser dess potential. För första gången i mänsklighetens historia så kan vi utvinna energi som inte är kemisk i sin natur. Vi kan utnyttja samma energikälla som driver stärnorna. 
Nästa steg på energiskalan närmar sig. En energikälla med en miljon gånger så hög energitäthet som olja och kol. Dörren till det riktiga högenergi samhället öppnas på glänt.

Nu 70 år efter den upptäckten så har vi inte lyckats öppna dörren något mer. Vi förlitar oss ännu till största delen på kemisk förbränning. Vi har inte vågat ta det fulla klivet in i högenergi samhället med allt det innebär. Den ultimata realisationen av mänsklighetens potential.

Det är därför dagens energibesparings hyster är så destruktiv. Vi är så nära att ta det sista klivet. Fusion står och väntar bakom horisonten, fissionen är här och väl utvecklad. Vi har potentialen och möjligheten att förpassa primitiv kemisk förbränning till historien. Nästa energi revolution är på väg.

Energi i sig är inte något negativt, att förbruka stora mängder energi är inte skadligt!

Energi är det vi behöver mest, energin är det som gör det möjligt att tillverka mediciner, att utveckla nya tekniker, att föra mat till våra bord. De rikedommar vi lever med idag är helt tack vare stora mängder billig energi. Vi kan inte backa ifrån det. Energin är det enda som blir värt mer ju mer man har av det!
Det som krävs är att vi börjar producera energin på ett sätt som är ekologiskt hållbart och att vi producera den i enorma mängder. Sen kan vi konsumera obegränsade mängder energi utan att det kommer föra med sig några problem.

Allt är möjligt om vi har nog med energi. En tiodubbling av vår nuvarande energiproduktion skulle föra med sig fantastiska saker. Vi kan börja förinta miljögifter genom att plocka isär molekyler, vi kommer kunna producera vad vi än behöver vi kanske kan börja göra nuvarande öknar bördiga genom massiva projekt för att avsalta vatten.
 Den utlimata målet att för evigt försäkra sig om människorasens överlevnad  kan realiseras genom att rymdfart blir något enkelt.
 
Datorkraft, nanoteknik, billig energi, nya mediciner, total kontroll över våra biologiska förutsättningar. Vi kan förse alla människor med mat, fattigdom kommer försvinna. Allt är inom räckhåll. De nästkommande 50-100 åren kommer totalt revolutionera mänskligheten. Teknik och biologi kommer integreras i en symbios. Sjukdomar, handikapp, kanske till och med självaste åldrandet, kan botas. Men dit kommer vi inte genom att försöka vända utvecklingen, dit kommer vi inte genom att försöka göra det smutsigt att använda energi.

Mänsklighetens potential är utan gränser, bara vi har energin som krävs för att realisera den! Varje gång vi hittat en ny energikälla så har samhället revolutioneras. Nu väntar den fullständiga realisationen av kärnenergins potential. Energieffektiviseringa är bra, men inte ett mål i sig. Det stora målet är att öka energin till var och varenda individ på denna jord.

Kanske dags att skaffa ny dator

image86



Under mina högstadiedagar så var ett spel orsaken till enorma telefonräkningar. Starcraft! Jag kan nog inte räkna alla timmar jag och två goda vänner spenderade på battle.net. Jag vet iallafall att spelandet kostade minst 800 kronor i månaden, detta var nämligen på stenåldern före bredband var vardagsmat. 33.6 kilobaud modem var allt jag var välsignad med. Men kul var det.

Ett annat spel som tog upp min tid var fallout 2. Detta dock singelplayer så det var lite snällare mot mina föräldras ekonomi.

image87


Dessa två spel, Fallout och Starcraft, är utan tvekan exempel på den finaste underhållningen som existerar. Starcraft är utan tvekan ett av de bästa strategispelen någonsin, endast Total Annihilation är bättre rent spelmässigt. Men eftersom Starcraft hade så överlägset bra multiplayer stöd i Battle.net så var det inte ens en rättvis match. Starcraft var bäst helt enkelt. 3 olika och helt unika raser, men ändå så väl balanserade att ingen ras har övertag över de andra. Inget annat strategispel har lyckats med det. Varken för eller efter.

Och så Fallout. Inget multiplayer alls. Men det bästa rollspelet som någonsin gjorts. Istället för all löjlig fantasy,  med alver som springer runt och dvärgas som dricker öl så var detta en lite mer vuxen värld. Inge magi, inge svammel. Bara stora jävla feta vapen i en värld ödelagd av tredje världskriget. Radioaktivitet, mutanter, horor, slavhandlare, maffia. En värld där man verkligen kunde spela som en elak jävul eller som en ängel. Allt med en 50 tals känsla, eller snarare hela världen är baserad på den känsla som sci fi hade på 50 talet med en stor dos Max Max inslängt. Klockrent koncept och suveränt spel.

Varför denna nostalgitripp tillbaka till spelens värld? Jo det är nämligen så att både Fallout 3 och Starcraft 2 är under utveckling! Uppföljare som jag längtat efter väldigt länge trots att jag knappt spelar något alls nuförtiden. Jag får hoppas och be att dessa två spel kan fungera på min skrotiga gammla dator. Eller så får jag spara pengar och fixa en ny, för dessa två spelen måste jag ha. Fallout 3 kommer iallafall även släppas till Xbox360 så det är en liten tröst. Men vill jag njuta av Starcraft 2 blir det nog att öppna den tunna plånboken.

Om 16 dagar släpps en trailer för Fallout 3. Det ska bli jäkligt intressant att se. Risken är nog att varken Fallout 3 eller Starcraft 2 kommer kunna leva upp till standarden deras föregångar satt. Enbart ny och snygg grafik gör inte ett spel bra.

http://fallout.bethsoft.com/

http://www.starcraft2.com/

Mail till Jarlöv och andra styrelsemedlemmar i SNF

Ska bli intressant att se om jag får något svar. Eftersom Jarlöv vägrar besvara min kritik på debattsidorna i tidningar så bestämde jag mig för att maila henne direkt. Förmodligen kommer hon väll försöka dansa undan det hela igen.

image85


 Käre Jarlöv.

Jag skickar detta brev till dig och bifogar det till några andra SNF styrelsemedlemmar på grund av din nuvarande tidningskampanj mot kärnkraft. En kampanj som tyvär bygger på överdrifter och felaktigheter.

Som en representant för en så pass stor miljöförening som SNF så borde du vara mer noggran med de påståenden du går ut med. Du säger tex att uran snart kommer ta slut inom 50-80 år. men det finns inte något stöd för det någonstans i litteraturen. Inte från IAEA, inte från NEA, inte från IEA, inte från SKI eller någon annan organisation som har intresse för uran.

Det uran som tar slut om 50-80 år är det som är brytbart med dagens priser. Men det framgår klart och tydligt av IAEA's och NEA's red book- uranium resources and demand att förutom de billiga resurserna så finns det en faktor 8-10 gånger så mycket uran i fosfater som blir brytbart om marknadspriset stiger till ungefär 3-5 ggr dagens prisnivå. mer kan du tex läsa här.
http://www.nea.fr/html/general/press/2006/redbook/red_book_questions_and_answers.pdf
Låt mig citera
"There are also considerable other resources, labelled "unconventional", including uranium associated with phosphate deposits. These could lengthen the time that nuclear energy could supply energy demand using current technologies to more than 600 years. Further, deployment of advanced reactor and fuel cycle technologies could multiply all these numbers by a factor of at least 30. "

En sådan prisökning på uran leder bara till några öre högre elproduktionspriser.

Dessutom blir uranet från havsvatten ekonomiskt att utvinna till de priserna. Om den processen kan du läsa här.
http://npc.sarov.ru/english/digest/132004/appendix8.html
Eftersom metoderna redan utvecklats och testats av JAERI i japan så är det varken spekulativt eller orimligt.

För övrigt så antyder du att en tjernobylliknande olyckan kan ske i Sverige. Då måste jag fråga om du känner till något alls om grundläggande kärnfysik? Förstår du hur en reaktor fungerar? Rollen neutronmoderatorn spelar och skillnaden mellan olika moderatorer? Fissions och absorptions tvärsnittens beroende av neutronenergier? Om man förstår de 3 saker så förstår man även varför det är fysiskt omöjligt(inte bara osannolikt) för ett svenskt tjernobyl att ske.
Läs tex denna länken under säkerhet.
http://www.neutron.kth.se/transmutation/swedish_perspective/index.htm
Eller mitt blogginlägg om just detta
http://gronarealisten.blogg.se/2007/march/karnkraftvantande-katastrof-eller.html

Det finns med andra ord gott om garantier för att en katastrofal olycka aldrig kan ske i sverige. Det är för övrigt bara se på säkerheten hos västerländska reaktorer. Över 50 år med civil energiproduktion och inte en enda olycka som lett till strålningsrelaterade dödsfall eller skador bland allmänheten. Inte ens TMI(Harrisburg) hade någon enda negativ konsekvens för omgivningen. Ingen annan industri har en säkerhetsstandard som ens kan komma i närheten av det. Det kan du inte förneka.
Inte ens tjernobyl hade de katastrofala konsekvenser som ni vill hävda. Det dör mer personer årligen i EU på grund av biobränslen än de som dött av tjernobyl hittils.
http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1239_web.pdf

För övrigt så skulle en kärnkraftsavveckling rimligtvis leda till högre koldioxidutsläpp eftersom alternativen släpper ut mer co2 än kärnkraft. Det framgår bland annat av ExternE och av vattenfalls livscykelanalys med flera. http://www.externe.info/
http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/Gemeinsame_Inhalte/DOCUMENT/196015vatt/595622milj/P0282331.pdf

En totalt försummbar ökningen givetvis, det erkänner jag villigt. Men det är fel att säga att en avveckling inte leder till en ökning av utsläppen.

Du säger att kärnkraft endast står för 6% av världens energiproduktion och därmed är marginell. Men solkraft och vindkraft står tillsammans enbart för 0.1% av världens energiproduktion, hur marginellt och meningslöst är isåfall inte sol och vindkraft enligt din logik? Faktum är att IPCC senaste rapport innebär en fördubbling av antalet reaktorer fram till 2030. Enbart kina planerar att bygga ut sin kärnkrafts kapacitet med 300GW fram till 2050. Vi har inte ens skrapat på ytan av vad kärnkraft kan åstakomma. 

Och sen vill jag ställa frågan till dig personligen som du blankt vägrar besvara i tidningar. Det finns en väldigt reell risk att biobränslen orsakar flertalet dödsfall på grund av utsläpp av cancerogena ämnen och sot. http://www.analys.se/lankar/bkgr/bkgr5-96.pdf
http://www.analys.se/lankar/bkgr/bkgr1-01.pdf
Det innebär att om ringhals ersätts med biobränslen så kommer 300 personer dö årligen pågrund av luftföroreningar. Ingen dör däremot på grund av ringhals. Är du och SNF villig att ta ansvar för de dödsfallen årligen? Väger den reella risken med biobränslen lättare än den extremt hypotetiska risken med kärnkraft?

Du säger för övrigt att uranbrytning är smutsigt och hälsovådligt. Men det finns studie efter studie som visar att uranbrytning endast innebär en extra dos på mikrosievert nivå till samhällen runt urangruvor. Du kanske inte är bekant med hur man mäter stråldoser. Men det vi får i oss från naturlig bakgrundsstrålning och naturligt radon uppgår till 4-5 millisievert. Extra dosen från uranbrytningen motsvarar alltså inte ens en dags bakgrundsstrålning. Att påstå att det innebär en hälsofara är förnuftsvidrigt och felaktigt.
Detta kan du läsa om bland annat på kanadensiska hälsovårdsmyndigheten, australiensiska hälsåvordsmyndigheten och många olika strålskyddsjournaler. Läs tex 
R.A. Akber et al Radiat Prot Dosimetry, Dec 1992; 45: 137 - 140
http://www.environment.gov.au/ssd/uranium-mining/outcomes/human-health/public.html
De doser som gruvarberate får är långt under den 20mSv gräns som råder.
http://www.hc-sc.gc.ca/ewh-semt/alt_formats/hecs-sesc/pdf/pubs/occup-travail/radiation/regist/2005-report-rapport_e.pdf

Jag hoppas du läser länkarna ovan med ett öppet sinne och att du besvarar mitt mail, det reflekterar inte väl över SNF om dess vice ordförande helt ignorerar god vetenskap. Vi i MFK vill precis samma sak som ni i SNF. En ren miljö och gott klimat som vi kan lämna över till våra efterkommande.

Det jag vill avsluta med är att fråga vad för referenser du har för dina påståenden. Som före detta forskare så inser du nog värdet av goda referenser.

Johan Simu
(kärn)fysik student.
styrelsesuppleant MFK


MP's kongress

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15479102.asp
http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_15482722.asp

Som vanligt är det svårt att ta MP på allvar.

Wetterstrand säger att sverige släpper ut mer koldioxid än många andra länder och att sverige borde lägga störst restriktioner på co2 utsläpp fram till 2050. MP vill att sverige ska skära ner utsläppen med 80% fram tills dess.

Jag antar att Wetterstrand älskar att prata illa om Sverige istället för att se verkligheten. Sverige är redan bland de bästa. Vi är en av de industrinationer som har lägst per capita co2 utsläpp. Att jämnföra Sverige med afrikanska länder som Wetterstrand uppenbarligen gör är inte särskilt upplysande.

image79



Det sverige borde göra är att uppmuntra andra länder att ta efter oss. Ställa om till en elproduktion som liknar vår. Sen kan vi givetvis förbättra vår transportsektor i Sverige. Men om resten av I-länderna kommer ner till den nivå Sverige, Frankrike och Schweiz ligger på så kommer utsläppen radikalt minska, utan att levnadsstandard hotas. Det finns inget behov av att Sverige ska sätta upp absurda mål som förmodligen kommer hota vår ekonomi. Det Sverige främst behöver göra är att utveckla co2 neutral teknik och massexportera den. Synd att ekofanatikerna sabbade svenska kärnkraftsindustrin för idag hade den kunnat vara en grön miljard export industri. 

Wetterstrand kritiserar de borgerliga för att ha en parodi till miljöpolitik. Märklig sak att komma från någon som vill dra sig ur EU och därmed helt eliminera det inflytande Sverige kan ha på europas miljöpolitik. De borgerliga inser att problemen måste lösas globalt. Wetterstrand överskattar grovt sveriges inflytande eller roll. Sverige står för 0.2% av världens koldioxidutsläpp. Runt 50 miljoner ton per år. Som jämnförelse så ökar kinas utsläpp med 60 miljoner ton per år! Om Sverige slutar existera så kommer kina äta upp den minskningen på mindre än ett år.
Visst ska vi sätta upp mål i Sverige, men låtsas inte som om att Sverige är något viktigt land.

Kort sagt, Sverige är redan en förebild när det gäller låga koldioxidutsläpp. Bara vi fixar transportsektorn så har vi nog ett rätt hållbart samhälle. Mycket tack vare vattenkraften och kärnkraften.

Sedan går MP vidare till att kritisera vattenfall för att vara en miljöbov. Visst har vattenfall enorma kolkraftverk i Tyskland. Men varför har dom det? Kan det bero på att Tyskland vägrar tillåta nya kärnkraftverk? Skyll inte på vattenfall, skyll på Tysklands idiotiska motstånd mot kärnkraft. Det är det som är boven i dramat. Hur hårt MP än önskar det så är inte vind eller solkraft en konkurent till varken kol eller kärnkraft. Om den vore det så skulle företagen bygga vind istället för kol! Så sluta drömma och tryck på Tyskland så de tar efter Sverige, Frankrike och Schweiz och dumpar kolkraften för kärnkraft. Det är lösningen på EU's koldioxidproblem.

Sen några andra saker MP vill. Vissa vettiga, andra inte.

Högre nationella koldioxidskatter.

Eftersom svensk elproduktion redan är koldioxidneutral så kommer detta drabba transportsektorn som redan är hårt beskattad.
Detta kommer främst slå hårt mot glesbyggd där biltrafik är nödvändigt. Problemet med sådana skatter är att det inte verkar sänker bilanvändningen, om man måste köra till jobbet och inte har annat alternativ så spelar det inte någon roll hur hårt beskattad bensin är! 

Globala utsläppsmål inom vissa sektorer, som transporter och industri.

Låter rimligt, Kyoto 2 helt enkelt.

De subventioner av kol som finns inom EU ska avskaffas.

Låter som en rätt god ide. Men det måste isåfall trappas ner. Annars kommer aldrig Tyskland, Danmark och Storbritannien gå med på det. Vi kan inte störta EU's ekonomi det tjänar inte miljön något på. Men det kommer definitivt gynna kärnkraften så långsiktigt är det en bra ide. Vi behöver stimulera Tyskland och Danmark att bygga ut kärnkraft så de kan bli kvitt kol.

De indirekta subventionerna av bland annat brunkol, torv och olja som finns inom EU och Sverige bör avskaffas.

Det låter också vettigt. Torvbrytning förstör myrmarker som är oerhört viktiga koldioxidsänkor. Tyvär så kommer nog torvbrytningen öka eftersom det är ett "biobränsle" och därmed bra enligt ekofanatikernas logik. Som man kan se av vattenfalls diagram så är torvförbränning och andra biobränslen mycket skadligare än kärn,vatten och vindkraft ur utsläppssynpunkt.
http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/523914miljx/524274miljx/524634miljx/index.jsp#svaveldioxid
Jag antar att någon nu kommer kritiserar mig för att jag använder vattenfalls diagram. Man ska tydligen aldrig lita på företag, utan det är bara greenpeace som är pålitliga.

image80
image81
image82
image84
image83

Nej till koldioxidförvaring. Den här metoden är under utveckling. Tanken är att koldioxid ska lagras under mark. Mp menar dels att metoden är osäker, dels att det tillåter fortsatta koldioxidutsläpp.

Typisk teknofobi. Om metoden kan bli framgångsrik så är det helt fantastiskt. Låt den utvecklas. Om den kan fungera varför ska vi då inte använda den? Om MP verkligen vill sänka co2 utsläpp så borde de stödja ALL energiteknik som är co2 neutral. Men det verkar snarare som att MP är emot allt som inte är vindkraft eller solkraft. De har målat in sig i ett ideologiskt hörn som hindrar dom från att se med öppna ögon på problemet och vilka lösningar som finns. Problemen är så pass allvarliga att vi måste se på alla lösningar med öppna ögon.


SVD idag

http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp?id=3840

Mike Hulme är en ledande brittisk klimatforskare som anser att människans aktiviteter bidrar till en klimatförändring som får negativa konsekvenser. Han anser också att det ligger en fara i att vetenskapsmän och opinionsbildare överdriver riskerna.


Så sant som det är sagt. Med all hysteri just nu runt klimatförändringar så verkar det som att folk förväntar sig att grönlandsisen ska smälta om två månader och att golfströmmen slocknar nästa år. Faran i att konstant mata allmänheten med växthuseffekt hysteri är att allmänheten kommer bli mättad av det hela, sen om ett tag(ett år?, två år?) när inget hänt ännu så kommer de tänka "de där vetenskapsmännen vet fan inte vad de pratar om". Änn värre är det om media hysterin får folk att tro att situationen är så dåligt att vi inte ens kan göra något åt den.

Växthuseffekten är en reell risk. Men det gynnar inte någon att media blåser upp det. Det som krävs är rationella och långsiktiga blocköverskridande beslut tagna av våra politiska ledare i nära sammarbete med diverse klimat och energiforskare. Om hysterin stegras till orimliga proportioner så kommer istället politiker tvingas till att ta kortsiktiga och orationella beslut för att blidka en aktionshungrig allmänhet.

Vi måste agera fort, men med det menas inom kanske en tioårsperiod, inte före nästa vecka! Men allmänhetens uppmärksamhet brukar endast bestå i 3-4 veckor innan något annat, som tex att britney rakar skallen, tar över.

Förnyelsebar energi

Om det finns ett begrepp som får mig att bli illamående så är det "förnyelsebara energikällor". Speciellt då de förnyelsebara fanatikerna vilt använder det begreppet för att dela in energi i antingen förnyelsebar eller ej. Allt som inte är förnyelsebar är då skit, medans allt som är förnyelsebart är underbart. Iallafall i deras ögon.

Det verkar som att förnyelsebar energi lite löst defineras som de energikällor som existerar på grund av solen. Dvs vindkraft, vattenkraft, vågkraft och solkraft. Men sen kastar man in geotermisk energi in i förnyelsebar gruppen och även förmodar jag tidvattenkraft.

Varför blir jag då illamående av begreppet? Det är av två anledningar.

1. Det FINNS INGA FÖRNYELSEBARA ENERGIKÄLLOR!!

Sol, vind, vatten och vågkraft existerar enbart så länge solen har tillgång till väte som kan driva dess fusion. Vätet kan inte förnyas och därmed är de ändliga energikällor. Tidvattenkraften kommer ta slut eftersom jorden och månen kommer bli "låsta" mot varandra, dvs vi vänder alltid samma sida mot varandra. Månen är redan låst mot jorden, det kommer ta oerhört många miljarder år innan jorden blir låst mot månen. Men även det kommer ske. Alltså är inte tidvattenkraft förnyelsebar.
Geotermisk energi finns endast pågrund av den upplagrade värmen i jordens kärna. Givetvis kommer kärna kallan med tiden även om radioaktivt sönderfall håller den varm rätt länge. Men även geotermisk energi är ändlig.

Det är förstås petiga påpekanden, men det är viktigt då jag kommer till andra anledningen.

2. Begreppet förnyelsebar används för att svartmåla andra energislag!
 
Då syftar jag givetvis på kärnkraft. Vi har på vår jord nog med uran för att förse oss med kärnenergi i MILjARDER år! Läs tex denna sida översiktligt visar detta
http://www-formal.stanford.edu/jmc/progress/cohen.html
Här kommer petigheten in, om miljöfanatiker väljer att kalla en energikälla som räcker i miljarder år för icke förnyelsebar, medans de kallar en annan energikälla som räcker i miljarder år för förnyelsebar. Vad har då begreppet för mening? Spelar det ens någon roll om uran tar slut om hundratusen eller en miljard år? Hela vårt jäkla moderna samhälle har existerat i några få decennier. Om en energikälla "bara" räcker i tusen år till så är det fullt hållbart ur ett mänskligt perspektiv.

Därför är förnyelsebar energi ett jävla idiotbegrepp. Det enda vi borde se till är hur mycket koldioxid och mijögifter en viss energikälla frigör. Det är det enda relevanta så länge energikällan räcker mer än några hundra år. Att prata om förnyelsebar eller icke förnyelsebar döljer bara det enkla faktumet. Ta tex de förnyelsebara biobränslena. Fantastiska eller hur? Knappast! De släpper ut mer cancerogena kemikalier än kolkraft! Men de är ju förnyelsebara så då borde vi satsa på dom, eller?

Intressant artikel

image77




http://www.spacedaily.com/2006/070516145814.m6fafbfq.html


Först av allt måste jag säga att jag inte tycker det är politikers roll att ta ställning till vetenskapliga resultat. Bara för att de råkar vara en minister så innebär det inte att de vet ett skit.

Vill också säga att jag personligen har ett visst förtroende för IPCC och deras resultat och därmed så litar jag på att växthuseffekten förmodligen är antropogen. Men jag har aldrig haft tid att försöka sätta mig in i det hela på egen hand och kan därför inte ta någon egen ställning.

Med det överstökat så är det dags att ta itu med artikeln, Vaclav Klaus säger några riktigt bra saker!

In a speech last month, Klaus said that while he recognised concerns about the environment were legitimate, his problem with environmentalism as an ideology.

"Environmentalism only pretends to deal with environmental protection," he told the right-wing libertarian think-tank the Cato Institute in Washington.

"Behind their people- and nature-friendly terminology, the adherents of environmentalism make ambitious attempts to radically reorganize and change the world, human society, our behavior, and our values," he added.

Det är så jävla sant, ekofanatiker är antikapitalistiska, antiglobalisering, antiteknologi. De är i princip anti allt som gör dagens samhälle bra! De är emot allt som kan lyfta fattiga länder ur sin misär. Ekofanatiker sätter naturen före människan, vilket de tydligt demonstrerar när de hittar på idiotiska saker som att slå stora spikar i träd de vet ska avverkas. Spela roll om de lemlästar några skogsarbetare som bara gör sitt jobb, att rädda en skogsuggla är tydligen värt det!

Hela den nu existerande miljöideologin har förvridits till något riktigt unket och genomruttet. Mänskligheten är reducerad till en pest som endast stör den "naturliga balansen". Vetenskap passar bara in i miljöideologierna när den säger något de tycker om, annars är det "industripropaganda".

Ett axplock av saker som ekofanatikerna är emot.

Konstgödsel.
Att samma bit mark ger mindre avkastning vid "ekologisk" odling spelar ingen roll. Mass svält är ett pris de villigt betalar.

Genteknik.
Att genteknik kan rädda miljontals liv genom att tex få vissa grödor att producera viktiga vitaminer, det är orelevant. Att genteknik kan ge oss botmedel mot många sjukdomar är också orelevant. Miljontals döda är ett pris de villigt betalar för att vi inte ska störa "naturens ordning".

Fiskfarmar.
Att fiskfarmar kan förse proteinrik mat till miljontals människor är tydligen inte viktigt. Att gå från fisketrålare till fiskfarmar verkar lika logiskt som att gå från jakt till boskapshjordar. Men nej nej sånt ska vi inte göra, de fattiga länderna behöver inte billig proteinrik mat. De kan gott svälta.

Miljöideologin bygger helt på vad som är "naturligt". Men det är ett så jävla luddigt och meningslöst begrepp. Man måste se till realiteten att vi snart kommer vara över 10 miljarder människor på denna planeten. 10 miljarder människor som behöver mat, medicin, vatten och billig energi. Kan vi åstakomma det med ekologiska odlingar, utan fiskfarmar, utan genteknik och med "förnyelsebar" energi? Knappast!

Fast det är ju precis de där 10 miljarder människorna som är retsamt för ekofanatikerna. De vill nog heldre se att de försvinner helt och hållet så den sällsynta bergsugglan i yttre uzbekistan kan leva ostört.

Vi kan aldrig sätta det som är "naturligt" över mänskligheten. Modrna människan måste givetvis lära sig leva på ett sätt som inte förstör vår planet. Men dit kommer vi inte genom att backa tillbaka till primitiva jordbrukssamhällen och överge modern teknik.
Dit tar vi oss genom ny teknik. Genom bättre resurshantering, genom att genförälda grödor och boskap, genom fiskfarmar så att vi kan sluta upp med att tömma haven på vild fisk, genom billig och ren energiproduktion.
Finns det risker med ny teknik? Givetvis! Men risker kan hanteras.

Verkligheten är sådan att alla vi människor vill leva bättre, bli rikare, fortplanta oss och se till att vår avkomma lever ett tryggt liv. Om ekofanatikerna får sin vilja igenom kommer mänskligheten förhindras från utveckling och trygghet. Allt i ideologins namn. Vaclav Klaus har definitivt rätt i ett avseende, dagens miljöideologi är minst lika farlig som kommunismen.


Rymdfart

                     image75

Det finns få saker i världen som lyckas fånga min fantasi så som rymdfart. Det är nog en produkt av att jag är uppväxt med sci-fi. I den ensliga norrländska byn jag växte upp i fanns inte mycket annat att göra än att läsa, läsa, läsa och sen läsa lite mer. Dessutom var jag en märklig liten krabat. Jag hoppade helt över alla barn och ungdomsböcker. Istället kastade jag mig väldigt tidigt över Arthur C Clarke, Robert Heinlein, Isaac Asimov, Fredric Pohl och andra sci-fi giganter. Jag läste även en hel del rysare av Stephen King och Dean R Koontz. Vilket kanske förklarar varför jag var ett väldigt udda barn som dessutom var mörkrädd:) På grund av det långa avståndet till närmaste bibliotek, över 3 mil, så var jag helt utelämnad åt bokbussens lilla utbud. Därför har jag nog läst vissa böcker 6-7 gånger. Speciellt Stiftelsetriologin, Liftarens guide till galaxen, Det och Knackarna.

En av de första filmerna jag har något klart minne av är 2010. Av Clarkes bok, uppföljaren till 2001 givetvis. 
                             image76


Redan som 9-10 åring så insåg jag att jag älskar allt som har med rymden att göra. Jag slukade astronomiböcker som en galning och läste all sci-fi som fanns att tillgå. Istället för att springa runt och leka på rasterna så kunde jag sitta och trakasera mellanstadielärarna om svarta hål och neutronstjärnor. Att få resa runt bland alla dessa märkliga ting i vårt universum verkade vara det mest fascinerande man kan tänka sig.

Under tonåren så sjönk den fascinationen undan lite och ersattes av sådana roliga saker som styrketräning, snack om tjejer och deras ädla kroppsdelar, förälskelser och allmänna tonårsbekymmer. Men rymden fanns alltid med mig som ledstjärna. Det fanns aldrig något tvivel om att det är fysik jag vill hålla på med. Långt inne så höll jag nog fast vid någon illusion om att kanske, bara kanske, så kan jag vara delaktig i att hitta någon revolutionerande ny fysik som kommer göra resor mellan stjärnor möjligt.

Nu med en lite mer utbildad och ödmjuk synvinkel så inser jag givetvis att jag aldrig kommer få se varken en annan stjärna eller planet. Men rymden lockar ändå! Om jag fick välja en drömkarriär så vore det nog att på något sätt vara delaktig i utforskningen av rymden. Kanske utveckla kärnkraftsdrivna raketer för snabbare färder mellan planeterna. Något som tar oss lite lite närmare andra planeter. Tyvär så är intresset för sådant så litet att det inte finns pengar eller möjlighet att ge sig in i en sådan karriär. Vi lever trots allt i en värld där man utan tvekan slänger tusentals miljarder dollar på att kriga och endast ett fåtal miljarder på rymdteknik. Men om en sådan möjlighet någonsin öppnar sig för mig kommer jag hoppa på det utan en sekunds tvekan.

Vem vet, kanske något riktigt geni snart inser hur man på ett kontrollerat sätt kan böja rumtiden och skapa maskhål eller någon slags hyperdrive. Mänsklighetens öde kan inte vara att sitta fast på denna planeten i all evighet. Universum är alldeles för stort och fantastiskt för det. Det är vårt öde att vara där ute!

De med minst utbildning vet mest

image73



Är det någon mer än mig som märkt att ju mindre någon vet om ett ämne, med desto större självförtroende uttalar de sig om ämnet i fråga. Man ser det hela tiden. Folk går ut i media eller diskussioner och säger de mest absurda sakerna med 100% självförtroende i rösten.
Men tar man istället in en kille med en fin titel som docent, doktor eller professor i studion, då blir det genast lite mer svävande och osäkert.

Kanske en lång utbildning följt av en karriär som forskare är helt onödigt, eller så är det till och med är värre än så! Den långa utbildningen kanske till och med gör att man slutar med mindre kunskap än när man började!

Eller så kanske det är så att outbildade människor inbillar sig att de vet?

Who knows? Jag satsar då mina pengar på det sistnämnda. Dagens media är alltför ivrig att låta dumheter gå ut i etern...

Fantastiska bra sida

image72



Råkade ramla in på denna sidan idag.
http://www.manicore.com/

Måste säga att det är det bästa jag läst på väldigt länge. De artiklar jag läst hittils är klockrena, rak på sak och korrekta. Speciellt denna
http://www.manicore.com/anglais/documentation_a/articles_a/idea_nuclear.html

Enda jag kan påpeka är att han glömt ta hänsyn till uran i havsvatten. Så även utan breeder teknologi så är kärnkraft resursmässigt hållbar i ur mänskligt perskeptiv obegränsad tid. Breeder teknologi är givetvis åtråvärd även av andra anledningar. Tex så kan man bränna bort allt plutonium i breeder reaktorer och därmed eliminera profilations risken. Det krävs bara att man listar ut hur man ska göra detta utan att någonsin särskilja plutoniumet från resten av transuranerna. Sen så producerar breeder reaktorer bara 1/30 så mycket avfall per energienhet som dagens reaktorer och man kan potentiellt bli av med allt långlivat avfall genom breeding.

Så breeder teknologi är definitivt framtidens energi. Men det är ingen brådskan att pressa igenom breeders. Pebble bed reaktorer verkar i mina ögon som den mest lovande reaktortypen för nästkommande 30-40 år. Passivt(naturlagsstyrd) säker, högre burnup(mer energi ur uranet) än lättvattenreaktorer, högre utgångstemperatur ger högre konversionsfaktor för värme till elenergi och möjligheten att spjälka fram vätgas ur vatten.
Dessutom misstänker jag att de vore utmärkta för att avsalta vatten i områden med vattenbrist.
 
För mer om avsaltning av vatten. En reaktor med en effekt på 600MWe ska tydligen ha kapacitet att producera en miljon kubikmeter(en miljard liter) avsaltat vatten per dag enligt Juergen Kupitz, Head of IAEA's Section on Nuclear Power Technology Development http://f40.iaea.org/worldatom/Periodicals/Bulletin/Bull372/kupitz.html

"For example, a desalination plant with a capacity of one million cubic meters per day could supply an urban concentration of three to four million people with sufficient potable water for domestic use. Such a desalination plant using the RO process would require a nuclear plant having an installed capacity of about 300 megawatts-electric"

Kostnaden skulle bli mellan 0.7-1.1$ per kubikmeter. Dvs 0.5-0.8 öre/liter. Vilket enormt givande humanitärt projekt det vore för FN att bygga 5-10 sådana reaktorer runtomkring i världen och därmed förse minst 40-50 miljoner människor med vatten.

Undra om ekofanatikerna även är emot denna sortens applikation av kärnteknik?

Spiderman 3, liten spoiler varning!

                    image71



Jag såg spiderman 3 i söndags och måste tyvär säga att jag inte blev särskilt imponerad. 3/5 i betyg högst.

Problemet var att Raimi försökte trycka in alldeles för mycket i den. Det går liksom inte ha med tre superskurkar i en och samma film. Ingen av dom blir särskilt väl utvecklade och allt blir bara blag. Actionscenerna var helt ok dock.

Två saker störde mig mest. Det ena är venom. Som gammal spindelmannen läsare så har valet av skådespelare till venom stört mig hela tiden. Venom är i serietidningen OERHÖRT muskulös. Han är grov som ett as helt enkelt. Karaktären är till och med en styrkelyftare. I filmen spelas venom av 70's show Topher Grace. Ingen kan beskylla han för att besitta muskelmassa. Topher ger ett alldeles för mesigt intryck för att kunna spela venom!
Som en av de populäraste superskurkarna så borde Raimi gett Venom mer utrymme och låtit en ordentligt skådespelare spela venom. Mer karaktärsutveckling osv.

Det andra som stör mig är Harry's helvändning på slutet. Han tar samma drog som sin far gjorde för att få sin superstyrka. Men drogen gör en också till en psykopat. Hur i helsike kan då Harry helt plötsligt bli en jätte snäll och rar ängel på slutet som modigt offrar sitt liv för spindelmannen? Det funkar inte. Hela den tvisten i handlingen är inkonsekvent med film 1.

De sista 45 minuterna av filmen är sentimental smörja helt enkelt men lite schysst action inslängt.

Sevärd men inte något som kommer fastna i minnet. 

Nåja det var iallafall lite underhållningsvåld och jag ångrar inte att jag såg filmen. Men X-men triologin är ännu det bästa exemplet på hur man ska göra film av superhjälte serietidningar. Fast jag kanske bara tycker så för att jag aldrig läste x-men som liten och därmed inte har några förutfattade meningar.


Perspektiv

image68


Ibland kan jag sätta mig och spendera några timmar med att bläddra genom NASA's picture of the day archive.
http://apod.nasa.gov/apod/archivepix.html
Förutom att bilderna är fantastiskt vackra så får man verkligen en känsla för hur små och obetydliga vi egentligen är. Ett nyttigt perspektiv. Vi är bara ett gäng apor på en liten fjuttig planet långt åt helvete ute i de skumma förorterna i en alldeles medioker galax.

Alla djupt religösa människor borde ta och gå till denna länk
http://apod.nasa.gov/apod/ap070425.html
De borde sen försöka föreställa sig att hela vårt solsystem inte ens skulle synas i detta gigantiska damm moln. Sen borde de tänka sig att detta damm molnet är en obetydligt liten del av vår galax, vår galax i sin tur är en obetydlig del av det synliga universum. Hur kan man då sen säga att allt detta är skapat enbart för oss? Vilken absurd tanke det egentligen är. Desamma borde alla maktgalna diktatorer göra.

Oavsett vad vi människor gör så har det ingen som helst påverkan på universum. I det stora hela är vi helt enkelt betydelselösa. Undra om det är det som skrämmer så många till religion? Insikten att vi egentligen är meninglösa och obetydliga? Jag tycker det är uppfriskande. Att något så vackert och märkligt som universum bara existerar för att existera, ingen mening, inget syfte. Det bara finns där! Av ren slump råkade även vi trilla ut som ett resultat.

På det sättet så har vi alla valfriheten att skapa oss en egen mening med livet. Varför skulle vår personliga mening vara mindre värd än någon hypotetisk guds? Vår egen mening med livet är snarare mer meningsfull, för det är den som gör livet värt att leva. Eller så kanske vi finns till som ett verktyg för universum att beskåda sig själv.

image69

Svar till Jarlöv och Räsänen 7/5

Jarlöv och Räsänen skrev ett svar till mig. Inte förvånande så kommenterade de inte de lögner jag belyste som de försökt komma undan med tidigare. Typiskt debatt taktik från dessa människor. Ljug så mycket du kan, när du blir tagen på bar gärning så slink så fort som möjligt in på nått annat du kan fortsätta ljuga om.
http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=58880&cat=10&pageIndex=0&arkiv=False

Här är svaret jag och en vän skickade in till NSD.

Jarlöv och Räsänen försöker effektivisera bort världen.

Jarlöv och Räsänen glömmer behändigt nog några miljarder människor på
vår planet, vi ser på ett globalt problem. Inte lokalt. Världens
elkonsumption förväntas fördubblas fram till 2030.
Oavsett hur mycket vi i sverige energi effektiviserar oss så är det
endast en liten liten droppe i havet. Kina och Indiens tillväxt äter upp
våra besparingar på en vecka. Föreslår Jarlöv och Räsänen att vi
effektiviserar bort Kina?

Det vi som teknologiskt avancerat land måste göra är att utveckla den
teknik som kan förse utvecklingsländerna med ren och billig icke fossil
energi. Det innebär kärnkraft, vindkraft, solkraft ect. Jarlöv och
Räsänen vill hävda att kärnkraft är onödigt. Men till och med IPCC
förespråkar att mer än fördubbla kärnkraftens elproduktion fram till 2030.

Det är värt att påpeka att Sverige var världsledande på säker kärnteknik
före folkomröstningen och hjärntvättslagarna som effektivt satte stopp
för Svensk kärnteknisk forskning. Hade vi tillåtits fortsätta utveckla
vår kärnteknik hade den i dagens läge varit en enorm Svensk grön
exportindustri.

Dessutom tillkommer problemen med hur vi ska ersätta våra flytande
fossila bränslen. Etanol är enbart en parentes på grund av den ytterst
lilla mängd energi ut man får av energin man investerar för att
producera etanolet. Vissa studier pekar till och med mot att man
spenderar mer energi på att producera etanol än man får tillbaka. Det är
uppenbarligen ohållbart.
Då återstår realistiskt sett bara två alternativ. Vätebränsleceller
eller batteridrivna fordon. Kärnkraft är ypperligt lämpad för att
producera både väte och el. Två flugor i en smäll. Det Jarlöv och Räsänen
inte inser är att vi inte kan effektivisera bort framtida framsteg. Vår
energi konsumption kommer fortsätta öka så länge vi människor fortsätter
göra teknologiska framsteg.

Jarlöv och Räsänen hävdar konsekvent att kärnkraft är smutsigt. Ett
påstående som inte har någon ankring i verkligheten. Det ser man lätt om
man jämnför med de så kallad "rena" biobränslena. Civil västerländsk
kärnkraft har aldrig orsakat ett endaste dödsfall. Biobränsle idag i
sverige orsakar runt 300 dödsfall per år på grund av cancer och
lungsjukdommar. Det är föga känt men icke desto mindre sant att
biobränslen släpper ut mer miljögifter än kolkraft. Cancerogena
polyoaromatiska kolväten bland annat. Då är min fråga till Jarlöv och
Räsänen, vill ni orsaka hundratals dödsfall årligen enbart på grund av
eran ogrundande kärnkraftsfobi?

Kärnkraft har i 40 år gett Sverige ren energi utan några som helst
negativa konsekvenser, Sverige, Frankrike och Schweiz har lägst co2
utsläpp och renast luft i EU på grund av vår stora andel kärnkraft. Ett
faktum Jarlöv och Räsänen inte kan trolla bort hur mycket de än försöker.


Johan Simu
Fysikstudent
Styrelsesuppleant Miljövänner för kärnkraft

Nils Rudqvist
Fysikstudent

Kärnkraften går mot en ljus framtid

image64



Nu när till och med IPCC går ut och säger att kärnkraft är en del i lösningen på klimatproblemen så måste nästan till och med miljötomtarna inse att vi behöver kärnkraft. Jag är dock lite missnöjd med att IPCC tror att kärnkraft är begränsad till 18% av elproduktionen år 2030. Bara Kina planerar att bygga närmare 300GW kärnkraft fram till 2050. Det är 200-300 reaktorer bara i Kina. Indien har förmodligen stora planer även dom.

Men även den pessimistiska prognosen från IPCC är uppfriskande för 18% av elproduktionen 2030 kommer innebära runt 300-400 nya reaktorer fram tills dess. Förhoppningsvis kommer kärnenergins era på allvar starta detta århundrade. Fission och fusion är framtiden och de energikällor som kommer driva mänskligheten i tusentals år framåt. Dags att ta klivet bort från all sorts primitiv förbränning som de fossila bränslena och biobränslen innebär. Elda pinnar tillhör stenåldern.

En pionjär har dött

Carl Friedrich von Weizsäcker.

image62


Måste erkänna att jag inte vet mycket om Weizsäcker eller hans liv. Jag känner igen namnet eftersom han resonerade sig fram till och namngav den semiempiriska massformeln som inom kärnfysik för att uppskatta massan på olika atomkärnor. Men nu när jag läst att han dött blev jag lite nyfiken på vem han var och började googla lite.

Det man hittar först är att han var delaktig, tillsammans med Heisenberg och flera andra berömda fysiker, i det tyska kärnvapen projektet under andra världskriget. Något man inte rimligtvis kan vara upprörd över då i princip varenda duktig fysiker i usa, tyskland och japan jobbade på sina atombomber. Men det verkar som att Weizsäcker var den som övertygade Heisenberg och de andra att ljuga om sina motiv. Den bild av sanningen som Weizsäcker ville måla upp är att de tyska vetenskapsmännen avsiktligt försökte söla ner tyska atombombs projektet. Man kan undra då om Weizsäcker enbart ville rädda sitt namn, eller om han insåg hur moraliskt förkastligt kärnvapen är och ångrade sig så djupt att han inte ville erkänna någon slags delaktighet. Ingen kunde nog föreställa sig hur ohyggligt hemskt kärnvapen är fören bilderna från Hiroshima och Nagasaki började dyka upp.

Efter kriget så var Weizsäcker en av Göttinger 18. 18 meriterade och kända vetenskapsmän som var emot kärnvapen i västtyskland. han spenderade även mycket tid med att forska på konsekvenser av kärnvapenkrig och de ödestriga konsekvenser det kan få på miljön. Efter hans pension blev han en övertygad kristen pacifist.
Enligt wikipedia så vägrade han erkänna sin roll i det tyska atombombsprojektet och höll in i det sista fast vid sin version av sanningen.

Det finns säkert mycket att säga om Weizsäcker, men hans roll i atombombsprojektet måste sannerligen väga mindre än hans senare insatser som kärnvapen motståndare och pacifist. Förhoppningsvis kommer han minnas av historien som en av de stora vetenskapliga pionjärerna under fysikens gyllene ålder.